Het stormt niet alleen letterlijk in Amerika: Trump raast over het land

Sinds de verkiezing van Trump staat Amerika volledig op zijn kop. Dagelijks horen we in de media berichten over corruptieschandalen, rassenrellen en protestmarsen. Vriend en vijand debatteren openlijk over de vraag of Trump psychisch in orde is.

Hoe heeft dat zover kunnen komen? En, hoe is het om temidden van dat tumult, een nieuw leven op te bouwen? Femke (37) woont sinds 11 September 2016 met haar man, Wilko (39), in Houston, Texas. In deze serie neemt zij ons mee.

Maandag 21 Augustus, 5 dagen voor impact

“Hebben jullie je al voorbereid op de storm?”, vraagt Nanda via de groepsapp. “Welke storm?”, app ik terug. Ik bel Wilko op kantoor en vraag hem of hij weet waar het over gaat. Dat weet hij, maar hij maakt zich er niet druk om. De mannen hebben het er even over gehad en iedereen denkt dat het wel overwaait.

In de dagen daarna worden de waarschuwingsberichten steeds heftiger en frequenter.

Laat het aan de Amerikaanse media over om hier een spectaculaire show van te maken.

“Misschien moeten we toch maar wat inkopen doen,” appt Wilko mij op donderdag. Dat had ik inmiddels gedaan. Als hij ‘s avonds thuis komt zit ik klaar met 12 liter mineraal water, 24 flessen Gatorade en genoeg proviand om 6 dagen comfortabel en supergezond te overleven.

Daarnaast heeft deze Doomsday Prepper de auto afgetankt (voor als we moeten vluchten), cash gepind (voor als de pin- en creditcard automaten uitvallen), houtskool ingeslagen (voor als het gas wordt afgesloten) en geurkaarsen met vanille extract verzameld (bah, maar de gewone kaarsen waren al voor mijn neus weggehamsterd). Om het geheel af te maken vul ik alle waterkannen en laat ik ook het bad vollopen, zodat we extra water hebben om te koken. Harvey, kom maar op!

In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het los

In een paar dagen tijd wordt Houston, een stadsgebied met ruim 5 miljoen inwoners, meters onder water gezet.

Onze wijk blijft redelijk gespaard. Voor honderdduizenden mensen in de binnenstad is dat anders. Dat geldt ook voor enkele vrienden, collega’s en een pleeggezin, dat ik als vrijwilliger bij de rechtbank ondersteun.

Het pleeggezin woont in een van de armste en zwaarst getroffen wijken van Houston.

Veertien dagen lang waren ze onbereikbaar. Als ik de moeder eindelijk te pakken krijg, blijkt dat het hele gezin de storm heeft uitgezeten op een kamer van 12m2, in de hoek van een piepklein appartement dat dagenlang was overspoeld met rioolwater.

Beide ouders werken, moeder in de verpleging en vader in de bouw. Ze hadden al weinig. Nu zijn ze echt alles kwijt.

Inmiddels zitten ze in een ander appartement. Daar slapen ze met de kinderen op de kale grond, omdat er geen matrassen zijn. Ik vraag haar of ik iets voor haar kan doen. Ze bedankt me en geeft aan dat ze het zelf in eigen kring gaat oplossen. Ook heeft ze contact gehad met de federale noodhulp instantie FEMA, maar ze verwacht er verder weinig van. Ik denk dat ze daar gelijk in heeft.

Amerika was, lang voor Trump, diep verdeeld.

Om die reden is er vaak te weinig politiek draagvlak (en dus budget) om collectief voorzieningen te regelen die wij in Nederland als vanzelfsprekend beschouwen. Zelfs in het geval van een nationale ramp.

De gemiddelde Amerikaan weet niet beter en wil ook niet anders. Zeker hier in Texas. Hij lost het zelf wel op, zo nodig met gevaar voor eigen leven. Waarom? Omdat de overheid per definitie niet te vertrouwen is. Zelfs gevreesd wordt. “They’ll take your money and your guns! Bastards!”

Nederlanders hebben een sterke mening over Amerika.

Maar om de Amerikaanse mentaliteit echt goed te begrijpen moet je verder kijken dan de waan van de dag. Je moet er vooral ook voor waken om Nederlandse normen en waarden te projecteren op een maatschappij die historisch, demografisch en cultureel wezenlijk anders in elkaar steekt dan de onze. Dat vraagt nogal wat inlevingsvermogen. Zeker als je continu wordt geconfronteerd met zaken die indruisen tegen alles waar je als vrijgevochten Nederlander voor staat.

Kun jij over je eigen (voor-)oordelen heenstappen? Kan ik dat?

Hoe dat er in de praktijk uitziet, ga ik je de komende weken laten zien. Join me. It’s gonna be GREAT!

XO, Femke

Volg Femke op Twitter via @jongfemke.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Het stormt niet alleen letterlijk in Amerika: Trump raast over het land
Sluiten