Mark Schoones
Mark Schoones Mind 2 dec 2017

Omarm je gekheid (want als je dat verliest, ben je verloren)

Op zoek naar levensraad wenden velen zich tot opperwezens, goeroes en zelfhulpboeken. Ik vind waardevolle lessen in m’n favoriete kunstvorm: stand-up comedy. In deze vijfdelige serie destilleer ik vijf principes uit het materiaal van mijn favoriete comedians. Dit is deel 4. Robin Williams over madness. https://www.youtube.com/watch?v=Wr9ZDDXUWUM

I’m being grotesque, but you’ve got to be, you see what I mean? You’ve got to be crazy! It’s too late to be sane, too late. You’ve got to go full tilt bozo… ‘Cause, you’re only given a little spark of madness… and if you lose that, you’re nothing.” Was getekend Robin Williams, ‘A Night at the Roxy’, 1977.

Velen kennen Robin Williams dankzij de personages die hij vertolkte in grote Hollywood-producties. Maar Williams begon ooit als stand-up comedian. Het werk van de komiek Williams is soms grof, soms maatschappijkritisch maar altijd gebracht in een immer aanwezige vrolijke toon. Een vrolijkheid die ook veel van Williams’ rollen als acteur typeert.

Podcast tip: Normaal Gesproken de podcast (verhalen van echte mensen)

Maar waar Williams op de bühne en voor de camera de vrolijkheid zelve leek, speelde er in z’n hoofd een strijd op leven en dood af. Williams leed namelijk aan zware depressies. Op 11 augustus 2014 hing Robin Williams zichzelf op. Het gevecht dat hij voerde tegen de spoken in z’n hoofd was simpelweg klaar.

Williams’ vrouw publiceerde eind september dit artikel dat het ziektebeeld van haar overleden man beschrijft. Ik heb het liefdevolle stuk, met de tergend mooie kop ‘The terrorist inside my husband’s brain’, met tranen in de ogen gelezen. Het contrast tussen de vrolijke Robin Williams die we allemaal kennen en de geplaagde man in het stuk is intens en enorm. Voor mij is het juist dat contrast dat maakt dat ‘Little spark of madness’ zo aan komt.

Wat valt er te leren?

Neem jezelf niet serieus. Omarm je gekheid. Draag wat anderen schaamtevol vinden op je schild. Dit stuk van Williams is voor mij een continue herinnering om het leven zo licht mogelijk te beleven. Om zorgen te erkennen en van je af te laten glijden. Om gek te zijn en te blijven. Omdat je maar een klein beetje van die gekte krijgt. En als je dat kleine beetje verliest, ben je verloren.

Leren van stand-up comedy

Meer levenslessen die ik leerde van stand-up comedy?

Les 1: Spullen zijn maar spullen.

Les 2: Zorg goed voor de aarde.

Les 3: Conformeer je nooit aan iets dat ‘nu eenmaal zo gaat’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Omarm je gekheid (want als je dat verliest, ben je verloren)
Sluiten