wpk-admin
wpk-admin Mind 26 feb 2016

De reden waarom iedereen opeens op zoek is naar rust

Altijd online zijn, je werk, een maatschappij die veel van je vraagt en een druk sociaal leven. Prikkels, meer prikkels, heel veel prikkels. We rennen onszelf voorbij en gaan maar door. Gevolg? Geen focus en een enkeltje met de rollercoaster waarvan je niet weet of die ooit nog stopt. Moeten we niet even op mute staan omdat de powerbutton áltijd aanstaat? Is dat de reden dat meditatie en stilteretraites zo populair zijn op dit moment?

Nog nooit waren retraites en hobby’s om meer rust te vinden zo populair. Maar hoe komt dat precies?

Rust opzoeken? Dat is geen trend

De rust opzoeken en stil zijn. Het is geen trend, het is zo oud als de mens. Vroeger zonderde de mens zich al af in grot en in het geloof lijkt stil zijn ook de heilige graal. Zo zat Boeddha in stilte onder een boom en bereikte de verlichting.

Koos Jezus ervoor om 40 dagen alleen in de woestijn te zijn (en weerstond de verleidingen van de duivel). Dat alles in stilte en totale afzondering. Nieuw is het dus niet, stil zijn. Maar wel een fenomeen dat past in onze tijdgeest en in ons drukke bestaan.

Rust is een luxe

“Stilte is een luxe geworden, het wordt steeds zeldzamer,” vindt Marnix van Rossum. Als monnik heeft hij in Azië jarenlang in stilte geleefd in verschillende kloosters. Tegenwoordig geeft hij meditatieworkshops in Nederland.

Lees ook: How To Handle: Emoties (met adviezen van een monnik en een neuropsycholoog)

“Door drukte, afleiding en moeilijk weten daarmee om te gaan verkeren we in een constante toestand van stress of onrust. Vaak vragen deelnemers mij hoe ze het beste tot rust kunnen komen. We hebben geen idéé hoe dat moet, want zoiets leer je niet in de schoolbanken.”

Rust 2019: stilteretraites en mindfulness

Misschien is dat wel de reden dat stilteretraites en mindfulness steeds populairder worden. “Mensen denken alleen in retraites rust te ervaren, maar ook in het dagelijks leven kunnen we leren vanuit rust te leven. In retraite valt de externe prikkeling weg en onze lichaam en geest komen, vaak in het begin, in weerstand.

Je komt dan 5 hindernissen tegen: moeheid, verlangen, irritatie of boosheid, twijfel en rusteloosheid. Je bent puur op jezelf en hebt alle ruimte om je innerlijk te observeren. Je hoeft niet sociaal te doen, een masker voor te houden, of gespannen in de startblokken te staan om een goede reactie te geven op een sociale situatie. De stilte maakt dat we echt naar binnen kunnen, op een veilige manier.”

De stilte zit vooral in onze reactie. Hoe we reageren op ons denken en onze innerlijke onrust.

Weg uit de rollercoaster

Tanja (30) snakte naar rust en koos ervoor om een week in retraite te gaan. “Na anderhalf jaar freelancen merkte ik dat ik continu bezig was. Nieuwe klus, stomme klus…nog meer werk. En dan was er nog de verbroken liefde, een verhuizing en vrienden en familie die ik ook graag wilde zien. Er gebeurde van alles in mijn leven en ik ging maar door en door. Ik kon niet meer stilstaan en dacht alleen maar: ‘Ik moet hier weg, ik moet uit die rollercoaster stappen!’

Must read: Wat is het nut van spiritualiteit nou eigenlijk?

Ik bekeek sessies van spiritual teacher Jeff Foster op Youtube ’s avonds in mijn bed. Dat opende iets in mij, ik werd er heel rustig van. Toen ik hoorde dat hij een retraite hield in België wilde ik daar naartoe. Een week lang uittunen en gefocust zijn op jezelf leek me heerlijk.”

Rust met Jeff Foster

“Het waren in eerste instantie de sessies met Jeff Foster die mij aantrokken. Niet perse het mediteren of de stilte, want dat leek mij juist moeilijk. Maar het hoorde er wél bij om het volledig te kunnen ervaren.” Marnix begrijpt dat stil zijn spannend is omdat je jezelf tegenkomt.

“De stilte zit vooral in onze reactie. Hoe we reageren op ons denken en onze innerlijke onrust. Kunnen we het met acceptatie en nieuwsgierigheid observeren? Dat is de uitdaging. Wanneer de weerstand naar onrust wegvalt, wordt het vanzelf rustiger. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat moeten we oefenen en stilte maakt dat makkelijker. Het kan zowel healing als een diep geluk geven. Vaak is dat de reden dat mensen op stilteretraites blijven gaan.”

Weerstand voor rust

Maar om dat gevoel te ervaren, moet je dus de stilte accepteren en dat blijkt lastig. Tanja: “Voordat de week begon voelde ik veel weerstand. Ik wist dat ik mijn telefoon niet bij me mocht hebben. ‘Stel dat er iets gebeurt?’ Maar ik voelde ook excitement voor de week.

