Maaike Kooijman
Maaike Kooijman News 18 sep 2018

Prinsjesdag 2018: deze minister maakt een statement met een pak van gerecycled textiel

Het is je vast niet ontgaan vandaag: het is Prinsjesdag! De derde dinsdag van september is niet alleen de dag waarop de Troonrede wordt voorgelezen – koning Willem-Alexander zei onder andere dat ‘meer mensen moeten merken dat het goed gaat’ met de economie, waar wij natuurlijk helemaal vóór zijn – maar het gaat vaak ook over de outfits.

Hoewel sommige politici gewoon hun mooiste pakken en hoeden uit de kast trekken, maken andere een statement met hun kleding.

Een pak van gerecycled textiel

Neem bijvoorbeeld Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Welzijn. Hij draagt een pak dat is gemaakt van 100 procent gerecycled textiel: textielafval dat met een nieuwe technologie opnieuw tot garen is gesponnen. Dat bespaart heel veel water, CO2 en pesticiden, die normaal nodig zijn voor het verbouwen van katoen. Sterker nog: alleen al dit pak bespaarde zo’n 5 kilo CO2, 300 gram pesticiden en 6.500 liter water in vergelijking met normale productie. Ja, daar staan we wel een beetje van te kijken.

Het pak werd gemaakt door UPSET en Khaloom, de ondernemers die eerder al de jurk van minister Sigrid Kaag ontwierpen toen zij op handelsmissie naar India ging. UPSET verzorgde de garen, Indiase start-up Khaloom heeft daar met de hand een stof van gemaakt.

Voor het design van het pak van minister Bruins werkten ze samen met Suitsupply. “Dit pak laat zien welke mogelijkheden ontstaan als duurzame pioniers en mainstream bedrijven gaan samen werken”, zegt Maria van der Heijden van MVO Nederland. “Innovaties als deze hebben we nodig om sectoren radicaal te verduurzamen.” De gerecyclede stoffen zijn overigens ook voor andere bedrijven beschikbaar.

Een vegan vleesjurk

Ook de Partij voor de Dieren maakt elk jaar een statement met outfits op Prinsjesdag. Partijleider Marianne Thieme draagt een witte jurk met hoepelrok, ontworpen door Yasmina Ajbilou. Op de jurk staan allemaal namen van vegetarische vleesvervangers, ‘nu dat nog mag’.

Thieme draagt de jurk als reactie op het debat rondom de benaming van vleesvervangers. Termen als ‘burger’ en ‘schnitzel’ mogen volgens veel mensen niet gebruikt worden voor vegetarisch ‘vlees’, omdat dat misleidend zou zijn. In de Amerikaanse staat Missouri is zelfs een wet aangenomen die ervoor zorgt dat je wel een jaar gevangenisstraf kunt krijgen als je ‘enige connectie met vlees legt in de naam van je vleesvervanger’. In Frankrijk kun je er honderdduizenden euro’s boete voor krijgen. Eh, wat?

Ook kamerlid Esther Ouwehand van de PvdD draagt een bijzondere outfit. Op haar lange rode jurk staan ruim 1200 witte kruisjes, die representeren hoeveel dieren er per minuut (!) geslacht worden in Nederland. Dat komt neer bijna 640 miljoen dieren per jaar. “Als de Koning klaar is het met voordragen van de ambities van de regering voor het komende jaar, zijn er weer ruim 24.000 dieren gedood”, schrijft de partij.

Het moge duidelijk zijn: wij zijn trots op deze politici. Nu moet de rest er alleen nog even een voorbeeld aan nemen.

Meer over duurzame kleding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Prinsjesdag 2018: deze minister maakt een statement met een pak van gerecycled textiel
Sluiten