Redactie
Redactie Body 4 dec 2017

Praat jij in je slaap? Het kan gekker

Slaapwandelde je als kind of ben jij diegene die altijd lijkt te praten in zijn slaap? Halverwege november verscheen het boek ‘Iedereen slaapt’ van Ysbrand van der Werf bij Uitgeverij Athenaeum. In zijn boek behandelt hij alles wat je wil weten over slapen zoals: wat is het nut van slaap? Hoe lang kun je het beste slapen? En wat te doen aan die ellendige slapeloosheid? De Nederlandse slaaponderzoeker onderzoekt al jaren wat slaap met onze hersenen doet. Tijdens een lezing van The School of Life in Amsterdam legt hij uit dat zijn grootste passie kijken naar slapende mensen is, of althans: naar hun hersengolven.

Het boek en de lezing kwamen voor mij als geroepen: ik had namelijk net een van de meest bizarre slaapervaringen ooit gehad.

Een bizarre ervaring

Het ging zo: ik werd midden in de nacht wakker met maar één hele sterk gedachte ‘Het gordijn moet open.’ Ik stond op, opende mijn gordijnen en ging direct weer slapen. De volgende morgen werd ik wakker van de opkomende zon en pas toen kwam de herinnering weer naar boven. Ik was stomverbaasd: waarom had ik zo sterk de drang gehad om mijn gordijnen te openen?

Wow: dit is het effect op je lichaam (en geest) als je een nacht niet slaapt

Pas later op de dag, toen ik dit aan een vriend vertelde, kwam er een ander besef: ik was de afgelopen maanden vaker wakker geworden met de gordijnen open terwijl ik zeker wist dat ik ze had gesloten. Toen had ik er niet te veel bij stilgestaan, maar nu viel alles op zijn plek: blijkbaar opende ik regelmatig ’s nachts de gordijnen zonder mij dit te herinneren. Ik vertelde Ysbrand over mijn ervaring en vroeg hem of hij mij kon vertellen waarom dit gebeurt.

Verschil met slaapwandelen

“Het gebeurt wel vaker dat mensen ‘s nachts handelingen uitvoeren en weer verder slapen,” stelt Ysbrand me gerust. “Het kan dan ofwel slaapwandelen zijn, waarbij je dus eigenlijk al slapend de gordijnen opent en weer in bed kruipt om door te slapen, of het zou kunnen zijn dat je echt wakker wordt, bewust de gordijnen opent en weer in slaap valt, maar het voorval vervolgens vergeet.

Last van slaapverlamming? Zo kom je ervan af

Voor die laatste interpretatie pleit je waarneming van afgelopen week, want die herinner je je blijkbaar wel. Het is dus meer waarschijnlijk dat het niet slaapwandelen is, maar eerder een korte periode van waken.”

Micro-waakjes

Volgens Ysbrand is het dus niet aannemelijk dat ik aan het slaapwandelen was. Maar hoe kan het dan dat ik het me, op één keer na, nooit herinner als ik ‘s nachts de gordijnen heb geopend?

“Punt is dat de slaap niet gemaakt is om dingen te onthouden,” vertelt Ysbrand. “Je hersen-toestand is op dat moment niet toegerust, door onder andere de neurotransmitters die op dat moment worden uitgescheiden, om nieuwe geheugensporen op te slaan.

Iedereen wordt tijdens de slaap wel eens wakker, al was het maar om even op de andere zij te draaien, zonder dat dat het gevoel van een solide slaap verstoort. Het feit dat je je die zogenaamde ‘micro-waakjes’ niet herinnert, tekent eigenlijk dat je waarschijnlijk een relatief goede slaper bent, want mensen die zich wel herinneren dat ze tijdens de nacht een paar keer wakker zijn geweest rapporteren meestal een slechtere slaapkwaliteit.”

Iedereen slaapt

Ysbrands uitleg klinkt erg logisch. Wie herkent er niet het fenomeen dat iemand je ‘s nachts een vraag stelde waar je antwoord op gaf, zonder dat je je dit de volgende dag kon herinneren? Waarschijnlijk praatte je niet in je slaap, maar was je even wakker terwijl je antwoord gaf en lukte het je brein simpelweg niet de herinnering aan te maken.

Nu rest natuurlijk nog de vraag waarom ik, bewust of onbewust, de gordijnen open doe ‘s nachts. Wat dat betreft tast Ysbrand net als ik in het duister. Hij raadde mij aan zelf naar die oorzaak te zoeken: had ik bijvoorbeeld ’s nachts behoefte aan frisse lucht? Of zou het toch die angst voor het donker zijn die ik na mijn kindertijd nooit meer ben kwijtgeraakt?

‘Iedereen slaapt’ staat vol van anekdotes die nog vele malen vreemder zijn dan die van mij. Zo zijn er verhalen bekend van mensen die moorden pleegden in hun slaap en wordt het idee van ‘lucide dromen’ (weten dat je droomt en je dromen kunnen beïnvloeden) uitgelegd. Naast deze tot de verbeelding sprekende facetten van slaap geeft Ysbrand ook praktische inzichten die je zouden kunnen helpen om beter te slapen.

Slaap je slecht? Deze 7 fouten maakt iedereen voor het slapen gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Praat jij in je slaap? Het kan gekker
Sluiten