Josephine Kay
Josephine Kay Welzijn 26 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Het wordt tijd om overgewicht bij kinderen te tackelen

Jaren geleden begon Jamie Oliver met zijn Food Revolution-campagne. Hij wilde mensen in Groot-Brittannië opleiden om gezonde voedingskeuzes te maken en focuste zich vooral op kinderen. Want, “kinderen verdienen verse en voedzame voeding.”

In Groot-Brittannië is overgewicht bij kinderen een groot probleem. Uit cijfers van The National Child Measurement Programme blijkt dat 19,1 procent van kinderen rond de 10 jaar obesitas hebben, en 14,2 procent hebben overgewicht.

In Nederland zijn de cijfers wat lager, maar nog steeds zorgwekkend. Zo heeft 12 procent van de jeugd (4-20 jaar) in Nederland last van overgewicht, waarvan 3 procent obesitas.

Kinderen en overgewicht

Jamie Oliver ging naar scholen om een kijkje te nemen in de kantines. Daar schrok hij zich kapot. Naast het feit dat de ingrediënten niet vers waren en de gerechten allesbehalve voedzaam, waren de canteen ladies onopgeleid en onwetend over alles wat met gezonde voeding te maken heeft. Ze voelden zich vaak aangevallen door Jamie, en begrepen het probleem niet helemaal. Een flinke klus dus.

Youth Food Movement

Veel ouders leren het bereiden en koken van eten niet aan hun kinderen, en op school wordt er al helemaal geen aandacht aan besteed. Zo meldt de YFM dat “slechts 1 procent van de schoolkinderen voldoende groente per dag eet.

Ook lezen: Hoe praat je tegen je kinderen over eten om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?

In sommige Nederlandse wijken heeft één op de drie kinderen overgewicht of obesitas. Nederlandse kinderen drinken de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle kinderen in Europa. Eén op de zeven kinderen komt zonder ontbijt op school. Onderzoek wijst uit dat als je op jonge leeftijd gewend raakt aan gezond eten en weet hoe je zelf dingen kunt maken, dat een extreem positief effect kan hebben op de eetgewoontes die je je leven lang zult hebben.” Ze roepen daarom iedereen op om de petitie te tekenen zodat er ook daadwerkelijk iets aan gedaan kan worden.

Succesverhaal

In Het Parool verscheen een artikel over het Clusius College in Amsterdam-Noord, die binnen anderhalf jaar het voor elkaar gekregen heeft om de gezondste schoolkantine van Nederland te runnen. Op snackdag vind je daarom ook geen echte pizzapunt, maar een schijf watermeloen versierd met fruit.

“Dat krijg je op een school die werd bekroond met de Gouden Kantineschaal van het Voedingscentrum. Gezond is niet een beetje fruit in een mandje leggen, gezond zit hier diep in de school verankerd.”

Vind je vast ook interessant: Zo leer je een kind groente eten (een wetenschappelijk bewezen methode)

Wat deze school, naast de gezonde voeding die ze aanbieden, zo bijzonder maakt is dat “leerlingen naast rekenen, Nederlands en Engels ook leren tomaten te verbouwen en dieren te verzorgen. Achter de school liggen vier grote groentebedden, waar courgettes, pompoenen en aardappelen groeien. Verderop staan een volière, een kippenhok, een geitenstal en een paar grote kassen. Het mooie is dat de tomaten uit die eigen tuin ook in de tomatensoep terechtkomen, en de eieren van de schoolkippen worden omelet op brood. Zo weet je precies waar je eten vandaan komt.”

Food for thought

Tijd voor verandering, dus. Een groot deel van de opvoeding over voeding ligt bij de ouders. Kinderen van 3 die het zoveelste koekje naar binnenwerken hebben toch echt niet zélf die koekjes in de supermarkt gehaald. Laten we de nieuwe generaties meegeven dat gezonde voeding belangrijk is, zodat zij dat weer aan hun kinderen door kunnen geven. It’s not too late to make a diference.

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Het wordt tijd om overgewicht bij kinderen te tackelen
Sluiten