Joanne Wienen
Joanne Wienen Gesponsord 22 nov 2016

Pleidooi voor klein geluk

Misschien moeten we ons niet zo focussen op doelen en eindbestemmingen, maar juist genieten van de weg ernaartoe. Want heel veel momenten van kortstondig geluk, maken het leven uiteindelijk #deleven. Het leven is een aaneenschakeling van momenten. Voor wie nu denkt: ja hallo, open deur. Lees toch nog even verder. Wanneer je er namelijk écht bij stilstaat dat het leven eigenlijk een optelsom is van de dingen die jij elke dag doet, biedt het toch stof tot nadenken. Want hoe vaak focussen we ons niet op het bereiken van grote doelen, terwijl we veel meer tijd spenderen aan het daarnaar toewerken?

De kleine bijzondere momenten omarmen

Wat houdt je bezig?

Het kunnen Grote Doelen zijn die ons bezighouden. Zaken waar we niet per se dagelijks bij stilstaan zoals promotie maken, een (groter) huis kopen, een liefdevolle maar spannende relatie, die liefde bekroond met een kindje. Je kent het wel, het huisje-boompje-beestje-ideaal dat de meeste mensen hebben. Het kunnen ook kleinere doelen zijn of de volgende taak op de to-do list. Een belangrijke presentatie die je volgende week zal geven. Die surprise party die je nog moet plannen. Je volgende vakantie, de eetafspraak van morgen of een deadline die in je nek hijgt.

[source id=”attachment_21581″ align=”center”][/source]

De reis is het doel

Gevoelsmatig kan zo’n doel zo belangrijk zijn dat alles er even voor opzij wordt gezet. Met aandacht lunchen schiet erbij in totdat die presentatie is gefikst. Er is geen ruimte meer voor eetafspraken met vrienden tot de surprise party piekfijn is geregeld. En je schrokt gehaast je eten naar binnen omdat je al piekert over wat je je bezoek morgen gaat voorschotelen. Hoe vaak zijn we niet bezig met de eindbestemming in plaats van de weg ernaartoe? Wat als we ons iets minder zouden blindstaren op die doelen? Want de weg ernaartoe duurt meestal langer.

Focus niet op het leven, maar op #deleven

Deze quote van Annie Dillard maakt deze gedachte haarscherp duidelijk. Het bereiken van grote doelen helpt om richting te geven. Toewerken naar belangrijke mijlpalen zorgt ervoor dat we elke ochtend weer vol frisse moed aan onze takenlijst beginnen. Maar het zijn vaak juist de kleine dingen die ervoor zorgen dat we met een goed gevoel de dag afsluiten. Zorgverzekeraar Anderzorg maakte over die momenten een mini-docu met rapper Sef. “Hét leven is wat je op Wikipedia vindt, #deleven is wat je aan het einde van de dag herinnert,” zegt iemand daarin.

De kunst van het nu

Niet de grote presentatie, maar de wandeling daar naartoe. Niet de voetbalwedstrijd, maar het eerste biertje dat je erna drinkt. Niet het op tafel zetten van een diner, maar het koken ervan. Niet zo snel mogelijk naar je werk crossen in de ochtend, maar een praatje maken met een onbekende die je tegenkomt. Niet de marathon, maar de training in een waterig herfstzonnetje in de rustige binnenstad. Niet de date die je binnenkort hebt, maar de hilarische voorbeschouwing met vrienden. Want het zijn juist die kleine momenten tussendoor die van het leven, #deleven maken.

Ook jouw geluksmomenten delen? Upload een eigen foto van #deleven op anderzorg.nl en misschien zie je jouw moment wel terug op televisie. Tot eind november kun je meedoen.

Meer lezen?

Zo creeer je wekelijks dat hoognodige momentje voor jezelf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Pleidooi voor klein geluk
Sluiten