Tip: De effecten van een health retreat op je lichaam en geest

Bij aankomst in de retraite voelde het als thuiskomen. Het was leuk om kennis te maken met mensen die er ook waren. Daarna werd het stil. Geen gegiechel, geen gefluister. Iedereen respecteerde de stilte en keerde in zichzelf.

‘Aan het stil zijn’

De eerste dag was het nog grappig, dan ben je ‘aan het stil zijn’. De tweede dag voelde serieuzer en begon het pas echt voor mij. Als mens ben je getraind om alles maar te willen begrijpen, te controleren en te analyseren. Dat probeerde ik daar.

Als het stil is en je hebt geen afleiding vliegen de emoties alle kanten op. Dat is heftig want je komt jezelf tegen. Maar door de afzondering had ik wel de ruimte om mijn emoties los te laten. Die ruimte was er.

Is rust gelijk aan je kapot vervelen?

Ik huilde zonder dat ik wist waarom, ik vroeg mij af wat ik eigenlijk aan het doen was en ja, ik heb mij kapót verveeld. Ik las wel tien keer hetzelfde Yogi Tea-etiket en de achterkant van de hagelslagverpakking kende ik op een gegeven moment ook wel uit mijn hoofd.

Dit vind je misschien ook interessant: Pas op met WhatsAppen op de werkvloer: het zorgt voor irritatie

Ik werd ook heel boos en raakte geïrriteerd door de kleinste dingetjes. Maar ik had ook fijne gevoelens. Ik was blij en heb verschrikkelijk de slappe lach gehad. Ik kon het alleen met niemand delen, dat blijft gek.

Retraite: extra bewust worden

Maar dat is ook mooi, want je ervaart dit met jezelf. Alle emoties komen en gaan en er is geen afleiding om ze weg te duwen. Dat is een ervaring en een wijze les! Je kunt zijn wie je bent en niemand zegt daar wat van.”

Marnix: “Vooral de onrust, irritatie en verlangens die Tanja voelde worden wel beschreven als de spanning van het leven. Datzelfde is er in ons dagelijks leven ook, maar in een retraite worden we er extra bewust van. Je bent met jezelf en stelt vragen als wat wil ik, wie ben ik, of wat doe ik hier. Dat is nuttig.”

En na zo’n retraite?

Het moment dat de stilte ‘klaar was’ en er weer gepraat mocht worden in de groep, kwam bij Tanja keihard binnen. Al die stemmen… iedereen kakelde! Maar ik wilde de stilte vasthouden, niet direct weer die rollercoaster instappen en rustig aan doen.

De hele weg naar huis was ik zo gelukkig, bijna een beetje spacend. Ik heb gewacht met mijn telefoon aanzetten totdat ik thuis op de bank zat. Ik las allemaal lieve berichten van familie en vrienden en voelde zoveel liefde!

De rust en stilte weer oproepen

En ja, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet datzelfde weekend met vriendinnen tot diep in de nacht op de dansvloer stond. Maar ook dat was op dat moment precies waar ik zin in had.” Een week in stilte en geen afleiding leerde haar dat je heel groot bent.

“Ik kijk nu anders tegen dingen aan. Als ik nu een probleem heb of ergens mee zit, hoef ik het niet direct op te lossen of meteen actie te ondernemen. Ik mag alles en hoef niets! En als ik weer die rush voel en drukte ervaar in mijn leven kan ik met een ademteug teruggaan naar de rust die ik toen heb ervaren. Dat maakt mij levendig en ik weet dat iedereen basisgevoelens heeft waarop je altijd kunt vertrouwen. Dat voelt fijn.”

Wegvallen van ambities

Het geluk dat Tanja voelde tijdens de retraite en daarna, voelde Marnix ook toen hij als monnik in een klein hutje in afzondering leefde in Azië. “Ik besefte dat ik op een diepe manier gelukkig was. Dat leek ook te maken te hebben met het wegvallen van veel wensen en ambities.

Het willen van de juiste partner, ideale baan, een mooi lichaam, dat soort zaken waren nog nauwelijks aanwezig. Ik kon gemakkelijk zonder. Dat verbaasde me enigszins. Omringd door rust, natuur en gelijkgestemde, werkend aan iets dat dit leven ontstijgt. Dit kostte mij 90 dollar per maand en ik voelde me de koning te rijk.”

Rust geeft kracht

Jezelf onderdompelen in stilte geeft dus kracht. Marnix: “Veel mensen komen op retraite tot belangrijke inzichten over wat ze willen in hun leven. In de stilte kun je, je aandachtigheid trainen en naar je eigen innerlijk leren kijken zonder er iets aan te hoeven of willen veranderen.

Negatieve gemoedstoestanden zoals angst, stress en depressie worden minder en positieve als plezier, energie en liefde nemen toe. En dat zonder hiervoor een externe bron nodig te hebben zoals lekker eten, een glas alcohol, of luxe in huis.”

Meer over rust vinden?

Reageer op artikel:
De reden waarom iedereen opeens op zoek is naar rust
Sluiten