Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mind 11 apr 2019

De #openup-week: tijd om eindelijk over psychisch lijden te praten

Het is #openup-week! Dit geweldige initiatief van MIND en NPO 3FM moedigt jongeren aan om uit de kast te komen met een psychische klacht. Dat is anno 2019 nog broodnodig zo blijkt, want 42 procent van de jonge mensen schaamt zich voor psychische klachten. Daar willen wij graag verandering in brengen!

De tijden waarin geesteszieken als krankzinnigen werden bestempeld, zijn we gelukkig voorbij. Toch zit psychisch lijden nog steeds in de taboesfeer. We schreven eerder hoe te weinig jongeren praten over psychische klachten, wat bevestigd werd door recent grootschalig onderzoek.

Tijd om open te praten over je mind

Naar aanleiding van de #openup-week (6 tot 12 april) werden 2123 jonge mensen tussen de 16 en de 34 jaar ondervraagd. Van de jongeren die in het afgelopen jaar langer dan 2 maanden een psychische klacht had, geeft ruim de helft aan dat ze het als taboe ervaren om erover te praten. Dat is jammer, want hoe eerder jongeren durven te praten over hun problemen, hoe groter de kans op hulp.

Daarnaast schamen 42 procent van de jongeren zich voor hun psychische klachten. Dat is veel! Zeker als je bedenkt dat schaamte voor fysieke klachten veel minder is. Met gemak praten we over de keelontsteking die ons uit onze slaap hield, maar als het gaat over somberheid, stress en angsten houden we het liever stil.

Stress als grote boosdoener

Stress lijkt de grote boosdoener voor de ondervraagde groep jongeren. Bijna tweederde vertelde te lijden onder stress. Het probleem met stress is dat het andere negatieve reacties in de hand werkt zoals slaapproblemen en een verminderd immuunsysteem. Hierdoor treden klachten vaak in combinatie met elkaar op, zoals bijvoorbeeld depressie en angsten vaak hand in hand gaan.

Om de strijd tegen deze problematiek aan te gaan, laten MIND en NPO 3FM deze week jongeren aan het woord. De persoonlijke verhalen geven de boodschap dat niemand zich hoeft te schamen om klachten te delen. Sterker nog: daar help je anderen ook mee. Zo lezen we op de website het verhaal van Chiara die worstelde met een burn-out, FunX-winnaar Dos die een depressie beschrijft én tips om jouw #openup te delen. Oh, zie jij het zitten om over jouw psychische klachten te praten? Mail dan naar [email protected] In een nieuwe rubriek willen de deze verhalen in het daglicht zetten en het taboe de wereld uit helpen!

Psychisch lijden in lespakket

Veel van de jongeren (82 procent!) vindt dat lessen over psychische gezondheid standaard in het lespakket van middelbare scholen moet worden opgenomen. Daar zijn wij het volledig mee eens! Wat ons betreft mag het oude schoolsysteem best eens op de schop gaan.

Zit jij ergens mee of zie je het (even) niet meer zitten? Klik hier voor hulp. #openup.

Meer over psychisch lijden?

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De #openup-week: tijd om eindelijk over psychisch lijden te praten
Sluiten