Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 7 mrt 2018

Parijs is klaar voor een stadsbos dat 30 keer groter is dan het Vondelpark

Er is een plan onthuld om Parijs groener te maken. Letterlijk: een stadsbos in Pierrelaye-Bessancourt van 1.350 hectare. Dat is ongeveer dertig keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam. Het bos moet geplant worden in Pierrelaye-Bessancourt, dat ten noordwesten van het centrum van Parijs ligt. De plaats van bestemming is een braakliggend terrein dat op dit moment door veel mensen wordt gebruikt als onofficiële stortplaats. Het bos komt Syndicat Mixte d’Aménagement de la Plaine de Pierrelaye-Bessancourt (SMAPP) te heten.

parijs, bos, stadsbos

In project SMAPP, dat in januari 2018 openbaar is gemaakt en hier in zijn volledigheid is te lezen, staat dat er voor het bos ongeveer miljoen nieuwe bomen worden geplant. Daarnaast worden er wandelroutes gecreëerd en komen er beschermde zones, die bedoeld zijn om de natuur ongestoord haar gang te laten gaan.

Een belangrijker doel van het bos is om een gedeelte van de CO2-uitstoot op te nemen en zo voor een schonere lucht te zorgen. Daar moet nog wel even op gewacht worden. Te weten dat het 30 tot 50 jaar zal duren voordat het stadsbos is volgroeid.

bos, stadsbos, parijs

Het idee voor een stadsbos in Parijs bestaat al sinds 2003, maar werd volgens Business Insider altijd tegengehouden door partijen met een ander bestemmingsplan. Nu heeft de lokale politiek zich echter ook achter het plan geschaard. In Engeland is al groen lichtgegeven voor een vergelijkbaar project.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Parijs is klaar voor een stadsbos dat 30 keer groter is dan het Vondelpark
Sluiten