Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Maatschappij 1 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk: Pixar komt met eerste (short) film met een gay-hoofdkarakter

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Pixar komt (eindelijk) met eerste (short) film met een gay-hoofdkarakter: Out.

Met de kortfilm Out maakt Pixar een bewust statement. We like!

Hetero-normatieve samenleving

Want hoewel we hier in Nederland al een aardig eind op weg zijn, leven we vandaag de dag nog steeds in een hetero-normatieve samenleving. Het Parool illustreerde dat mooi met een aantal treffende voorbeelden van die hetero-normativiteit:

“Iemand die er automatisch van uitgaat dat zijn homoseksuele collega niet van voetbal houdt. Een supermarktcommercial waarin een vader en een ­moeder met hun kinderen gelukzalig aan het kerstontbijt zitten – het perfecte gezin. Iemand die, goedbedoeld, aan een ­lesbisch koppel vraagt: “Wie van jullie is eigenlijk het mannetje?”‘

Kunst als tegengif

In een ideaal maatschappijbeeld is er niet één geaardheid die de ‘norm’ bepaalt. Tot die tijd is het belangrijk dat mensen met een ‘andere’ geaardheid zoveel mogelijk een stem krijgen: in dagelijkse gesprekken, maar zeker ook in vormen van kunst en cultuur.

Ook interessant: Danielle (28) richtte de eerste Drag Queen Agency van Nederland op

Elk initiatief dat deze rol vervult (hoe klein) ook, juichen we dan ook toe. Begrijp je dat we blij zijn met het eerste gay-hoofdkarakter van Pixar?

Out: de eerste Pixar film met gay-hoofdkarakter

Hoewel Pixar en Disney al eerder kozen voor homoseksuele karakters, is het de eerste keer dat een gay-personage de hoofdrol vervult. Het gaat om de jongen Greg die zijn gevoelens voor andere jongens al enige tijd geheim houdt.

De kortfilm brengt de struggles die gepaard gaan met een coming-out proces mooi in beeld. Fans (en leden van de LGTBQ+ community) zijn alvast enthousiast:

“Ik heb zonet naar een gay-stelletje gekeken in een Pixarfilm. Ik heb zonet twee mannen zien zoenen in een Pixarfilm. Ik heb zonet een familie gezien die van hun gayzoon houden in een Pixarfilm. Ik heb zonet mezelf gerepresenteerd gezien in een Pixarfilm”, klinkt het op Twitter.

En daar worden wij nou blij van. Jij ook?

De kortfilm Out is te bekijken via Disney+.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Meer dingen om blij van te worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindelijk: Pixar komt met eerste (short) film met een gay-hoofdkarakter
Sluiten