Redactie
Redactie Betere wereld 24 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Op Tiny House-visite met Jolijn: ‘Het is een investering die zich meteen laat uitbetalen’

Tegenwoordig is het helemaal in om je spullen weg te doen, ruimte in te leveren, geld te besparen en meer stil te staan bij het leven. Eerlijk is eerlijk, ik heb daar bewondering voor. Het idee van kleiner wonen met minder spullen in ruil voor een opgeruimd hoofd en de tijd om aan jezelf te werken klinkt als iets waar ik gebaat bij zou zijn. Maar ik ben geen minimalist, integendeel. Ik ben een hoarder. Ik verzamel alles om me heen met de hoop dat ik gelukkiger word van het bewaren van mijn rotzooi.

Ik moet écht even weg

Een pittige studie, vrienden die ik graag regelmatig zie, bijbaantjes om de huur te betalen, stages, afstuderen en freelancen als journalist is een gevarieerd leven. Maar het eist wel zijn tol. Eenmaal thuis kan ik weinig ontspannen door alle prikkels om me heen. Want ik moet per se honderd kaarsjes, schilderijen, opgeplakte herinneringen en een soort oerwoud aan planten in mijn slaapkamertje hebben. En toen dacht ik: ik moet even weg. Al is het maar een weekend, al is het maar om even tot mezelf te komen en om te zien hoe het ook anders kan. Dus daar ging ik, samen met vriendlief op naar Zeeland.

Roel van Hello Zeeland had voor ons een perfecte tiny house beschikbaar waar je zo lang (en kort) kunt blijven als je zelf wilt. In het huisje Wood & Fire, waar ik het weekendje in doorbracht, word je overspoeld door gevoel van geborgenheid door het houten interieur. Er wordt gespeeld met het optimale gebruik van de ruimte en de kleuren die je tegenkomt in het hutje zijn van een natuurlijk kleurenpallet. Het ziet er perfect uit en straalt rust uit. Snel, spullen inruimen en een wandeling door de natuur die te vinden is in de achtertuin.

Verblijven in het klein

Eenmaal licht verkleumd terug en zin in een wijntje, wilde ik snel gaan settelen op de bank met de tv aan op de achtergrond. Of ben ik de enige die dat als een vorm van ontspanning ziet? Na even zoeken (zo groot is het huisje niet) valt er weinig tv te kijken. Want die is er niet. En nu? Wij hebben de rest van de avond muziek geluisterd, gekaart en tot diep in de nacht gepraat. Dat is wat je doet als er geen tv is. Je komt dichter tot elkaar en daarmee tot jezelf en dat is een investering die zich meteen laat uitbetalen.

Een ecologisch minidorp met tiny houses, een half uur van Amsterdam

Het huisje was zo primitief als maar kon, maar straalde luxe uit. De badkamer had een wasbak, douche en wc en één kastje om je spullen op te bergen. De keuken bevatte een aantal kastjes waar de basisspullen om te koken instonden en de woonkamer had een eettafel, luie stoel en een bank. Decoratie in het huis was minimaal: een zacht vloerkleed en hier en daar wat boeken en plantjes en je bent rond. En de slaapkamer? Via een smalle trap kon je een grote vide bereiken waar een gigantisch matras uitnodigde om je ogen toe te doen. En de volgende ochtend werden we gewekt door zonlicht dat het hele huisje opwarmde. Ik denk dat ik nog nooit zo lekker wakker ben geworden.

Dit weekend ben ik voor @bedrockmagazine in Zeeland om te ervaren hoe het is om in een tiny house te verblijven en welke hotspots je helemaal tot jezelf laten komen. Binnenkort op bedrock.nl!

106 Likes, 11 Comments – Jolijn (@jolijndeblocq) on Instagram: “Dit weekend ben ik voor @bedrockmagazine in Zeeland om te ervaren hoe het is om in een tiny house…”

Wijze les

Of ik uitgerust ben? Ja, zeker. En of dat nou aan de overlading aan natuur van Zeeland ligt, het verblijven in een tiny house of de realisatie dat minimalisme geen gebrek maar een luxe is, weet ik niet. Maar ik denk dat een combinatie van die drie wel een hele gouden kan zijn.

Meer lezen over tiny houses?

Jolijn schrijft voor The Issue en Bedrock over duurzaamheid en werkt als freelance journalist. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op Tiny House-visite met Jolijn: ‘Het is een investering die zich meteen laat uitbetalen’
Sluiten