Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 7 mrt 2018

Ontwijk jij je emoties? Dat kan zorgen voor een eetstoornis

Het is geen geheim dat we bij Bedrock vinden dat je emoties beter niet kunt opkroppen – sterker nog, we schreven vaak genoeg dat je juist het tegenovergestelde moet doen. Emoties willen je namelijk iets vertellen, en daar moet je naar luisteren. Gevoelens opkroppen kan bijvoorbeeld zorgen voor slapeloze nachten, depressies – en eetstoornissen, dus. Natuurlijk kunnen er heel veel redenen ten grondslag liggen aan een eetstoornis. Zo hebben onze genen ermee te maken, onze persoonlijkheid en natuurlijk invloeden vanuit de omgeving. Maar wat de meeste mensen met een eetstoornis met elkaar gemeen hebben, is dat ze moeite hebben met het verwerken en uitdrukken van hun emoties, schrijft therapeut Jennifer Rollin.

Maar hoe werkt dat dan? Natuurlijk is er geen direct verband tussen het onderdrukken van onze emoties en het krijgen van een eetstoornis. Immers, we kroppen onze gevoelens allemaal weleens op. Dan verbieden we onszelf om aan een stomme blunder te denken en duiken we in plaats daarvan in een bingewatch-sessie, of we willen koste wat het kost niet huilen omdat we dan als zwak worden gezien.

Controle

Op een gegeven moment moeten die emoties er echter wel uit, anders gaat ons brein andere manieren bedenken om om te gaan met angst en verdriet. Onbewust kunnen we dan ons eetgedrag gebruiken om onszelf beter te voelen. We kunnen bijvoorbeeld heel veel gaan emotie-eten om voor comfort te zorgen, wat uiteindelijk kan uitmonden in boulimia. Maar vaak zit er nog een tussenstapje bij, ook wel bekend als ‘controle’.

Mensen, zeker de mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis, houden ontzettend van controle. Als ons hoofd vol zit met opgekropte negatieve emoties, voelt het alsof we die controle kwijt zijn – en dat is natuurlijk ook een beetje zo. Calorieën tellen of je eten uitspugen, kan voor een (tijdelijk) gevoel van controle zorgen. We zijn zo trots op onszelf omdat we weinig eten of op een andere manier streng voor onszelf zijn, dat dat de stress in ons hoofd even vervangt.

Dit vind je vast ook interessant: Persoonlijk verhaal: ‘Ik wilde een leven zonder anorexia’.

Het is niet oké

Uiteindelijk zorgen eetstoornissen natuurlijk alleen maar voor nog meer negatieve gedachten: het is een vicieuze cirkel. Maar ja, daar staat niemand natuurlijk bij stil op het moment dat het gebeurt. Het is toch oké om even trots te willen zijn op jezelf omdat je maaltijden hebt overgeslagen? Jíj bent toch niet dat meisje dat een eetstoornis ontwikkelt? Misschien niet, maar je weet het maar nooit. Uiteindelijk wordt het een verslaving of gewoonte, zelfs als we het misschien al niet meer nodig hebben om aan onze gevoelens te ontsnappen.

Dus hoewel het absoluut niet zo is dat het ontwijken van emoties altijd zorgt voor een eetstoornis, is het misschien toch maar beter om het niet te doen. Laat die tranen lekker gaan – het mag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ontwijk jij je emoties? Dat kan zorgen voor een eetstoornis
Sluiten