Redactie
Redactie Mind 6 jul 2017

Zo overleef je de zomerborrel (van je werk)

Een zomerborrel met onbekende mensen die het leuk hebben, en jij zit opgescheept met die zweterige boekhouder... Niet iedereen verheugt zich op de vrijmibo of de zomerborrel. Zo maak je er toch een feestje van.

Zorg dat je opvalt

Laat dat zwarte jurkje in de kast hangen. Wie mensen wil ontmoeten, moet gezien worden. Kleed je zo feestelijk mogelijk: you never get a second chance to make a first impression.

Wees moedig

Een gesprek beginnen met een onbekende, is na spreken in het openbaar de grootste sociale angst. In haar boek Small talk geeft Debra Fine daarom als advies: ‘Bedenk dat de meeste mensen op het feest ook als de dood zijn om een praatje met iemand te maken. Als jij als eerste het woord neemt, ben je de held.’

Stap snel op iemand af

Blijf niet te lang in een hoekje staan. Een afwachtende houding kan onbedoeld overkomen als desinteresse. Als je eerst een kwartier bij het dienblad met vlammetjes blijft staan, wordt het bovendien steeds moeilijker om op iemand af te stappen.

Is het nu misschien tijd om te kijken naar een andere baan of juist niet?

Ken je helemaal niemand, verzamel dan wat moed en ga bij een groepje mensen staan. Leg uit dat je niemand kent en vraag of je je bij het gesprek mag aansluiten.

Bereid gespreksonderwerpen voor

Een praatje beginnen gaat gemakkelijker als je alvast een paar onderwerpen paraat hebt. Lees op de dag van de receptie een paar nieuwtjes of luister naar het journaal, zodat je iets actueels hebt om over te praten, zoals: ‘Wist je dat mannen met een ferme handdruk meer sekspartners hebben gehad?’

Stel de juiste vragen

Dat zijn vragen waar iemand even over moet nadenken. Dus niet: ‘Zo, dus jij werkt op de financiële afdeling?’ Maar: ‘Wat is nou het gekste dat je ooit op die afdeling hebt meegemaakt?’

Onthoud details

Oprechte belangstelling voor een ander doet wonderen. Veel mensen ervaren het als een compliment als je refereert aan iets wat je nog weet: ‘Zeg, ging jij vorige zomer niet naar Andalusië?’

De adviezen die ik had willen krijgen vóór ik ging freelancen

Het beste bewijs van oprechte interesse is het onthouden van de naam van je gesprekspartner. Als iemand tijdens een gesprek je naam gebruikt, reageer je daar onbewust positief op. Het loont dus de moeite om iemands naam te laten herhalen of desnoods te spellen.

…en zo kom je weer weg

Toon waardering

Al val je bijna om van verveling, voor een stijlvolle exit kun je beter met complimenten strooien. Small talk-deskundigen raden aan om het gesprek net zo te eindigen als je het bent begonnen: met een lach en een uitgestoken hand.

Sluit af met een compliment, waarmee je aangeeft wat je leuk vond aan het gesprek. Bijvoorbeeld: ‘Ik vond het leuk je te spreken en alles te horen over je nieuwe baan in de metaalindustrie.’ Ook een goede: ‘Ik ga nu weer even mingelen. Maar voor ik wegga, wil ik nog één ding vragen…’

Laat je doorsturen

Vraag je gesprekspartner om je aan iemand voor te stellen of vraag hem of haar om advies. Bijvoorbeeld: ‘Ik overweeg een nieuwe Tesla te kopen. Ken jij iemand die daar in rijdt?’

Dingen waar introverte mensen dus níét van houden

Je gesprekspartner zal je doorverwijzen naar iemand anders óf antwoorden dat hij of zij niemand kent die daar geweest is. In beide gevallen heb je een excuus om met iemand anders te gaan praten.

Maak de cirkel groter

Een eenvoudige manier om het gesprek te beëindigen, is door er anderen bij te betrekken en jezelf daarna te excuseren. Dit is de meest elegante manier om je uit een gesprek terug te trekken.

Lukt het niet, dan kun je altijd je gesprekspartner vragen met je mee te gaan, waarbij je een van de volgende zinnen kunt gebruiken: ‘Ik wil je graag aan een collega voorstellen die hetzelfde werk doet als jij. Laten we kijken waar ze uithangt.’ ‘Ik zie dat mijn collega Pietje er ook is. Zullen we even naar hem toe gaan?’

Wacht niet tot het saai wordt

Let op de non-verbale signalen die je gesprekspartner afgeeft. Zijn die negatief, dan is het tijd om het gesprek te beëindigen. Iemand die aan zijn oor wrijft, wil zelf het woord.

Over elkaar geslagen armen betekent dat iemand afstand wil scheppen en heeft je gesprekspartner een voet naar jou toe gedraaid en de andere voet van je af, dan wil hij of zij graag weg. Hart én voeten in jouw richting betekent dat de ander graag nog met je in gesprek wil blijven (wat natuurlijk niet wederzijds hoeft te zijn).

Blijf bewegen

Heb je het gesprek met succes beëindigd, ga dan niet alleen in een hoekje staan. Niet alleen zal je gesprekspartner zich beledigd voelen, de kans is ook groot dat hij of zij zich opnieuw bij je voegt.

Zorg dus dat je blijft bewegen. Haal iets te eten of te drinken, bel de oppas of App je Tinderdate, ga naar het toilet of loop wat rond. Beweging trekt de aandacht. Bovendien wek je zo niet de indruk dat je zielig bent, of je ongemakkelijk voelt omdat je alleen bent.

Onthaasting is niet het antwoord op burn-outs en stress: de manier waarop jij je tot de wereld verhoudt wel

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Zo overleef je de zomerborrel (van je werk)
Sluiten