Waarom we soms onverschillig tegenover wereld(problemen) staan

Een potje 30 seconds, trivial pursuit of een aflevering van De Slimste Mens zijn allemaal spellen om snel te testen hoeveel we weten over wetenschap, natuur, geschiedenis, kunst en andere categorieën. Leuk voor één of twee potjes, maar zodra de vragen te ingewikkeld worden, haken we meestal af en verdoezelen we dat het ons eigenlijk helemaal niet interesseert of dat deze kennis toch niet relevant voor ons is. Niet waar?

Dat is begrijpelijk, maar dat kan ook anders, stellen Hans en Ola Rosling (yes: dit zijn vader en zoon) in een TED Talk. Zij leggen uit waarom deze kennis júist belangrijk is en hoe we niet onverschillig blijven over wat er in de wereld allemaal gebeurt.

How not to be ignorant about the world

In de TED Talk ‘How not to be ignorant about the world’ openen vader en zoon Rosling de speech met een spel over sociale vraagstukken voor een publiek, waarop ze multiple choice kunnen antwoorden.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe het toch kan dat we onze ogen sluiten voor wereldproblematiek (volgens een psycholoog)

Vragen als ‘hoe lang hebben vrouwen van 30 van over de hele wereld gemiddeld op school gezeten?’ En ‘hoeveel procent van onze wereldbevolking heeft de afgelopen 20 jaar in extreme armoede geleefd?’ volgen elkaar in een hoog tempo op.

Wat bleek? Het grootste deel van het publiek had de meeste vragen fout beantwoord. Bijna alle antwoorden werden slechter en negatiever ingeschat dan het uiteindelijke antwoord daadwerkelijk bleek te zijn. Oeps!

Vertekend beeld van de wereld

Neem het voorbeeld van het aantal jaar dat 30 jarige vrouwen over de wereld op school hebben gezeten. De te kiezen antwoorden waren 3, 5 of 7 jaar. Het meerendeel van het publiek koos voor 3 jaar terwijl het correcte antwoord 7 jaar was. Zo ging het ook bij alle andere vragen, waarop je je begint af te vragen: waar komt dit vertekende beeld vandaan?

De Roslings geven hiervoor de verklaring dat iedereen op de hoogte is van het feit dat er plekken op de wereld zijn die het financieel gezien minder goed hebben en dus grote moeilijkheden ervaren op bepaalde gebieden. Maar dat dit ook meteen de enige gebieden zijn waarop wij onze antwoorden en overdenkingen vaak baseren.

Waarom we dit precies doen? Omdat de meesten van ons vaak niet beter weten én omdat we op allerlei manieren bevooroordeeld zijn, zeggen ze. Denk maar aan hoe de media ons kan beïnvloeden, of hoe je bepaalde overtuigingen mee hebt gekregen uit je jeugd vanuit personen die een grote invloed op je hadden of zelfs door (verouderd) lesmateriaal op school.

Meten is genezen

Is onze – ooit zo zuivere – intuïtie door de overkill aan onjuiste informatie misschien te veel aangetast en zijn we daarom zo onwetend en onverschillig geworden?

Wat belangrijker is, stellen de Roslings, is om te werken aan onwetendheid en onverschilligheid wat betreft bepaalde vraagstukken en onze houding simpelweg te verbeteren.

Lees ook: Rationeel denken is overrated: zo train je je intuïtie

Want door te meten en kritisch te kijken naar meetbare feiten kunnen we genezen. En dat is belangrijk, want als je vandaag een op feiten gebaseerde kijk op het leven hebt, zal je waarschijnlijk kunnen begrijpen wat er morgen (of in ieder geval: in de toekomst) op ons af kan komen.

Hoe doen we dat?

Maar hoe genezen we deze onwetend- en onverschilligheid dan? In de TED Talk deelt Ola 4 handige manieren om hier vanaf te komen en je intuïtie weer tot je sterkste kracht te maken. Want, uiteindelijk moeten we het hebben van onze intuïtie, aldus de vader en zoon.

Door de positieve insteek van deze talk, wordt de manier waarop we tegen (sociale) wereldproblemen aankijken een beetje hoopvoller gemaakt en zijn wij in ieder geval een stuk optimistischer naar de toekomst gaan kijken. Aanrader dus!

Benieuwd naar de hele TED Talk? Bekijk ‘How not to be ignorant about the world’ hieronder:

Meer inspirerende TED Talks?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom we soms onverschillig tegenover wereld(problemen) staan
Sluiten