Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Better World 3 aug 2018

DJ en club-eigenaar Olaf Boswijk trok met zijn vrouw de wijde wereld in en dit is wat hij leerde

Samen met zijn vrouw Mirla Klijn besloot Olaf Boswijk, DJ en oprichter van Trouw – één van ‘s werelds bekendste techno-clubs, dat het tijd werd om het stadse (nacht)leven in te ruilen voor een heel ander leven. Een leven waarin ze hun huis en spullen verkochten en een bus kochten om van Canada naar Patagonië te reizen. “Ik was totaal doodop. Ik had bijna zes jaar van m’n leven aan Trouw gegeven. Ik voelde heel erg de drang om iets anders te doen.” In eerste instantie wilden Olaf en Mirla een jaar weg om te reizen in een camper door Noord- en Zuid-Amerika. “We hebben bijna alles verkocht op de IJ-hallen, kochten een bus en wat daarna zou komen, wisten we niet.”

Van dagen en nachten in Trouw naar ‘we zien wel’

Het ‘we willen weg’-plan speelde al langer en als het aan Mirla lag, waren ze zelfs al veel eerder de hort op gegaan. Maar voor Olaf was er nog een project dat hij moest afronden: het succesvol afsluiten van de Amsterdamse nachtclub Trouw.

Een club die is uitgegroeid tot de club die Nederland op de kaart heeft gezet in de (elektronische) muziekwereld, maar ook een club met een einde. Er werd een tijdelijke vergunning voor het project verleend en dat was iets wat Olaf juist ook aantrok in het project. “Werken aan een project met een begin- en einddatum, dat geeft een bepaald overzicht en een bundeling van energie. Je werkt naar een hoogtepunt toe en als je klaar bent, ga je iets anders doen.”

Het succes van Trouw

Hoe Trouw zo succesvol is geworden, heeft volgens Olaf te maken met de combinatie van de magie die in het oude pand hing, doen waar je goed in bent en het handelen vanuit een passie. “We hebben geprobeerd om dingen te doen vanuit ons hart. Als je iets doet waar je in gelooft en wat goed is voor iedereen om je heen, dan gaat daar iets moois uitkomen. Dat is ook mijn geloof: je hoeft niet commercieel te denken om succesvol te zijn.”

De knoop doorhakken

Of het moeilijk was om de knoop uiteindelijk definitief door te hakken en de biezen te pakken? Het antwoord is duidelijk: nope. “Ik voelde heel erg de drang om iets anders te doen. Ik was waanzinnig trots op Trouw, maar ik was er ook moe van. Je wordt echt geleefd door zo’n project. En ik heb ook altijd gehouden van andere dingen.”

Reizen verandert je mindset

Voordat Olaf en Mirla op reis gingen, waren ze nog niet op een diep niveau met duurzaamheid bezig. Te weinig, vindt Olaf zelf. Maar tijdens hun reis hebben de twee veel tijd gehad om erover na te denken en uit te zoomen op hun levenswijze.

Olaf Boswijk en Mirla Klijn tijdens hun reis

“Ik leef nu niet radicaal anders en ik ben niet één of andere eco-warrior,” zegt Olaf, “het probleem is veel complexer dan dat.” Maar door veel te lezen over klimaatverandering, kunst, economie en cultuur kwam er een bepaalde bewustwording.

Duurzaam doel

Op gegeven moment viel bij beiden het kwartje: “We moeten er niet voor kiezen het carrièrepad weer op te gaan, maar we moeten ons inzetten voor een duurzamer doel. Niet dat we ineens hét antwoord hebben, maar we willen ons er wel sterk voor maken.”

Residentie voor kunstenaars en wetenschappers

Vooral in steden is de wereld ingericht op consumptie, kapitalisme, groei en gemak. En dat is iets wat radicaal anders moet, vindt Olaf. Tijdens het reizen is hij geïnspireerd geraakt door de filosoof Thimothy Morton die stelt dat we niet naast de natuur leven, maar de natuur zijn.

