Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 9 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze 6 ‘ongezonde gewoontes’ zijn zo slecht nog niet (zo, dat scheelt)

Iedereen snapt dat 3 keer in de week naar de McDonalds gaan niet bevorderlijk voor je gezondheid is. En oké, elke nacht tot 02.00u in de kroeg staan (terwijl je om 09.00u op je werk moet verschijnen) is ook niet echt slim. Maar hoe zit het met ‘ongezonde gewoontes’ zoals de sportschool skippen en iedere dag een stukje chocolade eten?

Het goede nieuws is: niet alle schijnbaar slechte gewoontes zijn zo slecht als ze lijken. En dat betekent dat we ons er ook helemaal niet schuldig over hoeven te voelen.

Laat in de avond nog eten

We krijgen vaak te horen dat we laat in de avond niet meer moeten eten. Een late night snack zou dik maken omdat het lichaam ’s avonds in de ‘spaarstand’ gaat. Maar wat nou als je nog honger hebt? Moet je dan maar met een knorrende maag naar bed gaan? Nee, zeggen voedingsdeskundigen Stephanie Clarke en Willow Jarosh van C&J Nutrition.

Hongerpijn kan zo intens zijn dat het je ervan weerhoudt om in slaap te vallen. Niet eten is dus niet de oplossing. Heb je echt nog trek rond een uur of 10? Dan is het prima om nog iets te eten. Houd het wel bij een gezonde, lichte snack.

Een glas wijn bij het diner

‘Van alcohol word je dik’, wordt vaak gezegd. Wie wil afvallen moet braaf van de fles wijn afblijven. Alhoewel… ééntje dan? Vooruit. Uit een recente studie naar de impact van alcohol op gewichtstoename blijkt dat het drinken van een glas wijn echt geen ramp is, wat je gewicht betreft.

Het onderzoek – gepubliceerd in het Journal Current Obesity Reports – vond dat frequente lichte en matige alcoholinname (maximaal 2 drankjes per dag voor mannen en één voor vrouwen) niets te maken heeft met het risico op obesitas. Als je de rest van de dag gezond eet, kun je dus best één glaasje drinken bij het diner.

Ook lezen: 6 gezondheidstips voor luie mensen

Toegeven aan je favoriete comfort food

Er zijn van die momenten dat je echt geen zin hebt in een gezonde hap en intens verlangt naar je favoriete comfort food. Maar je wéét dat het slecht voor je is. Moet je het nou wel of niet doen? Balans is het sleutelwoord. Het is dus helemaal oké om op z’n tijd te genieten van een koekje of een stuk pizza.

Het zit zo: als je alleen maar denkt ‘dit mag ik niet eten’ maak je het alleen maar groter in je hoofd en ga je er steeds meer naar verlangen. Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat je alsnog de Oreokoekjes erbij pakt. En in plaats van er één of 2 te eten, eet je nu de hele rol.

Tip: probeer een gezondere variant te maken van je favoriete comfort food. Houd je van pannenkoeken? Maak dan eens deze vegan boekweitpannenkoeken. Wil je liever pizza? Kies dan voor een bodem van bloemkool en groenten als topping.

Je work-out skippen

Nu de zomer er weer aankomt gaan we massaal naar de sportschool. En omdat er haast bij is geboden (het is nu al lekker weer!) schroeven we het aantal keer aardig op. Maar listen up: het is echt niet erg om een keer níét te gaan. Je moet zo nu en dan zelfs een work-out missen!

Te veel sporten kan zorgen voor stemmingswisselingen, een verstoring van de menstruatiecyclus en een uitgeput gevoel. Buiten dat: je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen na een flinke sportsessie. Hoeveel tijd precies is afhankelijk van je leeftijd en fitnessdoelen.

Chocolade eten

Echt waar, het is oké om af en toe een stukje chocolade te eten. Al ligt het er wel aan wat voor soort chocolade het is natuurlijk. Laat de witte chocolade met knettersuiker links liggen en kies voor pure chocolade met 70 procent of meer cacao. Over het algemeen geldt: hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade.

Ook leuk: Dit is de duistere wereld achter je chocoladereep

Dit komt omdat cacao rijk is aan polyfenolen, een krachtig ontstekingsremmend middel. Verder kan cacao de bloeddruk verlagen, diabetes verminderen (door insulineresistentie te verminderen) en de bloedstroom naar de hersenen bevorderen.

Netflix & chill

Het kan zijn dat je je schuldig voelt als je samen met je partner languit op de bank ligt. Maar dat is eigenlijk helemaal nergens voor nodig. Uit onderzoek blijkt dat samen met je partner voor de tv hangen juist goed is voor de relatie. Een studie gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships vond dat gedeelde media (dus samen kijken naar iets op tv) je kan helpen om je dichter bij elkaar te voelen.

Helemaal als je geen gezamenlijke vrienden hebt en je sociale leven zich apart afspeelt. Dus maken jij en je partner geen deel uit van dezelfde vriendenkring? Dan ga je toch gewoon lekker Netflixen. Bijna hetzelfde.

Meer lezen over gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Deze 6 ‘ongezonde gewoontes’ zijn zo slecht nog niet (zo, dat scheelt)
Sluiten