Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Maatschappij 29 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Omroep Zwart: waarom de nieuwe omroep hartstikke nodig is (en je lid wilt worden)

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er een nieuwe omroep is gelanceerd. Een omroep waar iedereen gezien wordt en iedereen gehoord wordt. Waar het draait om inhoud, interesse en nieuwsgierigheid in anderen. En waar bruggen worden geslagen tussen wat je kent, en wat je nog niet kende. Oftewel, een omroep die pleit voor meer voor meer diversiteit en kleur op de Nederlandse televisie.

Initiatiefnemers Akwasi en Gianni Grot moesten minimaal 50.000 betaalde leden verzamelen om toe te kunnen treden tot het Nederlandse publieke omroepbestel. Binnen twee maanden hadden de heren het magische getal al bereikt en konden ze aan de slag met het beleidsplan en de ontwikkeling van concrete tv- en radioformats.

Diverser en inclusiever

Maar waarom is een omroep als Zwart eigenlijk nodig? Een groeiende groep makers en kijkers herkent zich niet in het huidige Nederlandse televisieaanbod. Als voorbeeld van het gebrek aan diversiteit in de mediawereld wijst de omroep naar de Gouden Televizier-Ring, die sinds de oprichting in 1964 vrijwel nooit gewonnen is door een gekleurd persoon.

Lees ook: Zo blijf je je inzetten voor Black Lives Matter

Dat is zonde van alle talenten, verhalen en mooie nieuwe perspectieven die nu worden gemist, dus wilt omroep Zwart deze gaan brengen.

Ze willen laten zien hoe belangrijk het is dat krachten worden gebundeld, dat culturen elkaar ontmoeten en dat verschillende smaken worden gemengd. Hoe inclusiever het beeld is, hoe meer je je kunt verwonderen en dat is onmisbaar op televisie.

Voor kleur en door kleur

Het doel van de omroep is dan ook om een juiste afspiegeling te maken van de Nederlandse samenleving, zowel vóór als achter de schermen. Want het is écht tijd voor diversiteit.

Kijk voor de grap maar eens naar de Nederlandse presentatrices: Wendy van Dijk, Irene Moors, Linda de Mol, Bridget Maasland, Chantal Janzen, Eva Jinek en Nicolette van Dam; die zijn allemaal wit en blond.

Rapper Akwasi zegt hierover tegen de MediaCourant: “Dit is wat wij het vaakst zien op de televisie en waar multicultureel Nederland het momenteel mee moet doen. Niets ten nadele van deze vrouwen, maar dit is totaal geen afspiegeling van de maatschappij. We zijn een divers land, dus dat zouden we ook voorgeschoteld moeten krijgen.”

Omroep Kleur

Veel mensen reageerden met de vraag ‘of Omroep Kleur geen betere naam was geweest’. Maar het gaat niet om ‘meer kleur’. Akwasi: “Zwart overstijgt kleur en dat is terug te zien in alles wat we maken én met wie we het maken. Ons bestuur, de redactie en de makers werken allemaal samen. Alle kleuren, alle voorkeuren en alle achtergronden. Samen gaan we kleur voorbij.”

Ook lezen: Waarom je beter kunt spreken van witte mensen, in plaats van blanken

Daarbij had het woord ‘zwart’ in het Nederlands altijd iets negatiefs, of zelfs iets engs. Dat is nu klaar, want omroep Zwart is positief, kracht en uitnodigend. Ze willen dat je niet bang bent, maar nieuwsgierig. Daarmee nodigen ze uit om zwart opnieuw te definiëren.

En trouwens, als je alle kleuren op je palet maar goed genoeg mengt, krijg je vanzelf zwart.

Wat te verwachten?

Bij omroep Zwart ga je verschillende mensen zien, met verschillende perspectieven. Daarom willen ze elk gesprek gaan beginnen met een vraag. Bijvoorbeeld: ‘Waarom doe jij dat nét even anders dan ik? Waarom is dat belangrijk voor je? Vertel het me. Ik wil het graag weten.’ Want eigenlijk is een gesprek zonder vragen, helemaal geen gesprek.

Ook interessant: Maak je klaar voor Pisswife: het Amsterdam based feministische magazine met humor

Pas als we verder kijken dan kleur, voorkeur, leeftijd, geaardheid, achtergrond, geloofsovertuiging, beperking of afkomst, krijgen we de kans om elkaar beter te leren kennen, elkaar te vertrouwen, en te begrijpen. En op deze manier word je vanzelf nieuwsgierig naar meer. Verschil maakt daarmee omroep zwart, en andersom.

Pas het begin

De mijlpaal van 50.000 leden is volgens filmregisseur Gianni pas het begin. “We hebben onze campagne langzaam opgebouwd en je ziet dat het aantal leden enorm groeit op het moment dat we naar buiten treden. Het kan ook niet anders dan dat we de komende maanden nog hard zullen doorgroeien, en vanaf volgend jaar een vast en belangrijk onderdeel zijn van de Nederlandse televisie.”

Omroep Zwart is het voorbeeld van een inclusieve maatschappij, zonder dat ze het over ‘een inclusieve maatschappij’ hoeven te hebben.

Sterker nog, omdat iedereen gezien en gehoord mag worden bij omroep Zwart, kun je als lid inspraak krijgen in de programmering. Via de website roepen ze mensen op om ideeën in te sturen. Wil jij Omroep Zwart helpen, kijk dan op de website en wordt voor slechts €10,- per jaar lid.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Omroep Zwart: waarom de nieuwe omroep hartstikke nodig is (en je lid wilt worden)
Sluiten