Ernst-Jan Pfauth
Ernst-Jan Pfauth Mind 12 sep 2017

Waarom het waardevol is om oefening centraal te stellen in je leven

In media en in reclames worden we telkens aangemoedigd om nóg succesvoller, rijker, populairder en mooier te worden. Maar dat zijn allemaal doelen waar we nooit genoeg van hebben, en dus nooit gelukkig van worden. Daarom deel ik de komende week op Bedrock de belangrijkste lessen die ik leerde over hoe we wél kunnen streven naar voldoening.

Hoe kun je elke dag voldoening in je bezigheden vinden?

Door niet aan het eindresultaat te denken.

Als het bijvoorbeeld op werk aankomt, denken we vaak aan het succes dat we ermee kunnen hebben. Wie filmt, droomt misschien wel van een bioscoophit. Wie in de PR werkt, hoopt op zoveel mogelijk publiciteit. En als je in de sales zit, denk je wellicht aan je targets.

Je zou zeggen dat de kans dat je dan je doelen bereikt groter is. Maar denken aan het eindresultaat heeft een averechts effect. Je raakt er ontmoedigd en ontevreden van.

Neem het schrijven van een blog. Aangemoedigd door het succes van grote bloggers en influencers, begin je aan je eigen publicatie. Je ziet de enorme volgersaantallen al voor je, gratis spullen op de mat, een boek-deal, misschien wel een presentator-baan – the works.

Je maakt een blog aan, opent het schrijfscherm, publiceert de eerste paar artikelen.

En dan?

Niets. Ja, je vrienden liken het een keer. Maar daarna blijft het stil. Is dit wat tot het grote blogsucces moet leiden?

Grote kans dat je na een paar maanden oorverdovende stilte opgeeft

Dat komt omdat succes het einddoel was, en het niet ging om het schrijfplezier.

Klinkt dat herkenbaar? Stopte je ooit met het leren van een taal, omdat resultaat uitbleef? Heb je yoga opgegeven, omdat die ene houding niet lukte? Gestopt met uitgebreid koken, omdat die ene vriend altijd betere maaltijden op tafel tovert?

Ik heb vaak genoeg projecten om het uitblijven van succes opgegeven. Jij misschien ook? Wat kunnen we hier aan doen?

Door ons werk, hobby’s en projecten als oefening te zien.

Als we stoppen met denken hoe we succesvol worden, en ons in plaats daarvan de volgende vraag stellen: wat is de eerstvolgende oefening die ik kan doen om hier beter in te worden?

In het boek Mindset (2006) beschrijft onderzoeker Carol Dweck dat we meer plezier uit een project halen als we het als één grote oefening zien. Want als we begrijpen hoe we ergens beter in kunnen worden, halen we er meer voldoening uit.

Wat is de eerste oefening die ik kan doen

  • … om beter te leren schrijven?
  • … om mijn Italiaans te verbeteren?
  • … om die ene yoga-pose te verbeteren?
  • … om die curry net wat beter te laten smaken dan de vorige?

Als je je richt op het oefenen dan geeft het werk – los van of je er ooit succesvol mee wordt – al voldoening uit zichzelf.

Ook al is het niet de bedoeling van deze tip, de psycholoog Anders Ericsson beschrijft in zijn boek Peak (2016) dat de kwaliteit van je werk er ook op vooruitgaat als je het als oefening ziet. Je zult dus geen klachten van je volgers, toehoorders, eetgasten en manager krijgen.

En de kans dat je droom uitkomt, wordt er stiekem ook groter van.

De komende week verschijnt er elke dag een artikel van de Correspondent’s Ernst-Jan Pfauth over dankbaarheid op Bedrock. Nu al zelf uitproberen? Het ‘Dankboek’ is sinds deze maand verkrijgbaar. Meer informatie vind je op dankboek.nl.

Meer lezen

In gesprek met Nina over dankbaarheid
We leven in een Grote Wedstrijd. Tijd om dat te veranderen

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom het waardevol is om oefening centraal te stellen in je leven
Sluiten