Jeroen Sturing
Jeroen Sturing Psyche 16 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #7 – December, kutmaand

Er ploft een envelop voor Claire op de mat. Ze vindt hierin een kaartje, met een lieve tekst en een soort self-care pakketje: een maskertje en een handgel. De strekking van het kaartje: ‘December is een moeilijke maand, dus zorg goed voor jezelf’. Gekregen door een vriendin van Instagram, uit de zogeheten ‘Recovery-community’. Claire is ontroerd.

Het zorgt bij mij direct voor vraagtekens. Ik hou van December. ‘December, feestmaand’ toch? Waarom is december voor haar – en blijkbaar voor meer personen uit het wereldje – zo’n moeilijke maand? Ik neem mezelf voor om het in de gaten te houden. 

December: een moeilijke maand

Het klopt wel degelijk: december is een hele moeilijk maand voor Claire. Gelukkig hebben we de podcast Stoorzender. Het lukt ons om de gasten te strikken waar Claire al langere tijd tegen opkijkt. De voorbereidingen op de gesprekken en het vooruitzicht op het opnemen in een professionele radiostudio weerhouden haar van een instorting.

Lees ook: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen

Op een dag komt Claire thuis van haar werk. Ik zie kleine, ronde wondjes op haar hand. “Stoompijpje van het koffiezetapparaat”, zegt ze snel. Ik geloof haar en we hebben het er niet meer over. Het duurt een paar dagen voordat ik achterdochtig word en ik voel me onrustig.

Machteloosheid

De onrust wordt zo groot dat ik het maar op de man af vraag, vlak voor het slapengaan. “Die wondjes”, vraag ik, “Heb je dat zelf gedaan?” Claire staart stil voor zich uit. Geen beweging, geen contact. Geen bevestiging, noch ontkenning. Het voelt als een klap in mijn gezicht. Ineens voel ik een gigantisch gevoel van machteloosheid. Ik heb moeite om mijn ademhaling onder controle te houden.

Ook lezen: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #2 Een buitenaardse liefde

“We hadden afgesproken dat je het zou vertellen als je jezelf weer iets zou aandoen”, zeg ik met verheven stem, terwijl ik mijn uiterste best doe om niet te schreeuwen. Geen reactie. Claire gaat op haar zij liggen, met haar rug naar mij toe. Ik stroom over van emotie: “We gaan niet slapen voordat je antwoord geeft”. Geen reactie.

Wat volgt is een lange stilte met het licht aan. De adrenaline giert door mijn keel. Ik blader wat door een boek, maar echt lezen kan ik niet. Hoe lang ik het precies vol weet te houden weet ik niet. Langzaam wint de vermoeidheid het van de adrenaline. We vallen in slaap.

Jeroen Sturing (24) is partner van Claire, die worstelt met een depressie, een dwangstoornis en een persoonlijkheidsstoornis. In deze column beschrijft hij de leuke en minder leuke dingen van zijn bijzondere relatie. Samen hebben ze de podcast Stoorzender.

Meer over psychische stoornissen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #7 – December, kutmaand
Sluiten