Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 25 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze fotografen brengen mental health bijzonder in beeld

Wist je dat er elk jaar ruim 550.000 (!) Nederlandse volwassenen lijden aan depressie – en dat zelfmoord zelfs de op één na grootste doodsoorzaak is onder menssen tussen de 15 en 29 jaar? Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad, en toch praten we er maar zelden over. Dat is natuurlijk gek, want hoe groter het taboe, hoe groter de kans dat de problemen alleen maar blijven groeien. Een mentale ziekte is minstens even erg als een fysieke, en dus heb je daar gewoon hulp bij nodig. Maar als je het idee hebt dat andere mensen je vreemd zullen vinden of zelfs zullen buitensluiten als je open bent over je psychische problemen, zul je niet zo snel naar een psycholoog stappen.

Mental health in Amsterdam

Hoog tijd dat het taboe verbroken wordt – en dat is precies het doel van de expositie Photography x Mental Health, die door Made By People Lab georganiseerd wordt in samenwerking met TOMS. Zij gaven tien lokale fotografen de opdracht om het onderwerp mental health te verkennen: Anna Leonte, Aron Süveg, Dawnie Alysha Brown, Iris Duvekot, Jan Arsenović, Kevin Rijnders, Richard Rigby, Sophie Ebrand, Tarona Leonora en Willemieke Kars.

Het resultaat  is een indrukwekkende (gratis) expositie in SAI, aan de Haarlemmerdijk 138 in Amsterdam.

 

Dit vind je vast ook interessant: 10 dingen die mentaal sterke mensen doen

De fotografen maken het onderwerp bespreekbaar door het vertellen van een bijzonder verhaal, of dat van iemand anders. Onderstaande foto van Iris Duvekot, getiteld ‘Beauty in darkness’, heeft bijvoorbeeld als onderschrift: “Naked we are when we come to this world. As we grow we also get hit by life. We put on layers of all sorts. Layers of protection, layers of behavior, layers of beliefs. At times, some of those layers don’t fit the world or ourselves. We need to get rid of the layers and adapt or accept. This often happens in the dark.”

De expositie werd gisteren geopend en is nog tot en met zondag te bezoeken. Je kunt een deel van de werken ook kopen; de opbrengst daarvan gaat naar MIND, het Landelijk Platform Psychische Gezondheid. MIND wil zorgen voor meer begrip en openheid rondom het onderwerp en doet dat door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Het uiteindelijk doel is natuurlijk om psychische problemen te voorkomen.

Made By People Lab

Made By People Lab is een onderdeel van A City Made By People, een internationale organisatie die onze steden leefbaarder wil maken. De afdeling in Amsterdam pakt stedelijke issues in onze hoofdstad aan, en doet dat deze week door de kracht van creativiteit (fotografie, maar ook bijvoorbeeld muziek) te koppelen aan diverse sociale onderwerpen.

Zeker een bezoekje waard dit weekend!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Deze fotografen brengen mental health bijzonder in beeld
Sluiten