Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat een ontdekking: bacteriën die microplastics kunnen vangen!

Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic die je overal tegenkomt. In je cosmetica, kleding en zelfs in groente en fruit. Deze microplastics vervuilen het milieu en je wil ze liever natuurlijk ook niet opeten. Het probleem is dat doordat deze microplastics zo minuscuul zijn, ze heel lastig te vinden én op te ruimen zijn.

Maar er is hoopvol nieuws: onderzoekers ontdekten namelijk dat bepaalde bacteriën ons kunnen helpen met het opruimen van microplastics.

Vervuilende microplastics

Je vindt dus overal microplastics en dit heeft verschillende oorzaken. Denk aan de afbraak van grote stukken plastic zoals plastic tassen, het wassen van synthetische kleding waarbij kleine stukjes plastic loskomen en de slijtage van banden.

Deze voeding bevat de meeste microplastics (plus alternatieven)

Ook al zijn deze microplastics mini, ze zijn nog steeds schadelijk. Zo vervuilen ze onze planeet en met name de zeeën, oceanen en rivieren. Volgens een schatting van de VN waren er in 2017 maar liefst 51 biljoen plastic deeltjes in de zee. Maar de deeltjes worden eigenlijk overal aangetroffen.

Daarnaast waarschuwt de Plastic Soup Foundation al langer voor de mogelijke ernstige gevolgen van microplastics voor de volksgezondheid. Er is nog niet veel onderzoek gedaan op dit terrein, maar zeg nou zelf: kleine stukjes plastic in je lichaam klinkt niet heel aangenaam toch?

Bacteriën vangen microplastics

Gelukkig zitten wetenschappers niet stil en hebben microbiologen nu ontdekt dat bacteriën ons kunnen helpen met het opruimen van microplastics uit het water. Bacteriën hebben namelijk de eigenschap om bij elkaar te plakken en vormen zo een goedje dat biofilm heet.

Dit plakkerige groepje bacteriën vormt een soort net dat de microplastics in het water vangt. Hierna zouden deze microplastics veel makkelijker uit het water gevist kunnen worden, aldus de onderzoekers. Deze ontdekking staat nog in de kinderschoenen, maar kan op de lange termijn een belangrijk en duurzaam wapen zijn in de strijd tegen microplasticvervuiling.

Een guide in afval scheiden: gaat dit naar plastic, restafval of papier?

Het is mooi nieuws dat onderzoekers deze uitvinding gedaan hebben, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het zaak dat er minder microplastics in de wereld terechtkomen. Jij kunt hier zelf aan bijdragen door je plasticgebruik te verminderen. En laten wij nu net een visuele ‘How to be… Plastic Free’ guide gemaakt hebben!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️