Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 30 nov 2018

Zo ga je om met dominante mensen in je leven

Bijna iedereen kent wel een dominant persoon in zijn of haar omgeving. Zo’n haantje de voorste-type dat altijd de leiding heeft en bepaalt wat er gebeurt. Knap lastig kan het zijn als je regelmatig overrompeld wordt en niet goed weet hoe je moet reageren op dominant gedrag. Want hoe ga je ermee om?
Dominante mensen zijn vaak niet de makkelijkste. Ze zijn gericht op het bereiken van hun doel en willen maar al te graag hun zin krijgen. Hoewel de meeste mensen zich niet comfortabel voelen bij confrontaties, houden dominante mensen juist van het machtsspel dat ontstaat.

Het gevolg is dat veel mensen zich door hen laten intimideren en ongewild doen wat de ander van hen vraagt. Sommigen durven het gevecht wel aan te gaan, maar komen er al snel achter dat ze het gevecht niet kunnen winnen. Gelukkig zijn er manieren om wél te dealen met dominante mensen.

Blijf zo kalm en vriendelijk mogelijk

Dominante mensen zijn vaak op een reactie uit; ze proberen je uit de tent te lokken. Word niet meteen boos. Als je agressief wordt of aanvalt, werkt dit waarschijnlijk averechts. Doordat je ingaat op iets onredelijks geef je dominante mensen eigenlijk gelijk en hebben ze jou precies op de plek waar ze willen.

Hoe je Aristoteles’ retorica kunt gebruiken om anderen te overtuigen

Wat je wel moet doen? Probeer je emoties onder controle te houden. Een dominant persoon weet precies hoe te regeren op weerstand, maar niet op vriendelijkheid. Door vriendelijk te blijven, neem je als het ware zijn of haar wapens af.

Probeer het te begrijpen

Het helpt als je dominant gedrag begrijpt. Waarom vertoont hij of zij dit gedrag? Waarom moet hij of zij zich altijd zo laten gelden? Probeer te begrijpen waar ze vandaan komen. In essentie heeft het gedrag niets met jou te maken, maar alles met de persoon in kwestie zelf. Mensen met controleproblemen kunnen onderliggende emotionele problemen hebben. Vaak is hetgeen waar ze op dat moment boos over zijn niet de reden.

Wat het wel is? Ze willen vaak voorkomen dat hun kwetsbaarheid zichtbaar wordt. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, spelen angst en onzekerheid bij (extreem) dominante mensen een grote rol. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor tegenspraak, bang om aan zichzelf te twijfelen of bang om gezag te verliezen.

Zo kun je assertief zijn zonder anderen te schaden

Weiger deel te nemen aan het machtsspel

Dominante mensen beschouwen anderen al snel als concurrent. Een discussie winnen is zo belangrijk voor ze, dat al het andere (zoals gevoelens van anderen) ondergeschikt wordt. Ze worden vaak opgewonden door machtsstrijd en hebben behoefte aan het winnaars-gevoel. Het beste is om ze deze voldoening niet te geven, door te weigeren aan het machtsspel deel te nemen.

Laat je respectvol behandelen

Dominante mensen kunnen erg manipulatief zijn en ervoor zorgen dat je je geïsoleerd voelt van anderen. Ze zijn in staat je je schuldig te laten voelen over iets waar je je helemaal niet schuldig over hóeft te voelen. Herinner jezelf eraan dat jij net zo goed rechten hebt. Doordat dominante mensen in je hoofd kunnen gaan zitten, kun je deze rechten nog wel eens vergeten. Vertel jezelf dat je het verdient om fatsoenlijk en met respect behandeld te worden.

Omring jezelf eens met vervelende mensen

Houd de touwtjes in handen

Het lijkt misschien of een dominant persoon alles bepaalt en jij niets te zeggen hebt, maar dat is niet waar. Je kan misschien wel niet de controle hebben over de (negatieve) reacties van iemand anders, maar wel over je eigen gevoelens. Jij bepaalt hoe je je voelt en hoe je op dominante mensen reageert.

7 manieren om te dealen met irritante betweters

Ook bepaal je zelf waar je grenzen liggen en of je iets laat gebeuren of niet. Weiger in een discussie het slachtoffer te spelen of dominante mensen te vermijden. Wat je wel moet doen? Laat op een vriendelijke manier weten waar je persoonlijke grenzen liggen en maak duidelijk welke gedragingen je wel en niet tolereert.

Meer lezen?

We geven tips hoe je om kan gaan met zeggen waar het op staat. Handig, als je met een dominant iemand moet dealen. Benieuwd naar de effecten van roddelen? Lees dan wat je beter kan doen in plaats van roddelen. En als je te veel bezig bent met anderen pleasen, geven wij tips voor gelukkige keuzes maken. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo ga je om met dominante mensen in je leven
Sluiten