Tom Hofland
Tom Hofland Mind 24 nov 2016

Een lijst met podcast tips: helemaal opgaan in grappige en mooie verhalen on-the-go

De podcast bestaat al zo lang als de eerste iPods en heeft zijn hoogtijdagen in de Verenigde staten al beleefd. In Nederland echter begint het langzaam een hype te worden. We gaven je eerder al een lijstje podcasts voor de vrijdagavond en podcasts die inspireren. Vandaag vullen we dat lijstje aan met voor ieder wat wils.

Radio Bergeijk

Liefhebbers van absurde humor (en Brabanders an sich) kunnen hun hart ophalen.
Radio Bergeijk gaat over het wel en wee van een fictief radiostation voor de werkelijk bestaande plaats Bergeijk in Noord-Brabant. De afleveringen worden gepresenteerd door Toon Spoorenberg (Pieter Bouwman) en zijn beste kennis Peer van Eersel (George van Houts).

In de uitzendingen komen verschillende rubrieken aan bod zoals De Keltische Boomhoroscoop (wat voor een boom ben jij?). Daarnaast doen verschillende Bergeijkenaren in de uitzending hun verhaal, zoals Erik van Dentum die als twee druppels water op Jennifer Lopez lijkt, en Tonnie van de Mortel, leverancier van slappe, zure Duitse worsten.

De presentatoren en fictieve inwoners van Bergeijk zijn uitgesproken bang voor allochtonen en ook homofobie is hun niet vreemd. Gelukkig kunnen we hier om lachen, omdat we hun idiote uitspraken tijdens het luisteren niet serieus kunnen nemen. Toch bekruipt je bij het luisteren een ‘dit soort mensen bestaan echt’ gevoel wat ons eraan herinnert dat niet iedereen even ruimdenkend is als we willen zijn. Het programma staat daarom vreemd genoeg, in al zijn absurditeit, nog steeds bol van scherpe maatschappijkritiek.

Naar mooie verhalen luisteren

De serie werd tussen 2001 en 2012 uitgezonden op Radio 1 en is een spin-off van ‘Mannen van de radio’, een sketchprogramma van o.a. Pieter Bouwman en Hans Teeuwen. Gelukkig voor ons staan ze allemaal online. Er zijn meer dan 600 afleveringen dus de echte liefhebber kan nog wel even door.

Lore

Lore is een Amerikaanse podcast over (naar eigen zeggen waargebeurde) enge verhalen. In elke aflevering wordt een verhaal uit de geschiedenis geplukt en verteld door presentator Aaron Mahnke (compleet met spooky piano muziek). Griezelen dus, want de verhalen spreken stuk voor stuk tot de verbeelding. Maar tijdens het luisteren leren we ook nog wat: het historische kader van deze enge verhalen.

Neem bijvoorbeeld de Gremlins. Veel van ons kennen de eerst pluizige, dan demonische wezentjes uit de films. Maar wist je dat er ten tijde van de tweede wereld oorlog tientallen piloten waren die zweerden dat ze de kleine mannetjes op hun vliegtuigen hadden gezien? Mahnke gaat in de afleveringen opzoek naar wetenschappelijke verklaringen voor de fenomenen, maar hij houdt te veel van spannende verhalen om ons helemaal te ontnuchteren.

1 minuut

Weinig tijd? ‘1 minuut’ maakt haar naam waar. Het zijn namelijk allemaal ‘waargebeurde radiosprookjes’ die niet langer dan 1 minuut duren.

Je zult je verbazen hoe je in 1 minuut naar een andere wereld gebracht kunt worden. Neem als voorbeeld de aflevering ‘Wat ik nog wilde zeggen’ waarin we meeleven met iemand die met haar auto te water is geraakt en zo tot acceptatie met de dood komt.

Jules and Sarah the Podcast

De twee Britten (‘echte northerners, zoals ze zichzelf noemen) Jules en Sarah trokken al veel bekijks met hun YouTube-kanaal, maar hebben zich ook volledig op het medium podcast gestort. Wat kan je verwachten? Minstens een half uur lang onzin. De twee praten over alles wat los en vast zit en de enige rode draad lijkt drank en snacks (voornamelijk kaas) te zijn. Dit klinkt misschien niet echt aantrekkelijk, maar het geouwehoer en gelach van de twee is zo aanstekelijk dat je er van gaat houden.

Roes

Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys, ook wel bekend als Audiocollectief SCHIK onderzoeken in Roes alle verschillende vormen van roes die we kennen. In vier afleveringen waadden zij ons door de nevel en stellen de vraag: wat is dat eigenlijk, nuchter zijn? Bestaat dat wel? En moeten we er iets mee te maken willen hebben?

Zo gaat de eerste aflevering over de roes van drank en drugs. Wat doet het met ons en waarom zoeken we het steeds weer op? In de tweede afleveringen horen we meer over de roes die feesten met zich meebrengt, en waarom feesten wel eens heel therapeutisch voor ons zou kunnen werken.

Maar niet alleen de roes die we op onszelf afroepen, maar ook de roes die door het lichaam wordt aangemaakt (om het bijvoorbeeld voor vrouwen dragelijk te maken een kind te baren) wordt behandeld.

How to

Onbekend op podcast-terrein? Het is helemaal gratis en werkt als volgt:

  • Heb je een iPhone, dan staat de app ‘Podcast’ (met paars icoontje) automatisch op je telefoon. Heb je een Android, dan kun je een app downloaden in de Play Store. Bijvoorbeeld ‘Podcast Addict
  • Eenmaal in de app kun je via de zoekfunctie een specifieke show vinden
  • Heb je een podcast gevonden die je graag zou willen luisteren dan abonneer je je op de show door op ‘subscribe’ te klikken. Hij komt nu tussen het rijtje ‘my podcasts’ te staan. Als je erop klikt zie je alle oude afleveringen op je scherm staan. Elke keer dat er een nieuwe aflevering uitkomt, wordt het rijtje aangevuld
  • Mocht je onderweg niet te veel mb willen gebruiken, dan kun je een aflevering downloaden op je telefoon
  • Via je laptop luisteren kan ook. In dat geval kun je de betreffende show Googlen (of de linkjes bij bovenstaande podcasts volgen) en kom je automatisch bij de audiofragmenten uit

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Een lijst met podcast tips: helemaal opgaan in grappige en mooie verhalen on-the-go
Sluiten