Redactie
Redactie Editorial 1 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Pleidooi voor een vergevingsdag (dan wordt de wereld toch een beetje mooier?)

Pak ‘m beet 10 jaar geleden, op 8 december 2006, was het precies 26 jaar geleden dat David Chapman John Lennon doodschoot in New York. Je kan je voorstellen dat dit voor Yoko Ono, de weduwe van Lennon, een zware dag moet zijn geweest. Toch greep zij die dag aan om een hoopvol bericht de wereld in te sturen: “Laat ons elk jaar van 8 december de dag maken om vergiffenis te vragen aan diegenen die het ondraaglijke hebben moeten verdragen.” Yoko Ono is niet de eerste die een internationale dag van vergeving in het leven heeft proberen te roepen. Zo kennen veel mainstream geloven ook dagen die in het teken staan van vergeving (zoals het Joodse ‘Jom Kipoer’), maar vaak staan die dagen in het vragen van vergeving aan een god, en niet aan elkaar, terwijl wij juist degene zijn die de vergeving het meest nodig hebben én het hier en nu kunnen geven.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat vergevingsgezinde mensen veel minder last hebben van stress dan mensen die zelden iemand vergeven. Sterker nog: de onderzoekers zagen dat de stress bijna compleet verdween zodra een proefpersoon iemand besloot te vergeven. Vergeven is dus niet alleen goed voor je relaties (je hebt tenslotte geen opgekropte woede meer), maar daarmee óók voor je lichaam.

Goed en wel beschouwd zijn er eigenlijk geen redenen om elkaar niet vaker te vergeven, maar het probleem is dat we hier bijna nooit bewust mee bezig zijn: maar al te vaak verwarren we vergeven met vergeten. We proberen er niet meer over na te denken en hopen zo dat de woede die we voelen verdwijnt.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Vergeving wordt vaak ten onrechte gezien als ‘een zaak van het hart’ zegt ook Psycholoog en schrijver Jeffrey Wijnberg in een interview met Margriet.

Volgens Wijnberg kijken veel mensen vreemd op als hij als psycholoog over vergeving begint. Volgens hem is vergeving geen gevoelskwestie, maar een rationale beslissing: “Als je iemand vergeeft, moet je dat echt met je volle verstand doen en argumenten vinden. Niet voor de ander, maar voor jezelf. Zo ontdek je hoe fijn het kan zijn om eindelijk van de kwestie af te zijn, hoezeer de boosheid of wrok je in zijn greep houdt. Door te vergeven, ben je dat allemaal kwijt.”

Stilstaan bij het idee van vergeving heeft als effect dat je er bewuster over gaat nadenken: waarschijnlijk zul je bij het lezen van dit artikel denken ‘wie zou ik kunnen vergeven?’ en misschien zelfs ‘wie zou mij moeten vergeven?’

Dat is precies de reden waarom ik een non-religieuze vergevingsdag zo’n geweldig idee vind: puur om het idee van vergeving in de hoofden van de mensen te planten en ze bewust na te laten denken.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Maar moeten we dan echt altijd maar iedereen vergeven? Ik doel niet per se op de moordzaken en andere grote misdaden zoals Yoko Ono dapper oppert. Ik durf niet te beweren dat we elkaar altijd alles zouden moeten vergeven, maar laten we klein beginnen. Ik wil één jaarlijks terugkerende dag om juist elkaars kleine tekortkomingen, ritueel, te vergeven.

Hoeveel kleine irritaties of verwijten kruipen er niet onder onze huid, om vervolgens via slinkse pijnlijke wegen een uitweg te zoeken? Heeft je broertje ooit je poppenhuis in de hens gestoken? Jatten je collega’s om de haverklap je laptopoplader? Heeft je ex het via een SMS uitgemaakt of laat je huisgenoot altijd zijn baardhaar in de wasbak achter? Na de vergevingsdag hoeft niets meer een probleem meer te zijn!

In het beste geval staat deze feestdag los van religie, maar van mij mogen er zeker rituelen en tierelantijntjes bij komen kijken. Rituelen zijn bij uitstek de manier om stil te staan bij een bepaalde gedachte, zoals ‘samenzijn’ bij kerst en ‘de liefde’ bij een bruiloft.

Dus, wie het ziet zitten om volgend jaar een gemaskerd bal te organiseren waarna iedereen zijn zonden op papier zet, ze joelend in een groot vuur gooit en daarna de ruimte rond gaat om iedereen door middel van moderne dans vergeving te vragen: ik houd me warm aanbevolen. Zolang er ook maar iets te drinken is. Dat hoort nu eenmaal bij de feestdagen (en als het vergeven niet lukt kan het dan altijd nog vergeten worden).

Meer lezen

Waarom het belangrijk is om mensen te vergeven.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Pleidooi voor een vergevingsdag (dan wordt de wereld toch een beetje mooier?)
Sluiten