Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 3 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom de ene borst soms groter is dan de ander

Misschien is het je nog nooit opgevallen of misschien is het superduidelijk: grote kans dat je borsten niet even groot zijn. Niet schrikken, want dat is doodnormaal. Soms is het verschil nihil maar soms kan het wel een cupmaat of twee schelen. We ontrafelen het mysterie van ongelijke borsten.

Heb je weleens plaatjes gezien van mensen waarvan de gezichten helemaal symmetrisch werden gemaakt? Het ziet er ronduit eng uit. Symmetrie is niet per se mooier en kan er onnatuurlijk uitzien. Toch zijn je armen, oren, voeten en je benen doorgaans even lang. Althans, dat zou je denken. Zo zijn mijn voeten niet even groot en heeft mijn collega hiernaast niet even lange benen waardoor ze soms last heeft van haar rug. Zo gek zijn ongelijke borsten dus helemaal niet. Sterker nog: er zijn meer gevallen van ongelijke borsten dan twee gelijke borsten.

Ongelijke borsten: hoe zit dat?

Het hebben van asymmetrische borsten kan amper opvallen. Het verschil is zo klein dat het jouzelf amper opvalt. Of misschien valt het jou wel op, maar anderen zeker niet. Toch ook komt het vaak genoeg voor dat de borsten wel degelijk opvallend van elkaar verschillen. Toch is er niets raars aan. Het zijn immers twee verschillende borsten die elk op zichzelf groeien. “Het zijn zussen, geen tweelingen,” vertelt een chirurgische oncoloog gespecialiseerd in borstkanker, Nazanin Khakpour, aan SELF magazine.

Vind je vast ook interessant: Borstkanker: hoe onderzoek je je eigen borsten?

Het betekent in elk geval níét dat er iets mis met je is als je altijd al twee ongelijke borsten hebt gehad. Het is simpelweg gewoon hoe ze zijn. Dat wordt grotendeels bepaald door je genen; als je moeder of oma ook ongelijke borsten hebben, is de kans groter dat jij dat ook hebt of krijgt.

Meer dan alleen genen

Maar niet alleen genen spelen een rol, borsten bestaan gedeeltelijk uit vet, net als uit weefsel en melkkanalen. De grootte van deze laatste 3 worden onder andere bepaalt door je gewicht. Als je aankomt of afvalt, wordt dat niet altijd gelijkmatig over je lichaam verdeeld. Ongelijke borsten kunnen ook te maken hebben met medische aandoeningen zoals scoliose, een kromming in de wervelrug of een misvorming van de borstkast.

Lees ook: Waarom krijg je hoofdpijn van rode wijn? (en nee, het is niet sulfiet)

Krijg je ineens een grotere borst of wordt ‘ie juist ineens kleiner? Wees dan alert. Helemaal in combinatie met symptomen als huidretractie (een knobbeltje), een verdikking, een kuiltje of een kleurverandering, zegt arts Khakpour. Het zouden namelijk de eerste tekenen van bepaalde type tumoren kunnen zijn. Raadpleeg in dat geval dus altijd een arts. Je hoeft gelukkig niet gelijk in de stress te schieten, want dat het betekent heus niet ineens dat je kanker hebt, en het verschil in grote van je borsten komt waarschijnlijk gewoon door het aankomen of verliezen van gewicht. Soms val je nu eenmaal eerst af bij je borsten of kom je daar juist als eerste aan. Wees vooral blij met het lichaam dat je hebt, je bent prachtig précies zoals je bent #bodypositivity.

Als er toch ineens één borst in grote verandert en je maakt je zorgen, neem dan vooral even contact op de huisarts!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️