Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 7 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Patagonië in 8K: Een shortfilm waar je stil van wordt

Mocht je bij Zuid-Amerika vooral denken aan stranden en de jungle, dan heb je het mis. In Argentinië en het zuiden van Chili bevindt zich het walhalla voor natuurliefhebbers: Patagonië. Filmmaker Martin Heck trok naar het natuurgebied met de ruige rotsen, watervallen, massale ijsformaties en buitenaardse natuur. Voor Timestorm Films maakte hij Patagonia 8K, een film die ons in vervoering bracht.

PATAGONIA 8K

Patagonia 8K explores the beautiful and rough landscapes of southern Chile and Argentina. Shot in 8K resolution on a medium format camera it’s aimed to deliver the most realistic experience. Shot in 6 weeks, travelling over 7500km from Santiago to Punta Arenas we captured roughly 100.000 still frames that combine into this timelapse video.

Patagonië heeft een Nederlands tintje

Het gebied werd in 1520 als eerste Europeaan ‘ontdekt’ door de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Volgens Antonio Pigafetta, die de ontdekkingen van Magellaan opschreef, noemde Magellaan het gebied ‘Patagão’. Pigafetta meldde in zijn verslag dat men daar reusachtige mensen aantrof. Daarom wordt verondersteld dat Patagonië zoiets betekent als ‘Land van grote voeten’.

In de jaren daarop volgden Nederlandse, Engelse en Spaanse avonturiers het spoor van Magellaan. In 1616 noemde Willem Corneliszoon Schouten het meest zuidelijke puntje van Chili Kaap Hoorn, naar zijn woonplaats Hoorn.

Dit vind je vast ook leuk: Hiken in Wales: 3 uitdagende trails door ‘klein Nieuw-Zeeland’.

 

Walhalla voor hikers

In Patagonië kun je fantastisch hiken. Je hebt keuze uit gletsjers als de Perito Morenogletsjer en meren als het Argentinomeer en Viedmameer.

Verder heb een overvloed aan Nationale Parken. We noemen Los Glaciares, Tierra del Fuego, Nahuel Huapi en Torres del Paine. Ook kun je nog een uitstapje maken naar Valdés, een schiereiland waar onder andere walvissen en zeeleeuwen voorkomen. En niet te vergeten: het grottenstelsel Cueva de las Manos.

De dieren van Patagonië

Bonus: in het ruigste gebied van Zuid-Amerika kom je uiteenlopende dieren tegen. Zo tref je er walvissen, zeeolifanten en pinguïns. De Kolonie van de Magelhaen pinguïns telt naar schatting wel 300.000 dieren. Kleine kans dat je ze mist.

De grasvlakten en bergen van Patagonië zijn het terrein van guanaco’s, een soort lama’s, en de struisvogelachtige nandu’s. In de lucht circuleren enorme condors, ook wel de heersers van de Andes genoemd. Wij zeggen: gaan! En check vooral ook dit EcoCamp in Patagonië: Nationaal Park Torres del Paine om precies te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Patagonië in 8K: Een shortfilm waar je stil van wordt
Sluiten