Pesten op de werkvloer: zo zorg je dat het stopt

Iedereen heeft die ene collega die je het liefst achter het behang wil plakken. Letterlijk of figuurlijk. Omdat hij of zij bot, onaardig, onbeleefd of simpelweg heel, heel erg tactloos is. In de ideale arbeidswereld vindt men elkaar te allen tijde heel lief en heb je altijd een fijne, zorgeloze match met degenen met wie je dag in, dag uit een werkplek, kantoor of job-hok deelt. In werkelijkheid is dit natuurlijk de grootste utopie ooit.

Het is één ding om niet al je collega’s zo leuk te vinden dat je ‘s ochtends staat te trappelen om weer te gaan werken, maar soms heb je collega’s die jou of andere collega’s zo vervelend behandelen dat je (onbewust) met pesten te maken hebt. Het is soms lastig te herkennen, maar pesten op de werkvloer gebeurt veel en het gebeurt té vaak.

De confrontatie aandurven gaan

Lig je (soms) wakker van die ene collega om niet-werkinhoudelijke dingen? Lukt het je maar moeilijk om aan het einde van een werkdag los te komen van die ene specifieke persoon? Niet zozeer om de werkinhoudelijke, functionele discussies of meningsverschillen maar meer persoonlijke, niet-werkgerelateerde dingen die hij of zij tegen je zegt? Grote kans dat er meer aan de hand is dan een ‘lastige’ werkrelatie. Het loont in zulke gevallen om je onderbuikgevoel te volgen. Des te meer als het je dagelijks onnodig veel bezighoudt en beïnvloedt.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Dat je niet meer samen in de zandbak speelt en elkaars schepje afpakt, betekent namelijk nog niet dat je niet gepest wordt of dat de situatie minder kwalijk is. Maak het dan ook een prio als je zelf gepest wordt of vermoedt dat andere collega’s lastig gevallen worden.

  1. Ga de situaties die je misschien confronterend vindt niet uit de weg maar probeer ze juist ‘aan te gaan’. Hoe onnatuurlijk dit ook voelt. Natuurlijk moet je jezelf niet keer op keer in onnodig pijnlijke of schadelijke situaties lanceren, maar vaak haal je juist kracht door situaties die je in gedachte van tevoren heel heftig achtte toch te ondergaan. Des te meer als je ze eigenlijk het liefst helemaal uit de weg was gegaan. Die kracht helpt je mogelijk ook bij het vinden van een oplossing of het ondernemen van acties die het pesten moeten stoppen.
  2. Hoewel het echt goed is om je demons recht in de ogen aan te kijken, is het natuurlijk geen optie om in een omgeving te werken waarin je voortdurend gedwongen wordt om je grenzen aan te geven of assertiviteit te tonen. Het allerbelangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft en de situatie, hoe moeilijk ook, eerlijk blijft beoordelen. Het is misschien een (wagenwijde) open deur, maar voor jezelf opkomen mag nooit een doel an sich worden maar hooguit een tijdelijke uitkomst terwijl je ondertussen werkt aan een duurzame oplossing.
  3. Visualisatie en je denkbeeldig voorbereiden op een eerstvolgende pest-situatie kan je genoeg zelfvertrouwen geven om een dergelijk voorval de volgende keer beter te controleren. Je inbeelden wat je gaat zeggen of hoe je reageert als je op een vervelende manier behandeld wordt, geeft je de ruimte en de voorbereidingstijd om krachtiger te zijn wanneer zo’n situatie zich weer voordoet.
  4. Probeer het gesprek met die pestende collega aan te gaan. Kies hier een rustig en geschikt moment voor een zorg dat je vooral eerlijk bent. Als je specifiek benoemt wat voor gevoel de ander je bezorgt, is er geen ‘goed’ of ‘fout en is er een grote kans dat die ander zich ongemakkelijk zal voelen of in ieder geval bij zichzelf te rade zal gaan. Wees niet onnodig vijandig tijdens het gesprek, maar probeer het feitelijk te houden. De beste methode? Te allen tijde vanuit het ‘ik-perspectief’ communiceren. Er is namelijk niemand anders behalve jij die kan vertellen hoe je bepaalde dingen echt voelt of ervaren hebt.
  5. And last but not least: wees niet bang om hulp te zoeken. Binnen of buiten de organisatie. Blijf niet onnodig met je vraagtekens of gevoel van machteloosheid rondlopen en besef dat je sommige situaties simpelweg niet in je eentje kunt of hoeft op te lossen. Betrek de vertrouwenspersoon binnen het bedrijf, HR of de (bedrijfs)arts en maak je leidinggevende ook onderdeel van jouw situatie. Je zult zien dat zij er alles aan zullen doen om je adequaat te helpen.

Meer lezen?

Creativiteit wordt vaak niet gestimuleerd op de werkvloer (terwijl het van essentieel belang is)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Pesten op de werkvloer: zo zorg je dat het stopt
Sluiten