Redactie
Redactie Betere wereld 29 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Online ondernemen: dat kan een stuk duurzamer dan je denkt

Misschien sta je er niet altijd bij stil, maar als online ondernemer draag je niet bij aan een duurzaam bestaan. Het internet staat nog maar in haar kinderschoenen als je het vergelijkt met de industriële revolutie en de intrede van de drukpers. Maar omdat we massaal gebruik maken van het internet komt het er op neer dat we nu al dezelfde CO2-uitstoot hebben bereikt als al het deelnemend vliegverkeer wereldwijd.

Dat is best schokkend. Maar, gelukkig kan je online ondernemen een stuk duurzamer maken.

Nederland het grootste internetknooppunt ter wereld

Tijd dus om meer bewustwording te creëren voor het effect van onze drang om altijd online te zijn. Dat we altijd en overal online zijn, betekent niet dat al dit dataverkeer zomaar uit de lucht komt vallen. De data die we dagelijks verzenden, passeert talloze datacenters. In Nederland zijn er alleen al zo’n 200 te vinden met gezamenlijk een oppervlakte van ca. 564.000m2.

Nederland bezit dan ook het grootste internetknooppunt ter wereld. Dit knooppunt komt samen in Amsterdam, dat beschikt over het snelste internet van Nederland. Veel van deze datacenters hebben zich in of rondom onze hoofdstad gevestigd, het is niet voor niets dat zelfs Google haar datacenters in Nederland heeft staan. 

Groene stroom?

De meeste datacenters houden zich bezig met het creëren van een circulaire samenleving en zo’n beetje de gehele sector draait op ‘groene stroom.’ Wie aflevering 2 van seizoen 8 van Zondag met Lubach heeft gezien, snapt dat ‘groene stroom’ in de meeste gevallen helemaal niet zo groen is als we denken. Echter worden er wel goede stappen gemaakt in het hergebruiken van warmte die deze datacenters produceren. Zo wordt ongeveer 64 procent van de restwarmte op dit moment hergebruikt.

Doe maar duurzaam

Omdat we nog lang niet 100 procent duurzaam zijn, wil ik een beroep doen op jou! Jij als ondernemer hebt niet altijd het inzicht of de keuze wat er gedaan wordt met de data die jij verbruikt. De webhosting die je kiest, of de web designer adverteert misschien niet omtrent dit onderwerp. Toch wil jij graag bijdragen aan een duurzamere samenleving, omdat jij dit belangrijk vindt of omdat jij aan je klanten wil laten zien dat jouw bedrijf staat voor een betere wereld.

Wees gerust, want er zijn talloze mogelijkheden om als online onderneming bij te kunnen dragen aan een betere wereld. Wist je dat er organisaties zijn die zich inzetten voor herbebossing?

Duurzamer leven in 5 simpele stappen

Eén van deze organisaties is Eden Reforestation Projects. Een organisatie die in verschillende delen van de wereld helpt met het planten van bomen, en daarbij niet alleen haar steuntje bijdraagt aan een betere wereld, maar ook de lokale bevolking helpt met het creëren van werkgelegenheid.

Het planten van nieuwe bomen vereist goede zorg. Daarom helpt de lokale bevolking mee met het onderhouden van deze nieuwe bossen. Zo wordt niet alleen bijgedragen een ecologisch probleem, ook het sociaal cultureel domein wordt hier flink mee aangepakt. Het is een simpele stap, maar het maakt jouw voetafdruk als ondernemer een stuk kleiner.

Dit artikel is geschreven door Adem Yazid. Hij doneert met zijn bedrijf CRCL Media aan dit project.

Jouw voetafdruk verkleinen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Online ondernemen: dat kan een stuk duurzamer dan je denkt
Sluiten