Hoe de onverwoestbare Japanse duizendknoop de wereld overneemt

Het verhaal gaat dat regenwormen gewoon als twee aparte wormen verder blijven leven als je ze doormidden hakt. Dat is eigenlijk helemaal niet waar, maar er is een plant die wél zo onuitroeibaar is: de Japanse duizendknoop. Inmiddels groeit die allang niet meer alleen in Japan, maar worden ook delen van Nederland erdoor overwoekerd. Elk stukje duizendknoop kan uitgroeien tot een nieuwe plant. En tja, wat doe je tegen een plant die zelfs door asfalt heen komt?

In Engeland heeft de onverwoestbare Japanse duizendknoop zelfs al zoveel schade aangericht dat grond die ermee ‘vervuild’ is niet vervoerd mag worden zonder vergunning; alleen al in 2010 was er 165,6 miljoen pond schade, volgens NRC. Ook in Nederland komt de ‘monsterlijke plant’ voor, al sinds het begin van de negentiende eeuw. Toen nog als sierplant, maar sinds een aantal jaar wordt de woekerplant als een groot probleem gezien.

Grote schade

En hoe: de gemeente Amersfoort gebruikt de komende drie jaar zelfs een half miljoen om hem te bestrijden, meldde Trouw deze maand. ‘De Japanse duizendknoop zorgt al langer voor schade aan woningen, wegen en bouwwerken, maar als we de planten nu niet terugdringen, gaat hij echt grote schade toebrengen. Doordat de Japanse duizendknoop zich door bestaande scheurtjes in bouwwerken wringt en uiteindelijk constructies uit elkaar wrikt, zorgt de plant voor grote schade binnen de gemeente’, legt woordvoerder Brugt Groenevelt uit.

Hoe die half miljoen wordt ingezet is nog niet duidelijk, want het beste bestrijdingsmiddel is nog steeds niet gevonden. Nou ja, er is wel een mogelijk kankerverwekkend middel dat schijnt te helpen, maar of de voordelen daarvan opwegen tegen de nadelen… Misschien moeten we op een gegeven moment toch maar accepteren dat de natuur soms sterker is. Maar als je de plant nu in je achtertuin vindt, mag je die in Nederland nog wél gewoon uitgraven en afvoeren.

Meer Bedrock

Onkruid in je tuin? Deze vier kun je gewoon eten

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Hoe de onverwoestbare Japanse duizendknoop de wereld overneemt
Sluiten