Zo kom je weer in contact met de natuur (het is niet wat je denkt)

En met die gedachten in het achterhoofd, willen Mirla en Olaf in een vallei in Chili een residentie beginnen voor kunstenaars, wetenschappers en biologen. Met de residentie willen ze via kunst en cultuur een ander bewustzijn creëren rondom de relatie tussen mens en natuur. De plannen voor de residentie staan nog in de steigers, maar dat hij een plek wil faciliteren om de relatie tussen mens en natuur te onderzoeken, is zeker.

Niet alleen Timothy Morton heeft Olaf geïnspireerd om zijn levenswijze aan te passen. Er zijn veel schrijvers en boeken die hem hebben doen inzien dat het anders moet (en kan), zoals de boeken van Alan Watts, Naomi Klein, Arne Naess en het boek Doughnut Economics van Kate Raworth. Om maar een paar van zijn persoonlijke aanraders te noemen.

De relatie tussen mens en natuur

“In de Westerse wereld bedenken we allerlei oplossingen voor onze problemen, vaak gericht op vooruitgang en technologie, maar er eerst verandering komen in het denken over de relatie tussen mens en natuur,” vindt Olaf. “En daar zeg ik het eigenlijk al mis, want ik zeg ‘tussen’ mens en natuur, maar wij zíjn natuur. En in die denkwijze moeten we een fundamentele switch maken.”

Bus Batlhasar op reis in Zuid-Amerika

De natuur is niet iets wat we bezoeken, inrichten of domineren, maar iets waar wij onderdeel van zijn. Iets wat in de Westerse wereld in vergetelheid is geraakt, maar waar we wel over moeten nadenken: hoe kunnen we de samenleving weer inrichten, gebaseerd op inclusiviteit met de natuur? Want dat de poolkappen smelten en we teveel produceren, dat weten we ondertussen wel.

De luxe van offline zijn

Naast de visie die hij en zijn vrouw hebben gecreëerd op duurzaamheid en de plannen die er zijn voor de residentie, zijn er ook andere aspecten aan zijn leven nu die Olaf ziet als grote voordelen: tijd en ruimte. Het zijn ultieme luxe-goederen, zoals hij het zelf omschrijft.

Ook ‘offline zijn’ valt daaronder. “In Nederland is er geen moment dat je echt niks aan het doen bent. Als je dan tijdens je reis uitzoomt en kijkt waar dat door komt, dan is dat in mijn ogen door de inrichting van de samenleving. Het stadse leven en social media spelen daar een grote rol in.”

Offline is de nieuwe luxe (+ 5 tips hoe je dat bereikt)

Alles wordt bepaald door de marktwerking en bedrijven. Zo worden er ontzettend veel apps gemaakt waarmee data wordt gegenereerd om ‘je leven makkelijker te maken’, maar is dat echt zo? Volgens Olaf in ieder geval niet:

De boodschap is duidelijk: we moeten weer terug naar een wereld waarin we verbonden zijn met de natuur en dit terugzien in het dagelijks leven. Er is een andere wereld naast het drukke leven in de stad waarin we alleen maar werken en online zijn. Een wereld vol natuur, overal om ons heen, elke dag opnieuw.

Verwijder de afleidende (en onnodige) apps van je telefoon, tune in met jezelf en sta eens stil bij hoe wij als mens samen met de natuur kunnen leven. Schoenen uit en lekker met je blote voeten in het gras wroeten nu het nog kan. En gauw een beetje.

Je gedachten verzetten en op reis?

Olaf en Mirla volgen tijdens hun reis? Op hun Instagram-account @thismustbethepace posten ze heerlijke natuurbeelden die je niet wilt missen. Geloof mij maar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
DJ en club-eigenaar Olaf Boswijk trok met zijn vrouw de wijde wereld in en dit is wat hij leerde
Sluiten