Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 20 feb 2017

Zouden kinderen tot hun veertiende basisonderwijs moeten krijgen?

In Nederland gaan kinderen tot hun twaalfde naar de basisschool. Volgens Marie-Christine Opdenakker, docent onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, is dit niet lang genoeg. Ze stelt dat het beter zou zijn om kinderen langer basisonderwijs te geven. Op z’n minst tot hun veertiende.

Volgens de Groningse onderwijsdeskundige is het niet goed om kinderen op hun twaalfde naar een vervolgopleiding te sturen. De resultaten van haar onderzoek, zo schrijft het Algemeen Dagblad, wijzen erop dat het beter is om tieners langer op de basisschool te houden. Vooral voor jongens, laatbloeiers en kinderen die naar Nederland zijn geëmigreerd zou deze leeftijdsverhoging positief kunnen uitpakken.

Opdenakker bestudeerde voor haar onderzoek drie verschillende onderwijsstelsels, in negen Europese landen. Wat blijkt? Landen waar men kinderen al vroeg indeelt op niveau (zoals in Nederland en Duitsland het geval is) doen het niet beter dan andere landen.

Het Nederlands onderwijssysteem

Het huidige onderwijssysteem in Nederland zou volgens Opdenakker verschillen vergoten en ongelijkheid in de hand werken. De werkhouding van kinderen speelt nu bijvoorbeeld mee bij het schooladvies, terwijl het algemeen bekend is dat jongens daar lager op scoren dan meisjes. Daarnaast zouden kinderen van laagopgeleide ouders vaak een te laag advies krijgen.

Het Fins onderwijssysteem

In Finland wordt het niveau van een kind volgens Opdenakker pas bepaald als het veertien (of zelfs vijftien) jaar oud is. Dit betekent dat kinderen in Finland maar liefst negen jaar basisonderwijs genieten. Hierna gaan tieners meteen door naar een vervolgopleiding, beroepsopleiding, of zelfs de universiteit.

Het is trouwens niet het enige punt waarop het Finse onderwijssysteem uitblinkt. Eerder schreven we op Bedrock wat er allemaal te leren valt van het Finse onderwijssysteem.

Maatregelen

Ook de VO-Raad, de sectororganisatie voor het voorgezet onderwijs, vindt dat kinderen in Nederland op te jonge leeftijd een keuze moeten maken voor later, schrijft het AD. Sommige scholen hebben hier al een oplossing voor bedacht. Zo zijn er wat ze noemen ‘brede brugklassen’, waarin leerlingen pas na hun tweede jaar een keuze maken tussen mavo, havo en vwo. Maar of dat voldoende is?

Meer lezen?

Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zouden kinderen tot hun veertiende basisonderwijs moeten krijgen?
Sluiten