Dé ouderschapstip van het gelukkigste land ter wereld (en hoe je dit zelf toepast)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F10%2Fouder-tip.jpg)
Denemarken wordt al meer dan 40 jaar benoemd als een van de meest gelukkige landen ter wereld. Vorig jaar stond het land wederom op de eerste plek, en dit jaar op de tweede. Hoe doen ze dat toch? Wat is het geheim van hun succes? Het toverwoord is ‘hygge’. En ook wij kunnen dat toepassen. In het boek ‘The Danish Way of Parenting: what the happiest people in the world know about raising confident, capable kids’ wordt uitgelegd hoe het geluk van de Denen kan worden toegeschreven aan hun opvoeding. Het is eigenlijk vrij simpel: gelukkige kinderen worden gelukkige ouders.
Hyggewat?
Een van de pijlers van het Deens ouderschap is ‘hygge’ (uitgesproken als ‘hooga’), wat staat voor: samen een gezellige tijd hebben. Meestal is dit met familie en andere dierbaren. ‘Hygge’ is zo’n belangrijk deel van de Deense cultuur dat kinderen het van jongs af aan meekrijgen.
De voordelen zijn hetzelfde als bij mindfulness: het laadt het hart en de ziel op. Maar hiervoor hoef je natuurlijk niet met je hele kroost naar Denemarken te verhuizen. Een stuk makkelijker is om ‘hygge’ hierheen te halen. We delen een aantal eenvoudige tips, zodat ook jij ‘hygge’ kunt integreren in het ouderschap.
Leg een ‘hygge’-eed af als familie
Maak met je familie de afspraak dat wanneer jullie elkaar de volgende keer zien, jullie deze tijd echt samen door zullen brengen. Probeer je mindset te veranderen van ‘ik’ naar ‘wij’. Stel een paar basisregels op voor deze speciale tijd samen of print een voorbeeld van een eed uit.
Creëer een gezellige sfeer
Bereid eten samen, doe kaarsen aan of ga samen naar een mooie plek. Een fijne, gezellige sfeer draagt bij aan ‘hygge’. Probeer telefoons, tablets en video games zoveel mogelijk met rust te laten. Dit zijn stoorzenders en onthouden je van menselijke verbinding.
Lees ook: Je kind vegetarisch opvoeden: wel of geen goed plan?
Laat spanning en negativiteit achter je
Niemand mag tijdens het samenzijn reden hebben om defensief of competitief te worden. Wanneer je met je familie bent, is het daarom van cruciaal belang om negativiteit (zoals klagen, oordelen, opscheppen en stress) buiten de deur te houden. Opscheppen over hoe geweldig je bent doe je maar bij je vrienden, en als je je gestrest voelt kan je beter een rondje gaan hardlopen.
Vorm een team
‘Hygge’ is een teamprestatie. Het is onmogelijk om in je eentje te beoefenen. Kijk daarom waar jij kan helpen. Wat is jouw rol in de groep? Als iedereen dit doet, worden de taken vanzelfsprekend eerlijk verdeeld. Samen koken en schoonmaken zijn geen vervelende ‘moetjes’, maar een onderdeel van het samenzijn.
Deel leuke, positieve verhalen (uit je verleden)
Een goede manier om verbinding te maken als familie is het ophalen van oude herinneringen. Het is fijn om positieve en grappige verhalen van elkaar te horen. En omdat je dezelfde ervaringen deelt, creëer je een band.
Tijd voor een spelletje
Het spelen van spelletjes is typisch ‘hygge’. Of het nu een kaartspel is, een bordspel of een potje voetbal op straat: het is de perfecte manier om samen te zijn en te genieten van het huidige moment. Een andere ludieke activiteit waar de Denen van houden is samen zingen. Het klinkt misschien afgezaagd, maar volgens de noorderlingen brengt het mensen samen en wordt iedereen er vrolijk van.
Ook interessant: Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn
Onthoud dat je maar voor even samen bent
Hoe gezellig het ook is met je familie, soms heb je gewoon de behoefte om alleen te zijn. En dat is prima. ‘Hygge’-tijd is slechts tijdelijk. Door dit te beseffen kan je tijdens ‘hygge’-tijd je best doen om er het beste uit te halen.
Prachtige erfenis
Verlang je naar wat meer saamhorigheid en vreugde met je kinderen, dan is het tijd voor ‘hygge’. Na verloop van tijd wordt het natuurlijk voor kinderen om ‘hygge’ in de praktijk te brengen, ook later met hun eigen familie. Op deze manier blijft de cyclus zich herhalen. En wat is er nou mooier dan het doorgeven van geluk?
Meer lezen over opvoeden?
- Je kind vegetarisch opvoeden: wel of geen goed plan?
- Kinderen opvoeden: moet daar niet een cursus voor zijn?
- Genderneutraal opvoeden: een psycholoog legt uit