Rosa Bertram
Rosa Bertram Mind 3 feb 2019

5 niet-toeristische bestemmingen in Europa voor je to go-lijst

Reizen is fataal voor vooroordelen, betweterigheid en kleingeestigheid, verwoordde schrijver Mark Twain ooit mooi. Omdat reizen goed is voor de geest, het je empathie vergroot en je buiten je comfort eindeloos veel lessen leert, delen we in Bedrock Travel met liefde onze favoriete onbekende bestemmingen. Want niets is zo leuk en verademend als onontdekte plekken verkennen. 

Mooie wereldsteden als Londen of Parijs hebben een indrukwekkende geschiedenis en genoeg te bewonderen, maar helaas deel je deze steden vaak met duizenden andere toeristen. Dat is niet altijd even bevorderend voor je zen-gevoel.

Daarom hier 5 originele stedentrips zodat jij in alle rust op ontdekkingsreis kan.

1. Het knusse Zagreb en een trip naar Rijeka, Kroatië

De Kroatische hoofdstad Zagreb is in de loop der jaren gegroeid van ‘tussenstop-bestemming’ tot een heuse reisbestemming. De ouderwetse, maar kleurrijke stad ligt aan de Sava rivier. Wist je ook dat Kroatië barst van de romantische keistraatjes, boetiekjes, ateliers en gezellige cafeetjes?

Heb je tijd over voor een tweede avontuur in Kroatië of wil je gewoon heel graag de zee zien? Pak dan het openbaar vervoer of de auto naar het havenplaatsje Rijeka, zo’n twee uur van Zagreb. Je vindt er een prachtig blauwe zee, (kiezeltjes)strand, een kneuterige haven en misschien wel het grootste pluspunt: weinig toeristen!

2.Onthaasten en actief zijn in het Oostenrijkse Stubaital

Om weer op te laden van de hectiek van het drukke leven in de stad, is er geen betere remedie dan even helemaal onthaasten. Nu kan dat natuurlijk ook gewoon in eigen stad of land (zoek je rust bijvoorbeeld ‘s op de Waddeneilanden of in Bergen aan Zee), maar daarvoor kan je ook naar het Oostenrijkste Stubai (‘nee, geen DÚ-bai, STÚ-bai’).

3 x tips om duurzaam op reis te gaan (ook als je wél het vliegtuig pakt)

Stubai (of Stubaital) is een dal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en ligt vlakbij Innsbruck. Een wintersportgebied (voor de ski-fanaten onder ons: je vindt er het grootste gletsjergebied met de langste afdaling van Oostenrijk), maar in de zomer een bestemming waar je heerlijk kan hiken, mountainbiken, paragliden én ontspannen!

3. Oost-Europese sfeer en prachtige natuur in Tbilisi, Georgië

“Huh ligt Georgië in Europa?”, horen we je denken. Georgië ligt feitelijk in Azië, maar beschouwt zichzelf als een Europees land en is lid van de Raad van Europa. Europees genoeg om in dit lijstje te horen wat ons betreft.

De hoofdstad Tbilisi ligt in een prachtige, groene vallei en geeft een wat vervallen, Berlijns gevoel. Toch voelt de stad totaal níet als een Europese stad, al is het door het schrift, de taal en de menukaarten (maak je borst nat voor eindeloos veel brood en kaas). Hoewel er nog duidelijk veel Russische invloeden aanwezig zijn (Georgië is nu bijna 30 jaar onafhankelijk), heeft het land een hele bijzondere, authentieke cultuur en sfeer. Van natuurwijn tot underground clubs en van de beste restaurants tot prachtige wandelingen: deze bestemming wil je zeker op je to go-lijst.

4. Boetiekjes en ijsjes in Braga, Portugal

Braga ligt in Noord-Portugal en wordt ‘het Rome van Portugal’ genoemd. Dat komt door de prachtige kathedralen en historische architectuur. De parkjes, pleintjes en plantsoentjes liggen er keurig geharkt bij. Wat dat betreft dus een perfect alternatief voor bijvoorbeeld het drukke Rome.

Wie denkt dat ‘ie alleen kathedralen kan verwachten heeft het mis, want Braga is een bekende studentenstad. Genoeg boetiekjes, cafeetjes en restaurants om dagen zoet mee te zijn. En als je dan tóch in de buurt bent: de kust is maar zo’n 30 minuutjes rijden, inclusief blauwe zee, hoge kliffen en mooie duinen om lekker in uit te waaien.

5. Ga op zoek naar de ‘hidden gem’ op een verrassingsbestemming

Elke stad, groot of klein, heeft haar eigen ‘hidden gems’. Waar je ook heen gaat, je ontdekt gegarandeerd nieuwe bijzondere plekken, al helemaal als een voorbereiding niet mogelijk is. Bedrock’s Joanne nam de proef op de som en vertrok onlangs totaal onvoorbereid naar Belfast met srprs.me. Zij zoeken een bestemming voor je uit en jij hoeft alleen maar in te pakken. De kans groot dat je op een plek terecht komt die je wellicht zelf nooit had bedacht. Ineens merk je hoeveel je gehecht ben aan ‘de controle hebben’, dat laat je nu helemaal los en móet je wel open staan voor nieuwe ervaringen en indrukken. Durf jij het aan?

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
5 niet-toeristische bestemmingen in Europa voor je to go-lijst
Sluiten