Kiara Louis
Kiara Louis Better World 17 jun 2018

Het partnerverlof wordt uitgebreid, maar we zijn er nog lang niet

Vandaag is het Vaderdag en dus vonden we het tijd om een blik te werken op het nieuwe vaderschapsverlof. Vorig jaar augustus pleitte Bedrock-oprichter Nina Pierson al voor langer partnerverlof. Nu lijken we daar iets dichterbij te komen. Dat werd wel tijd, want twee dagen verlof is natuurlijk veel te kort. Maar we zijn er nog steeds niet. Begin 2018 kwam er een nieuwe wet, de WIEG, wat inhoudt dat het partnerverlof wordt uitgebreid. De partner van een kersverse moeder krijgt meer dagen betaald vrij. Eerst kregen vaders na de geboorte van hun kind nog maar twee dagen (!) betaald verlof.

Volgend jaar wordt dit uitgebreid naar een hele werkweek. Ook kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf extra weken geboorteverlof krijgen. Dat klinkt natuurlijk erg positief, maar we zijn er nog steeds niet.

Hoe een dochter enorm veel invloed op haar vader heeft (privé en op werk)

Hoe zien vaders dit?

Omdat het vandaag Vaderdag is, heeft Viking een grootschalig onderzoek gedaan naar hoe mannen en vrouwen tegen die nieuwe regeling aankijken. Hieruit bleek dat de helft van alle mannen de volledige vijf dagen vol betaald op willen nemen.

Snappen wij, want de eerste dagen van de baby zijn erg belangrijk voor de hechting tussen ouder en kind volgens verschillende onderzoeken. Driekwart van alle respondenten geeft aan best tevreden te zijn, maar we zijn er nog steeds niet. Bijna negen op de tien mannen zou namelijk liever voor een ander Europees model gaan.

Een ode aan vaders – met tienerdochters

Waarom dit zo belangrijk is

Daar sluiten wij ons bij aan als we kijken naar bijvoorbeeld het Scandinavische model. Daar krijgen vaders drie maanden partnerverlof. Een goede ontwikkeling. Je zou denken dat zo’n ouderschapsverlof vooral positief is voor de kersverse ouders, maar ook de maatschappij heeft hier voordeel van.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat langdurig partnerverlof bijdraagt aan de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ook de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verbetert door een uitgebreider partnerverlof. Hoe minder traditioneel de rollen zijn in het begin, hoe minder traditioneel ze blijven in de toekomst. Met alle voordelen van dien. “Betrokken vaders kunnen zorgen voor gelukkigere kinderen,” zegt Renske Keizer, bijzonder hoogleraar Vaderschap.

“Die kinderen hebben minder problemen op school, vertonen socialer gedrag, spijbelen minder en leren beter omgaan met agressie. Uit de literatuur blijkt dat dat hem zit in het spel van vaders. Ze stoeien met hun kinderen en durven meer risico’s te nemen.”

Betere taalontwikkeling

“Uit recent onderzoek blijkt ook dat betrokken vaders bijdragen aan een betere taalontwikkeling bij het kind, omdat ze een volwassen toon aanslaan tegen hun kinderen”, vertelde Keizer aan het Parool. En werkgevers hebben er ook iets aan: hoger rendement van hun werknemers, kostenbesparing door minder verzuim en realisatie van diversiteitsbeleid, om precies te zijn, schreven we al eerder op Bedrock.

Oké, de nieuwe regeling is een mooi begin, maar het liefst zouden wij drie maanden ouderschapsverlof zien zoals ze in Zweden hebben. Daar wordt iedereen beter van.

Meer over partnerverlof?

Wil je meer artikelen over ouderschap en emancipatie? Meld je nu aan voor onze Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het partnerverlof wordt uitgebreid, maar we zijn er nog lang niet
Sluiten