Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 21 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Een pompoen is heerlijk, maar ook reuze gezond (voor je huid, darmen en véél meer)

Het seizoen van de pompoen is begonnen en dat betekent dat we weer heerlijke pompoenrecepten kunnen maken én lekker gezond bezig zijn. Pompoenen bevatten super veel gezondheidsvoordelen.

Heb je toevallig nog ergens een Halloweenpompoen staan? Gooi ‘m dan zéker niet weg, maar verwerk het in dit plaattaart-gerecht bijvoorbeeld; want er zitten te veel gezondheidsvoordelen aan pompoen vast.

Maar wat maakt de pompoen zo gezond? 

Hoe gezond is een pompoen?

Oké, een pompoen is dus gezond. Maar hoe komt dat precies? Dit ligt onder andere aan dat een pompoen redelijk laag in calorieën is (7 kcal per 50 gram pompoen), amper vet bevat en aardig wat vezels (0,5 gram per 50 gram pompoen) bezit.

Ook bestaat een pompoen voor een groot gedeelte uit water (zo’n 90 procent). Hierdoor zal een pompoen redelijk snel vullen, terwijl je er niet snel van aan zult komen.

Pompoen voor gezonde ogen

Het eten van een pompoen heeft een aantal voordelige effecten voor je ogen. Dit komt onder andere doordat een pompoen (net als wortel) boordevol vitamine A zit. Deze vitamine is goed voor je ogen, omdat het je ogen helpt om licht op te nemen en te verwerken. Dit heeft vooral effect op je vermogen om in het donker te kunnen zien. Perfect voor de komende maanden, eigenlijk. 

Ook verkleint vitamine A de kans op staar en andere oogaandoeningen en -ziektes.

Iets voor jou? Hoe oogyoga je kan helpen bij het verminderen van vermoeide ogen

En dat is niet het enige. Een pompoen zit ook vol antioxidanten. Deze beschermen en herstellen de cellen in je netvlies. In principe vertragen de antioxidanten het proces van ouder wordende ogen.

Pompoen voor een gezonde huid

De antioxidanten die een pompoen bevat, hebben niet alleen een positief effect op je netvlies. Je hele lichaam heeft er baat bij. De krachtige antioxidanten beschermen en herstellen de cellen van heel je lichaam door te vechten tegen vrije radicalen.

Lees ook: Deze voeding hydrateert je huid (dus skip die dure crèmes)

Daar blijft het niet bij: de antioxidanten in pompoen werken als een bescherming van je huid. Ze zorgen dus eigenlik voor een natuurlijke zonnebrandcrème. Ook de vitamine C in pompoen helpt bij het gezond, glad en rimpelvrij houden van je huid.

Pompoen voor gezonde darmen

Ook helpt het eten van pompoen bij het krijgen van gezonde darmen. Dit komt door de grote hoeveelheid vezels die een pompoen bevat. Vezels zijn goed voor de darmen omdat vezels als een soort spons vocht vasthouden. Hierdoor wordt harde ontlasting zacht en soepel, terwijl dunne ontlasting indikt.

Meer over je darmen: Je darmen zijn je tweede brein & welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?

Pompoen voor een gezonde bloeddruk

Het eten van pompoen kan voor een gezonde bloeddruk zorgen, omdat een pompoen kalium bevat. Volgens het Voedingscentrum wordt de bloeddruk door kalium verlaagt en door zout verhoogt. Door de aanwezigheid van kalium én de lage hoeveelheid zout heeft het eten van pompoen dus vanuit twee kanten invloed op de bloeddruk.

Pompoen versterkt je immuunsysteem

En is er nog het effect van pompoen op je immuunsysteem. Dit komt doordat een pompoen vol met essentiële vitamines en mineralen zit die je weerstand een boost geven. Denk aan: vitamine A, C en E, ijzer en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen versterken stuk voor stuk de functies van je immuunsysteem.

Lees ook: Hoe je je immuunsysteem kan versterken door te werken aan je mentale gezondheid

Zoals je leest, heeft zo’n pompoenseizoen (officieel oktober tot december, maar het is het hele jaar verkrijgbaar) heel wat gezondheidsvoordelen voor ons. Dus als je de komende tijd even geen inspiratie hebt om te koken, denk dan eens aan dan aan pompoentaart, pompoengratin of hasselback pompoen. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens héél gezond.

Meer gezondheidsvoordelen van:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een pompoen is heerlijk, maar ook reuze gezond (voor je huid, darmen en véél meer)
Sluiten