Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 19 sep 2018

Dit is wat onvoorbereid op reis gaan met mijn zen-gevoel deed

Op vakantie gaan zou ontspannen moeten zijn, maar van al dat inpakken, organiseren en boeken schiet mijn stressniveau spontaan drie kilometer de lucht in. Dat het anders kan, ontdekte ik toen ik onvoorbereid op reis ging met srprs.me. Niet alleen de voorpret, ook de trip zelf wordt een stuk leuker als je iets meer uit handen durft te geven.

Wanneer ik op citytrip ga, ben ik normaal gesproken tot in de puntjes voorbereid. Op mijn iPhone check ik de weersverwachting voor de plek van bestemming vrijwel elk uur. Al drie dagen van tevoren ben ik bezig met het inpakken van mijn koffer (mentaal dan, want verder stel ik alles tot het laatste moment uit). En voor vertrek heb ik al minstens drie blogposts gelezen van mensen die op dezelfde plek zijn geweest. In mijn telefoon heb ik bovendien een keurig lijstje van hotspots om te eten, gecategoriseerd op ontbijt, lunch en diner. Je zou denken dat ik door al die voorbereiding volledig zen op reis ga, in de wetenschap dat alles geregeld is. Gek genoeg is vaak juist het tegenovergestelde het geval.

Voorbereidingsstress

Ik hou van reizen en ontdekken, maar in de weken voor zo’n avontuur vraag ik mezelf regelmatig af waarom ook alweer. Allereerst moet natuurlijk de bestemming bepaald worden. In dat proces tikt mijn stressmeter al een paar keer het rood aan. Als je alles kan kiezen, wat besluit je dan en waarom? Nog erger is voor mij stap twee in het voorbereidingsproces: waar gaan we slapen? Het liefst laat ik mijn reispartner(s) dit deel van de organisatie op zich nemen, want van het overweldigende aanbod op AirBnB of hotelboeksites krijg ik het spontaan benauwd. Vaak kies ik uit wanhoop maar het eerste het beste wat ik tegenkom, waardoor ik 1. voortdurend het idee heb dat het leuker/beter/mooier had gekund en ik 2. eigenlijk altijd de hoofdprijs betaal.

Op #hotspot-jacht

Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming is die intensieve voorbereiding ook niet per se een pluspunt. Door al dat geregel zijn de verwachtingen in mijn hoofd namelijk torenhoog opgebouwd. In plaats van lekker rustig een stad te verkennen, ben ik van hot(spot) naar her aan het rennen. Hebben we honger? Dan moeten we eerst de godganse stad doorkruisen om naar dat éne tentje te gaan waar iedereen het op Instagram over heeft. Om er uiteindelijk natuurlijk achter te komen dat het helemaal niet zo bijzonder is als alle hashtags deden vermoeden. Kortom: de drang om alles te controleren en plannen zorgt vaak juist voor een mínder ontspannen gevoel op vakantie. Maar intussen is dat zen-gevoel wel precies wat ik zoek in een vakantie.

Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

Op verrassingstrip

Toen srprs.me me vroeg om met hen op verrassingsstedentrip te gaan, was ik meteen getriggerd. Het hele stressdeel van de reis – de voorbereiding – kon ik op deze manier namelijk overslaan. Srprs.me koos de bestemming, boekte het ticket en regelde de accommodatie. Het enige wat ik hoefde te doen is bepalen wanneer ik wilde gaan, met wie en voor hoe lang. Een week van tevoren kreeg ik een kraskaart thuis gestuurd, met daarin een code en een notitie dat we vrijdag om 10:30 uur op Schiphol werden verwacht. Ook kreeg ik een weerbericht te horen, zodat ik daar rekening mee kon houden met inpakken.

Als een kind dat op schoolreisje gaat

In eerste instantie vroeg ik me af of dat hele verrassingseffect niet juist zou bijdragen aan nóg meer stress, maar het tegenovergestelde bleek waar. Ik wist dat ik een weekendje weg in het vooruitzicht had en ik keek ernaar uit, maar verder kon ik het volledig uit handen geven. Ik voelde me als een kind dat op schoolreisje ging: je weet dat het leuk wordt, maar van de organisatie krijg je totaal niets mee.

Zelfs toen ik een week van tevoren ontdekte dat het weerbericht nogal regenachtig en herfstig was, maakte dat weinig uit. Normaal gesproken zou ik daar enorm van balen. Nu dacht ik: ach, we zien het wel. En omdat ik niet wist waar we heen gingen, kon ik ook niet eindeloos het internet afstruinen op zoek naar de leukste hotspots om te eten. Zelfs het inpakken ging sneller dan ooit. Ik wist toch niet waar ik heen ging of wat daar precies te doen was, dus ik pakte gewoon wat van mijn lievelingskledingstukken in en dat was dat. Geen verwachtingen, geen gedoe.

Onbevangen in Belfast

Toen we op Schiphol de krascode invulde en we naar Belfast bleken te gaan, voelde ik heel even een lichte paniek. Waar ligt het ook alweer? En wat is daar in godsnaam te doen? Ik wilde direct mijn smartphone tevoorschijn halen om informatie te verzamelen, maar ik besloot mijn zen-gevoel vast te houden en me ook hierin te laten verrassen. Dat gevoel heb ik zowaar het hele weekend vast kunnen houden.

Ik heb me geen seconde druk gemaakt om waar we moesten eten, welke bezienswaardigheden we moesten zien en baalde zelfs niet van het mindere weer. Ik genoot gewoon van het weekend weg, stapte als het even ging regenen of als ik honger kreeg de eerste de beste kroeg binnen (en die zijn er genoeg in Belfast) en genoot van het kinderlijk blije gevoel toen ik onze mooie hotelkamer instapte. Zonder een minuutje voorbereidingsstress had ik een van de leukste weekenden weg ooit. Dat ga ik vaker doen.

Meer lezen over reizen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is wat onvoorbereid op reis gaan met mijn zen-gevoel deed
Sluiten