Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 10 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Op de maan ligt al meer dan 180.000 kilo (!) afval

Overal waar de mens komt, laten we wat achter. En niet een beetje ook, zo blijkt. Want je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs op de maan is enorm veel afval te vinden.

Reizen naar de maan

Hoewel sommige mensen af en toe kijken naar de lichtgevende volle maan, denken we maar weinig na over wat er daar precies allemaal gebeurt. Dat er enorm veel troep te vinden is, lijkt niet voor de hand liggend. Maar niets is minder waar. Er liggen kilo’s met afval op de maan.

Dit afval komt op de maan terecht, door verschillende ruimtevaarders die erheen zijn gereisd. Hoewel er nog maar twaalf tripjes naar de maan zijn gemaakt, is er toch al meer dan 180.000 kilo (!) aan afval gedumpt. In de toekomst wordt reizen naar de maan voor iedereen mogelijk, dus het is misschien tijd om alvast actie te gaan ondernemen.

Afval in het universum

De vraag is natuurlijk hoe al die kilo’s afval toch op de maan terecht kunnen komen. Het antwoord ligt in het feit dat er enorm veel afval los rondzwermt in ons heelal. Ongeveer 20.000 stukken rotzooi draaien om onze planeet. Van afgebroken stukken van ruimtevaartuigen tot kapotte satellieten. Ook hiervoor zijn logische verklaringen te vinden. Wanneer astronauten namelijk terug willen keren naar de Aarde, is het ‘t handigst om zo min mogelijk gewicht mee te nemen. Hierdoor heeft elke ruimtevaart rond de tienduizend kilo aan afval geloosd bij onze nachtelijke lichtbron.

Het gaat nog verder

Op de maan zijn overigens nog veel meer sporen van de mens te binden, naast alleen afval. Ook het aluminium aandenken dat ooit is achtergelaten op het maanoppervlak door de crew van Apollo ’15 om zo de gesneuvelde soldaten te eren. En daarnaast is er ook een veer neergedwarreld op de maan. Wie had dat ooit verwacht? Bij een experiment van dezelfde crew, wilden ze kijken of een veer op de maan zou kunnen landen. Nou, dat lukte dus. Ondanks dat de Apollo-crew het nooit heeft gered, hebben ze genoeg landmarks achter gelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Op de maan ligt al meer dan 180.000 kilo (!) afval
Sluiten