Dit is alles wat je moet weten over Pride Amsterdam 2019 (met de leukste events!)

Yes, happy Pride! Van 27 juli t/m 4 augustus staat onze hoofdstad in het teken van Pride Amsterdam, een festival ‘om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt’. Hoewel LHBTQ+’s natuurlijk het hele jaar door geaccepteerd én gewaardeerd moeten worden, staan zij deze 9 dagen pas echt in de spotlights. Dit is alles wat je moet weten over het evenement!

Pride Amsterdam vindt elk jaar plaats in de zomer. Het wordt al decennia georganiseerd, en sinds 2014 door de Stichting Amsterdam Gay Pride, die zich inzet voor de emancipatie en acceptatie van homo- en biseksuelen, transgenders, aseksuelen, et cetera. Dat doen ze onder andere door de diversiteit zichtbaar te maken en te vieren, wat een hoogtepunt bereikt tijdens de Pride.

Hoewel de Pride Canal Parade het meest bekend is, zijn er alle 9 dagen van het inmiddels grote festival erg toffe evenementen – van religieuze diensten tot sportevenementen en allerlei tentoonstellingen.

Pride Amsterdam 2019: herdenking van de Stonewall-rellen

Tijdens Pride Amsterdam staan homo- én heteroseksuelen enthousiast met regenboogvlaggen te zwaaien, maar de organisatie zorgt er gelukkig wel voor dat de oorsprong en het doel van het festival niet uit het oog worden verloren. Dit jaar is het thema dan ook Remember the past, create the future: een verwijzing naar de Stonewall-rellen 50 jaar geleden.

Dit vind je vast ook interessant: Gay Pride: wat is het en waar staat de regenboog LGTBQ-vlag voor?

De Stonewall-rellen vonden in juni 1969 plaats in New York, toen LHBTQ+’s in opstand kwamen bij de ontruiming van homobar The Stonewall Inn door de politie. Ze waren de behandeling van de politie zo zat dat de terugvochten, en die rellen zijn nog steeds een internationaal voorbeeld voor demonstranten. Een jaar later werd in dezelfde stad de allereerste Pride Parade gehouden.

Evenementen tijdens Pride Amsterdam 2019

Of je nu op zoek bent naar kunst en cultuur, debatten, dans of gewoon muziek: Pride Amsterdam heeft het allemaal. Een overzicht van alle evenementen vind je op de site, maar we lichten de tofste vast even voor je uit.

27 juli: Pride Walk

Het begin van Pride Amsterdam wordt gevierd met een heuse Pride Walk. Van 11.00 tot 12.00 uur zijn er bij het Homomonument allerlei sprekers en optredens, en daarna loopt de menigte via de Dam – Rokin – Vijzelstraat – Weteringschans – Stadhouderskade – onder het Rijksmuseum door naar het Museumplein – Van Baerlestraat – PC Hooftstraat naar het Vondelpark.

Dat lijkt dus op de route van onder andere de Klimaatmars en Women’s March, alleen is ‘ie iets langer. Iedereen mag meelopen!

29 juli: Pride at the Beach Parade

Liever richting kust? Ook ‘Amsterdam beach’ (lees: Zandvoort) doet een beetje mee aan de Pride. Overmorgen vindt daar bijvoorbeeld de kleurrijke Pride at the Beach Street Parade plaats. Deelnemers verzamelen vanaf 13.00 uur op het Stationsplein, vanaf waar ze via de boulevard naar het centrum lopen, waar de regenboogvlag wordt gehesen.

De rest van de dag is er een feest met allerlei optredens en DJ’s, tot 23.30 uur.

29 juli: How to be an activist

Daarnaast zijn er dus ook allerlei inhoudelijke en culturele evenementen. Van 18.30 tot 21.00 uur vindt er in de Shakespeare Club in het Amsterdam Museum bijvoorbeeld het Engelstalige event How to be an activist plaats, waar nationele en internationele activisten in gesprek gaan over activisme en strategieën daarvoor. Het is gratis, maar je moet wel even een kaartje reserveren.

3 augustus: Canal Parade

Volgende week zaterdag is het tijd voor de bekende Canal Parade! Van 12.30 tot 17.30 uur vaart er een bonte stoet van 80 boten door de Amsterdamse grachten, beginnend bij Oosterdok en via de Prinsengracht naar het Westerdok, toegejuicht door honderdduizenden bezoekers. De ligplaatsen voor boten in de gracht zijn allemaal al gereserveerd, maar op de kade kun je wel gewoon kijken.

Dit vind je misschien ook leuk: Je kunt in Canada straks een derde gender aangeven (een succes van LGBTQ+-groepen)

De deelnemende boten zijn erg gevarieerd – van kleine LHBTQ+-stichtingen tot roze netwerken van multinationals en overheidsinstellingen. Boten mogen wel alleen meevaren als ze echt een bijdrage leveren aan de emancipatie van de LHBTQ+-community. In een interview op NU.nl vertelt een Pride-woordvoerder dat ze daar streng op hebben geselecteerd, en ook op de bijdrage die een boot kan leveren aan een prachtige parade.

Van de politieke partijen is bijvoorbeeld alleen de GroenLinks-boot door de selectie gekomen, en Primark is afgewezen omdat de winkel alleen zou willen profiteren van de populariteit van Pride Amsterdam. Bedrijven kunnen bovendien alleen partner worden als ze een diversiteitsprogramma hebben. De Canal Parade wordt georganiseerd als viering, maar ook om te laten zien dat vooroordelen nog steeds bestaan. “Op die 80 boten staan niet zomaar een aantal mensen die een feestje willen vieren, zij hebben allemaal een bijzonder verhaal te vertellen.”

Ook heel leuk: SodaStream vaart als laatste boot in de Canal Parade mee en heeft de taak om al het plastic dat in de grachten blijft liggen, eruit te vissen. Samen met een clean-up team zorgen ze er zo voor dat de grachten schoon blijven. De PET-flessen die zijn opgevist, worden gedoneerd aan de Plastic Whale foundation, die er sloepen van maakt om de grachten nóg schoner te vissen.

3 augustus: Wed For A Day

Ben je door de Canal Parade nóg trotser op liefde en diversiteit dan je al was, en wil je dat vieren met een huwelijk? Kan gewoon! 5&33 organiseert namelijk Wed For A Day: in art’otel amsterdam kun je van 11.00 tot 15.00 trouwen voor € 25 per koppel.

Er wordt echt uitgepakt voor de miniceremonie: denk aan een rode loper, regenboogvlaggen, een priester, ringen, bubbels, een bruidscake. O ja, én een balkonscène waar jullie kus wordt gefotografeerd. Echt geldig is het huwelijk uiteraard niet, maar het is de belevenis die telt.

4 augustus: PRIDE Plastic Fishing

Ondanks de boot van SodaStream laat de Canal Parade alsnog flink wat plastic afval achter, maar gelukkig wordt er de volgende dag van 12.00 tot 17.30 een actie georganiseerd door Plastic Whale zelf. Zin om de grachten schoon te vissen vanuit een bootje? Dan ben je van harte welkom bij de Pride Plastic Fishing. Inschrijven doe je hier, dan weet je zeker dat er een bootje voor je wordt geregeld.

4 augustus: Closing Party Pride Amsterdam 2019

Die middag en avond (14.00 tot 22.00 uur) is het bovendien tijd voor de Official Closing Party op de Dam, het gratis eindfeest met wederom allerlei optredens. Want diversiteit mag gevierd worden!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit is alles wat je moet weten over Pride Amsterdam 2019 (met de leukste events!)
Sluiten