Zo kom je uit de ontbijtsleur (+ fijne ontbijt-recepten)

Twee weken elke dag een ander plantaardig ontbijt #bedrockchallenge

Als er een ding dat zeker is, dan is het dat gezond en duurzaam eten een steeds belangrijker topic onder de Nederlandse consument wordt. Is het niet de Allerhande van deze maand die vol staat met simpele tips om gezonder te eten, dan is het wel de RIVM die in haar, op 24 januari verschenen rapport, oppert dat we met zijn allen minder vlees moeten eten omdat dat niet alleen goed is voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu.

Voor mij dus reden genoeg om een experiment, of liever gezegd, een challenge aan te gaan om 40 dagen volledig plantaardig te eten, en dus ook voor het ontbijt. En dat bevalt goed! Naast het feit dat ik ervan houd mezelf te blijven ontwikkelen, en dus ook uit te dagen om nieuwe dingen te proberen, ben ik actiever dan ooit in de keuken en voel ik me fit. Vind je het extreem klinken of heb je er een bepaald idee of oordeel over? Lees dan even dit artikel voor wat meer achtergrond-informatie.

Altijd nieuwe dingen blijven proberen

Gezond eten hoeft naar mijn idee helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Gelukkig begint een steeds groter publiek in Nederland dat ook te beseffen. Eet zoveel mogelijk ongecompliceerd voedsel (zoals de natuur het bedoeld heeft) en probeer, zeker wanneer je plantaardig eet, zoveel mogelijk te variëren. En omdat ik wel van uitdagingen houd, greep ik de Alpro Breakfast Challenge met beide handen aan. Het hield in dat ik gedurende twee weken elke dag een ander ontbijt zou klaar maken. Het lijkt misschien ingewikkeld om iedere dag variatie in je ontbijt te brengen maar met de juiste kennis en inspiratie is het heel gemakkelijk.

De voordelen van een gevarieerd ontbijt

Challenges zijn leuk wanneer je ze haalt. Ik kan me daarom geen beter moment van de dag voorstellen om te variëren dan bij het ontbijt. Niet alleen omdat je na een goede nachtrust (eindelijk slaapt mijn dochter Ella door…) gemotiveerd bent om je goede voornemens tot uiting te laten komen, maar ook omdat de grootste keukenkluns bij het ontbijt zich van zijn beste kant kan laten zien (elke man kan een ei bakken). En niet geheel onbelangrijk omdat ontbijtjes meestal binnen no time op tafel staan. En met een korte slimme voorbereiding in de avond bespaar je jezelf de volgende ochtend zelfs nog meer tijd. En als kers op de taart kun je maar beter een groot deel van je essentiële voedingsstoffen voor je ‘s ochtends de deur uitgaat binnen hebben. Zo probeer ik de ontbijtjes zo compleet mogelijk samen te stellen: van vetten tot koolhydraten en eiwitten.

Volgens de World Health Organisation hebben wij minimaal 5% van de totale hoeveelheid calorieën uit proteïne nodig. Om veilig te zijn 8-10%. Anders dan de meeste mensen denken kan dat naast vlees, vis en zuivel, juist heel goed uit plantaardige producten als soja komen. In dierlijke producten zit daarnaast meer verzadigd vet dan plantaardige proteïnen, maar ook veel cholesterol. Tel daarbij op de impact die het heeft op het milieu en het is voortaan makkelijker om voor plantaardige proteïne te kiezen.

Aan de slag met mijn 4 favoriete ontbijtrecepten

De afgelopen twee weken heb ik 14 verschillende ontbijtjes gemaakt. Sommige kosten wat meer tijden anderen zijn juist super geschikt om binnen een handomdraai op tafel te zetten zoals de overnight oats of de smoothie als je s’ochtends weinig tijd hebt. Het idee van de challenge is in ieder geval om te variëren in je ontbijtje op een gemakkelijke manier.. Dat is niet alleen lekker maar ook nog slim: door te combineren en te variëren krijg je makkelijk meer verschillende voedingsstoffen binnen. Hieronder mijn Top 4 favoriete recepten. Allemaal Tried and Tested!

