Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 9 mrt 2019

Zien: de docu Paris is Burning op Netflix leert ons hoe belangrijk zelfexpressie is

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: Paris is Burning, een documentaire over travestietenbals in de jaren ’80 in New York.

Drag queens en transgenders hebben het nu vaak al niet makkelijk, maar je kunt je vast voorstellen dat dat in de jaren ’80 in Harlem, New York nog net een beetje erger was. Omdat ze toch zichzelf wilden kunnen zijn, ontstonden er travestietenbals, vooral bezocht door Afro-Amerikaanse en Latino homoseksuelen. Zijn verkleedden zich als vrouw of als iemand van een andere klasse, gedroegen zich net als de rijke witte mensen. Degene die als best verkleed was of als beste danste, won. De strijd gebeurde in verschillende groepen die tegen elkaar streden – en dat ging er soms best heftig aan toe.

Paris is Burning

Al in 1990 werd er een documentaire gemaakt, een portret van degenen die meededen aan zulke balls. Ondanks dat zij enorm gediscimineerd werden op straat, bleven ze zichzelf, en dat vol zelfvertrouwen, ambitieus en dromen. Ze hielden zich weliswaar vast aan mode en rijkdom, maar daaronder blonken acceptatie en liefde.

De subcultuur heeft daarmee niet alleen toen veel teweeg gebracht in de maatschappij, maar is ook nog steeds een enorm voorbeeld voor sommige mensen nu – geen wonder dat de docu meerdere prijzen heeft gewonnen. Paris is Burning is krachtig en vol muziek, maar soms ook heftig en met een scherp randje. De onderliggende boodschappen over vooroordelen in de media en maatschappij, en ook over zelfliefde, zijn nu nog steeds relevant, en daarmee is de film eigenlijk een must see.

Paris Is Burning original theatrical trailer

This is the original theatrical release trailer for the legendary documentary film Paris is Burning, by Jennie Livingston (preceded by a fun little vintage preview message)! Be sure to check out the film’s Official Facebook page at: https://www.facebook.com/ParisIsBurningMovie

Je kunt de interessante docu, die ongeveer 1 uur en een kwartier duurt, bekijken op Netflix.

Meer docu’s op Netflix:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zien: de docu Paris is Burning op Netflix leert ons hoe belangrijk zelfexpressie is
Sluiten