Rosa Bertram
Rosa Bertram Nutrition 31 jul 2019

Het Pioppi-dieet is nog steeds razendpopulair: maar hoe gezond is het nu echt?

Het Pioppi-deeit: al sinds vorige zomer is het dieet na het keto dieet misschien wel de bekendste voedingstrend. Binnen 21 dagen zou je lichaam al een stuk gezonder zijn, en dat terwijl je gewoon lekker kan blijven eten én drinken. Gelukkig bleek het Pioppi-dieet ook voor vegetariërs geschikt. Maar, is het Pioppi-dieet wel zo gezond als we denken?

De ophef rondom het dieet lijkt namelijk niet helemaal terecht.

Wat is het Pioppi-dieet?

Het dieet is vernoemd naar een Italiaanse dorpje, wat één van de gezondste plekken ter wereld zou zijn. Een zogenaamde Blue zone. De mensen zouden er gemiddeld tot wel 10 jaar ouder worden en geen last van chronische ziektes hebben.

Lees ook: Dit gebeurt er écht met je lichaam als je vetten eet

In het gelijknamige boek beschrijven auteurs Aseem Malhotra en Donal O’Neill hoe je op z’n Mediterraans kan blijven genieten van rode wijn, volle zuivelproducten, vette vis en donkere chocolade. Ook eet je trouwens veel groenten, fruit, vis, eieren en vlees. Suiker en koolhydraten zijn daarentegen echte no go’s. Een ander belangrijk element is het vasten, wat je één dag in de week doet. Het stimuleert onder andere de celreparaties.

Binnen 3 weken afvallen? Dat lukt je dus schijnbaar met dit dieet. Niet zo gek dat het Pioppi-dieet binnen no time razendpopulair werd.

Is het Pioppi-dieet wel gezond?

En dan nu de hamvraag: is het Pioppi-dieet eigenlijk wel zo goed voor je? Het Voedingscentrum heeft even later met een kritisch oog gekeken naar het Italiaanse lifestyledieet. Wat bleek? Het Pioppi-dieet zorgt ervoor dat je te weinig voedingsvezels en Vitamine B binnenkrijgt.

Lees ook: Het Pioppi-dieet: gezonder binnen 21 dagen door te eten én te drinken

Ook schrijft het dieet ongezondere voedingsmiddelen voor, zoals ze die in het Italiaanse dorpje ook eten. Daardoor zou je een teveel aan verzadigd vet, vlees en eieren binnenkrijgen. Het skippen van koolhydraten is geen goed idee, vindt het Voedingscentrum.

Snelle koolhydraten (zoals wit, brood, witte pasta etc) wil je inderdaad niet te veel aan je voedingspatroon toevoegen. “Maar koolhydraten uit volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, zorgen voor verzadiging, waardoor je minder snel grijpt naar ongezonde tussendoortjes,” aldus Patricia Schutte van het Voedingscentrum op AD.nl.

Veel verzadigd vet en kort effect

Op de korte termijn zou het misschien een positief effect hebben, maar veel verschil met een vetarm dieet zou er niet zijn, aldus het Voedingscentrum. Tijdens het dieet mag je 10 eieren per week eten, maar er zit geen maximum aan vlees. Naast dat het eten van grote hoeveelheden vlees een enorme impact heeft op het milieu en het welzijn van dieren, kleven er ook een hoop gezondheidsnadelen aan (zoals beroertes en kanker).

Oh, en die roomboter en kokosolie die veelvuldig op het menu staan? Die bevatten hartstikke veel verzadigd vet waardoor het LDL-cholesterol in je bloed omhoog schiet. Niet zo goed voor je bloedvaten dus.

En het glas rode wijn dan?

Al sinds jaar en dag bestaat het idee dat een glaasje rode wijn goed voor je zou zijn, onderzoek wees het immers uit. Zei iemand ooit. Het schijnt echter nooit bewezen te zijn, aldus het Voedingscentrum. Dus helaas, ook dat is niet per se een positieve bijdrage aan je gezondheid.

Wil je gezond leven? Zorg dan voor een balans in je leven, waarbij je in de basis veel groenten eet (plant based), voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en lekker een paar per week beweegt (is ook nog eens goed voor je hersenen). Niks mis mee!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het Pioppi-dieet is nog steeds razendpopulair: maar hoe gezond is het nu echt?
Sluiten