Ella’s rode smoothie

Ooit kreeg ik van onze vrienden van The Green Kitchen Stories de tip: ‘sneak your veggies in’ wanneer je wil dat je kinderen groenten gaan eten. En daar is deze smoothie het perfecte voorbeeld van. Ella – en ik zelf natuurlijk ook – smult er weer elke keer van wanneer ik hem haar voorschotel.

Voor 2 personen (en een half, wanneer ik Ella ook meereken)

  • 2 voorgekookte biologische bietjes
  • 75 gram blauwe bosbessen
  • theelepel hennepzaad
  • 1 banaan
  • 1 avocado
  • 100 ml gefilterd water (kraanwater kan ook)
  • 100 ml Alpro Amandeldrink ongezoet ongeroosterd

Gooi alles in één keer in de blender en voeg meer (gefilterd) water of wat extra Amandeldrink toe wanneer je het te dik vindt.

The usual banana pancakes

Ik denk dat er in elk kookboek wel een recept staat voor bananenpannenkoekjes. Niet alleen omdat het altijd lekker is maar ook heel erg makkelijk en snel te maken. Overigens ook een grote hit bij baby Ella.

Voor 2 personen

  • 2 geprakte bananen
  • 75 gram boekweit vlokken (in de blender fijn gemaakt)
  • theelepel kaneel
  • 300 ml ongezoete Alpro Haverdrink fresh

Klop het geheel op tot een romig beslag. Doe wat kokosboter in de pan en bak 4 kleine pannenkoekjes in één keer in de pan. Garneer ze met Alpro ongezoete plantaardige variaties op yoghurt en wat verse aardbeien.

Overnight Oats

Makkelijk omdat ik het altijd de avond van te voren klaarmaak. In de ochtend alleen nog even alles in de blender. Daar doe je maximaal 3 minuten over dus snel klaar. Doe voordat je gaat slapen de volgende ingrediënten in een kom:

Voor 2 personen

  • 200 gram havermout
  • 1 el hennepzaad
  • 1 el lijnzaad
  • 2 el zonnebloem- en pompoenpitten
  • 2 el gojibessen

Vul de kom aan met Alpro Cashewdrink* totdat alles met een klein laagje bedekt is.

Zet het geheel in de ijskast afgedekt met aluminiumfolie. Zet ook nog een bakje met kersen en mango uit de diepvries in de ijskast om te ontdooien. Doe de volgende ochtend eerst het fruit met wat water in de blender en zet het apart. Doe daarna de overnight oats in de blender voor een smeuïg geheel en serveren maar.

*ook lekker om eens met Alpro Haverdrink, Amandeldrink of Sojadrink te proberen.

Appeltaart Havermout

Havermout is eigenlijk één van mijn favo ontbijt recepten. Niet alleen omdat het binnen 5 minuten op tafel staat maar ook omdat het voedzaam en verwarmend is in de winter.

Voor 2 personen

  • 200 gram biologische havermout
  • 300 ml water
  • 100 ml Alpro Haverdrink*
  • mespuntje zout

Rasp één biologische appel en doe dit ook in het pannetje met havermout. Klop alles in 5 minuten tot een smeuïg geheel en doe het in een ontbijtkom.
*Varieer ook eens met Alpro Amandeldrink of Sojadrink

Maak het af met wat kaneel, gekookte blauwe bessen, walnoten, een beetje agave nectar (als je van zoet houdt) en een flinke scheut Alpro Haverdrink.

Genoeg input om aan de slag te gaan dacht ik zo. Heb je verder vragen over m’n challenges, inspiratie nodig voor een ander recept of een vraag over bovenstaand? Stuur me dan een mail via [email protected]

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Alpro.