Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Body 27 sep 2020

Waar moet je op letten als je proteïnepoeders en proteïnebars koopt? (do’s en don’ts)

Als je bewust met je voeding omgaat en regelmatig sport, dan weet je waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Deze kun je natuurlijk uit voeding halen, maar dat is best lastig. Zeker als je vegetariër of vegan bent. Daarom kunnen proteïnepoeders of proteïnerepen een goede aanvulling zijn op je dieet. Maar het aanbod is nogal overweldigend, dus hoe kies je nou de juiste?

De keuze is reuze, de verpakkingen zijn gigantisch en staan ook nog eens vol met ingewikkelde termen en ingrediënten.

Lees daarom onderstaande tekst even goed door, en bespaar jezelf dan tientallen minuten van apathisch naar het schap staren, om vervolgens thuis te komen met het verkeerde product.

DO’S

Kies een product met zo min mogelijk toegevoegde suikers

Kijk goed naar de nutriëntenlijst, waar je de grammen toegevoegde suikers kunt vinden. De vegan Salty Peanut reep van Barebells heeft bijvoorbeeld 15 gram eiwit en bevat geen toegevoegde suikers.

Als de suiker afkomstig is van fruit, zoals dadels die ook mineralen en vezels bevatten, dan is dat beter dan geconcentreerde zoetstoffen zoals suiker, glucosestroop of bruine rijststroop.

Must read: Heb je plantaardige proteïnepoeder nodig als vegan?

Whey? Kies biologisch

Als je gaat voor dierlijke whey-proteïne van koemelk, ga dan voor een biologisch weiconcentraat, zoals de Wei Proteïne van Vitals. Deze is gegarandeerd vrij van gluten, soja, toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen, conserveringsmiddelen en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.

Plantaardig? Ga voor ongezoet

Ga je liever voor plantaardige eiwitpoeders, vanwege het dierenleed, het milieu of je gezondheid, dan zijn er voldoende alternatieven. Er zijn namelijk verschillende plantaardige eiwitpoeders, zoals rijst, erwten, soja en hennep.

Helaas zijn deze vegan eiwitpoeders vaak niet zo lekker en een stuk minder romig. Daardoor zijn ze minder geschikt om puur als shake (alleen met water/plantaardige melk) te drinken en beter om te verwerken in een gerecht of in een smoothie. Kies daarom voor een ongezoete variant, zonder smaakje – dan kun je er nog alle kanten mee op.

Ook interessant: 7 salades boordevol eiwitten zónder vlees

Check het soort eiwit

Een eiwit dat de juiste verhoudingen van essentiële aminozuren heeft, wordt compleet of hoogwaardig genoemd. Check daarom de ingrediëntenlijst om te kijken waar het precies uit bestaat. De meeste dierlijke eiwitten bevatten whey, plus alle essentiële aminozuren. Van de veganistische eiwitten is soja van de hoogste kwaliteit.

Erwteneiwit is ook goed, maar het is nog beter als deze gemengd is met een beetje rijsteiwit. Enkel rijsteiwit is niet ideaal, omdat je twee keer zoveel gram eiwit nodig heb om de lage niveaus aan aminozuren te compenseren. Wil je liever iets minder eiwitten maar extra mineralen en omega-3 vetten? Ga dan voor hennep-eiwit.

DON’TS

Kijk niet alleen naar het eiwitgehalte

De ingrediëntenlijst is het belangrijkste onderdeel van het etiket. Kijk naar alle ingrediënten en niet alleen naar de hoeveelheid eiwit. Ga daarom op zoek naar producten die pure voedingsmiddelen bevatten, zoals noten, zaden en dadels.

Een goed voorbeeld zijn de eiwitrepen van RX Bars – die hebben slechts een paar ingrediënten, waarbij de zoete smaak van dadels komt.

Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Zoetstoffen zoals sucralose zijn zo’n 500 keer zoeter dan gewone suiker en kunnen de bacteriën in je darmen aantasten. Het is niet bewezen, maar deze populaire zoetstof wordt zelfs gelinkt aan kanker, specifiek aan leukemie.

Betere alternatieven zijn de van nature caloriearme Monk Fruit, ook wel bekend als Luo Han Guo, en stevia. Zoek ze op in de ingrediëntenlijst en probeer zoveel mogelijk weg te blijven van kunstmatige suikers.

Must read: Zijn vetten echt zo slecht voor je?

Ga niet voor collageen

Collageen is geen volledig eiwit. Het mist een essentieel aminozuur, tryptofaan, dus het wordt als onvolledig beschouwd. Het levert wel de aminozuren die je lichaam nodig heeft om zijn eigen collageen aan te maken, dus het is wel ergens goed voor (vooral voor je huid), maar je hebt er niet veel van nodig – 2,5 tot 10 gram is genoeg.

Let wel: collageen is nooit vegan en komt waarschijnlijk van koeien- of varkenshuid. Vitamine C ondersteunt de productie van collageen in je lichaam, dus je kunt ook wat extra fruit eten om dit te stimuleren.

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

De hoeveelheid proteïne die je nodig hebt, is afhankelijk van je lengte, gewicht en activiteitsniveau. Hoe meer je sport, hoe meer je je spieren en botten moet onderhouden en hoe meer eiwitten je dus nodig hebt.

De aanbevolen dagelijks hoeveelheid van proteïne ligt tussen 40 en 80 gram. Maar dit is het minimum: sporters en oudere mensen hebben soms wel twee keer zo veel nodig.

Na een zware krachttraining kun je een shake nemen met whey-eiwit en water. Train je licht of heb je last van je darmen? Kies dan voor een plantaardige eiwitpoeder, en mix deze eventueel met een banaan of ander fruit.

Meer healthy vibes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waar moet je op letten als je proteïnepoeders en proteïnebars koopt? (do’s en don’ts)
Sluiten