Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Betere wereld 17 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Over 10 jaar woon je op Mars (als het aan Elon Musk ligt)

Hij is co-founder van PayPal, baas van SpaceX, Tesla en SolarCity. Elon Musk (44) bouwt duurzame auto’s, zonnepanelen en raketten én hij wil in 2025 de eerste mensen naar Mars sturen. Volgens de groene ondernemer is dat niet alleen belangrijk omdat uiteindelijk de aarde vergaat, maar vooral om mensen te inspireren. Om ons scherp te houden en te laten zien dat we meer kunnen bereiken dan we denken. “De meeste mensen kunnen veel meer leren dan ze denken,” zegt Musk. Mensen hebben daarvoor spannende en inspirerende ideeën nodig, is zijn filosofie. We kunnen ’s ochtends opstaan en onze dag besteden met problemen oplossen, maar volgens Musk is het inspirerender als we het gevoel hebben dat er iets groots staat te gebeuren in de toekomst.

Avontuur

Kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s, heel China laten draaien op zonne-energie, wonen op Mars… Lijkt too good to be true en een beetje eng ook, maar Elon Musk denkt niet in angst. Hij denkt in avontuur: “Wat mij het meest aanspreekt, is dat dit misschien wel het grootste avontuur ooit is,” vertelde hij op Startmeup in Hong Kong over zijn plan om naar Mars te gaan.

Fouten maken is voor Musk altijd een optie. Als dingen niet misgaan, kun je niet innoveren. “Mijn idee met Tesla was helemaal niet dat het succesvol zou zijn, de kans was groot dat het zou mislukken. Maar ik wilde gewoon per se laten zien dat een elektrische auto niet lelijk, saai en langzaam hoeft te zijn.”

‘What kind of future do you want?’

“Als iets belangrijk genoeg is móet je het gewoon proberen, zelfs als de kans groot is dat het mislukt.” En die urgentie voelt Elon Musk bij al zijn plannen. Musk’s denkwijze is simpel, speels en out of the box. Hij denkt groot, maar in stappen. Bijvoorbeeld: wat willen we als beschaving met onze toekomst? “Willen we op één planeet blijven waar we uiteindelijk op een of andere manier zullen uitsterven? Of willen we leven op verschillende planeten en misschien wel in verschillende sterrenstelsels?”

Die laatste optie is natuurlijk veel spannender, uiteindelijk onvermijdelijk én niet onmogelijk als het aan Musk ligt. Voor dat plan is reizen naar Mars een logische eerste stap. Het is de planeet waarop we de meeste kans hebben een zelfvoorzienende stad op te starten. “Als we dat hebben bereikt, is de volgende stap de ruimtevaarttechnologie verbeteren, zodat we uiteindelijk ook op andere plekken in ons zonnestelsel kolonies kunnen beginnen. En uiteindelijk daarbuiten…”

[source id=”attachment_5429″ align=”center”][/source]
Oké Elon, to the stars and beyond!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Over 10 jaar woon je op Mars (als het aan Elon Musk ligt)
Sluiten