Redactie
Redactie Better World 3 jan 2019

Nog stééds oliebollen over? Maak deze (vegan) oliebollen-broodpudding!

8 oliebollen per persoon – zoveel werkt de gemiddelde Nederlander er per jaar weg (ja, écht). Dat zijn er zo’n 100 miljoen in totaal. Logisch dat je er daarna niet meer zo heel veel trek in hebt. Zet je left over oliebollen daarom om in een broodpudding, en trakteer je buren, collega’s of vrienden de dagen na oud en nieuw op dit no waste gebak!

Hoewel we al heel wat oliebollen op hebben, zijn we stiekem best blij dat je ze hier en daar nog steeds kunt kopen. Waren jouw ogen ook groter dan je maag? Dan is dit heerlijke kliekjesrecept een handige manier om food waste te voorkomen! Een broodpudding draai je in een handomdraai in elkaar. De ingrediënten die je, naast je oliebollen nodig hebt, zijn plantaardig. Als je bollen dat ook zijn, heb je dus een vegan broodpudding!

De truc bij broodpudding? Voor een lekker soggy resultaat laat je de oliebollen minimaal een uur weken in de custard – maar 8 uur mag ook. Voor degenen die haast hebben: we delen hieronder ook een extra-snelle variant

Waarom je je oliebollen beter niet weggooit

Wereldwijd wordt een derde van het voedsel dat we produceren onopgegeten weggegooid. Dat zou dus neerkomen om 33 miljoen oliebollen die in Nederland hup, de kliko in gaan. Terwijl voor de productie van die oliebollen waardevolle grondstoffen, water én energie is gebruikt.

Kliekjesdag: recept voor no waste Mac&Cheese Balls (en ja, dit kan ook met quinoa)

Begin 2019 daarom goed: maak er een gewoonte van je restjes op te eten in plaats van weg te gooien, dan redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor de planeet én natuurlijk voor je karma: want eten weggooien terwijl 1 op de 9 mensen wereldwijd honger leidt – da’s best een beetje zonde, toch?

Kliekjes opeten in plaats van weggooien

Je kliekjes opeten in plaats van weggooien is niet saai of vies, maar verrassend lekker! Om je daarbij te helpen deelt Diana van Ewijk, van no food waste-label Soephoofd, graag verrassende restjesrecepten in het #KliekjesCollectief.

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Dit recept voor oliebollen broodpudding bijvoorbeeld!

oliebollen in stukjes gesneden

Restjesrecept: oliebollen broodpudding (vegan)

Een nieuwjaarsborrel of verjaardag op de planning staan? Perfecte timing wat ons betreft en roepen daarom de no waste nieuwjaarsborrel in het leven!

Ingrediënten 

 • 300 gr oliebollen
 • kokosolie
 • 500 ml plantaardige melk
 • 200 gram suiker
 • 9 tot 12 eetlepels aquafaba (het kookvocht van kikkererwten. Je vindt het in een blik of pot kikkererwten)

Benodigdheden

 • ovenschaal van +/- 28 × 18 cm
 • (staaf)mixer

Optionele smaakmakers

 • 50 gram rozijnen geweld in thee of blokjes appel, gekonfijte kersen, plakjes banaan, kaneel of Chinees Vijfkruidenpoeder voor een pittige twist.

Bereidingswijze

 • Vet een vuurvaste ovenschaal in met (kokos)olie.
 • Snijd de oliebollen in dunne plakken, zet ze dakpansgewijs in de ovenschaal en verstop er het (gedroogde) fruit onder. Let op: het moet er echt een beetje onder, anders brandt het fruit aan.
 • Meng de aquafaba met de suiker en klop, met een keukenmachine of een elektrische mixer, een minuut of 3 à 5, tot het wit wordt. Voeg de melk, kruiden en specerijen toe en klop alle klontjes eruit.
 • Giet het mengsel over de oliebollen, dek af en zet hem minimaal een uur (of gewoon: een uur of 8) in de koelkast; zo kunnen de bollen zich volzuigen met de melk.
 • Haal de broodpudding uit de koelkast, verwarm de oven voor op 180°C en bak de broodpudding in ongeveer 30-45 minuten gaar. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie, om aanbranden te voorkomen.

Geen tijd?

Verbrokkel het oliebollen dan, en meng het goed door het melkmengsel, laat 5 minuten staan en kneed dan tot het uit elkaar valt. Nu kun je het ‘deeg’ direct in de schaal storten en in de oven schuiven!

Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.

Dit artikel is geschreven voor Diana van Ewijk van het duurzame kliekjesinitiatief Soephoofd. Ze komt met een gratis minizine No Waste Winterdays, met daarin 8 makkelijke restjesrecepten. Daarmee zet je onaantrekkelijke feestrestjes om in verrassend lekkere hapjes.

Meer no waste food inspiratie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Nog stééds oliebollen over? Maak deze (vegan) oliebollen-broodpudding!
Sluiten