Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 17 dec 2019
Leestijd: 5 minuten

Een ode aan alle huisvaders

Waar het vroeger doodnormaal was dat (in een heteroseksuele relatie) de vrouw thuisbleef zodat ze voor de kinderen en het huishouden kon zorgen terwijl de man fulltime werkte, is daar wereldwijd langzaam een verandering in te zien. Het komt steeds vaker voor dat de man thuisblijft om fulltime vader te zijn. En daar mogen we best eens wat meer bij stilstaan! 

In Australië werd bij het Australian Institute of Family Studies onderzoek gedaan naar huisvaders. Daar zijn nu zo’n 80.000 ‘stay at home dads‘. Dat cijfer ligt inderdaad nog laag, maar stijgt wél.

De huisvader in cijfers

Wat is er tot nu toe bekend over de huisvader? Uit het onderzoek kwamen nog meer cijfers naar voren:

  • Gemiddeld genomen hebben huisvaders één kind en is dit kind vaak wat ouder.
  • Ook de huisman zelf is gemiddeld vaak wat ouder dan de huisvrouw. Huisvaders zijn gemiddeld zo’n 43 jaar en huisvrouwen 38 jaar.
  • 1 op de 10 huisvaders studeert. Toch zijn huisvaders gemiddeld lager opgeleid dan in gezinnen waarin beide partners werken.

Ook in Nederland zijn er behoorlijk wat vaders die vrijwillig thuisblijven, geen carrière willen en de vrouw de kans gunnen om wél voor die carrière te gaan en daarom huisman zijn. Zoals die van mij.

Onbegrip uit de omgeving

Toch wordt de keuze door de omgeving nog niet altijd begrepen, schreef Trouw in 2014. In een Vlaams onderzoek, waar 50 huismannen aan meededen, gaven huisvaders aan dat nog geen een vijfde van zijn vrienden z’n keuze begreep. Da’s écht heel weinig.

Must read: Hoe een dochter enorm veel invloed op haar vader heeft (privé en op werk)

Over Nederlandse huisvaders is er in cijfers nog maar weinig bekend. Wel is er een studente geweest die hier onderzoek naar deed voor haar scriptie en tot de conclusie kwam dat de vaders zich goed voelen bij hun rol, maar vooral de omgeving er ongemakkelijk van wordt.

Mensen reageren positief, maar stellen toch vragen als ‘heb jij de middelbare school niet afgemaakt?’.

Niet minder mannelijk, vinden vrouwen

Vooral andere vaders lijken het niet te begrijpen blijkt uit het scriptie-onderzoek. Het feit dat een deel van de werkende mannen niet begrijpt dat een andere man voor zijn gezin zorgt en niet weet wat hij dan doet, bezorgt me de nodige vragen.

Weet je dan ook niet wat je vrouw de hele dag thuis doet? Of denk je dat ze de hele dag met blokken speelt?

Dat het huismanschap júíst voor meer begrip zorgt in een relatie, wees een Engels onderzoek uit. In gezinnen waarbij de man thuisblijft, blijkt er namelijk meer begrip te zijn voor de lasten van de ander.

Lees ook: Een ode aan vaders – met tienerdochters

Sterker nog: vaders krijgen waardering voor hun werk thuis en andersom is er meer compassie voor de stress die de moeders kunnen ervaren op werk, lezen we op Trouw.

En het taboe dan mannen aan hun mannelijkheid inleveren zodra ze kiezen voor het huisvader bestaan? Die mythe kan direct van tafel worden geveegd, want 98 procent van de werkende vrouwen vindt niet dat hun man minder aantrekkelijker wordt, aldus de professor van het onderzoek.

Japan: huisvaders achter het fornuis

Japan zou Japan niet zijn als ze hierop voorliepen én er een speciaal woord voor hebben. Hippie Japanse vaders die zich minder met hun baan en meer met hun kinderen bezighouden, wordt er ‘Ikumen‘ genoemd.

De term ‘ikumen’ is een samentrekking van de woorden ‘ikuji’ en ‘ikemen’, oftewel ‘kinderopvang’  en ‘knappe man’. Een mooie verwoording die we hier prima kunnen overnemen, dacht ik zo.

Minder taboe, meer huisvaders

En waarom zou het ook een probleem zijn, een man die thuisblijft? Gelukkig wordt daar steeds vaker zo over gedacht, want volgens een ander onderzoek uit 2016, gedaan door het Boston College for Work and Family, blijkt dat er steeds meer mannen huisvader worden.

Ook interessant: Papadag is zó 2017: hoe de term onbedoeld van betekenis veranderde

Ze ondervroegen 1100 mannen uit de ‘millenniumgeneratie’. Wat bleek? 51 procent van de ondervraagde mannen vond het geen probleem om thuis te blijven, zolang de ander maar genoeg verdient om het gezin mee te kunnen onderhouden. Even ter vergelijking: in 1989 zei nog niet eens de helft van dit aantal dat.

Vrouwen verdienen steeds meer

Er is natuurlijk nog steeds een grote ongelijkheid in salaris en functies tussen mannen en vrouwen, maar feit is wel dat er vergeleken met vroeger beter wordt verdiend door vrouwen. Dit biedt hen (in sommige gevallen dan) de optie het inkomen op zich te nemen zodat de man thuis kan blijven als hij dat wil.

Deze vrouwen moeten dan natuurlijk wel functies bekleden waarbij goed wordt verdiend, wat in vergelijking met mannen nog véél minder is.

Inmiddels verdienen in Amerika 5,1 miljoen vrouwen meer dan hun mannelijker partner. Kan je nagaan hoeveel mannen huisman zouden kunnen zijn als alle mannen en vrouwen gelijk betaald zouden krijgen! Nu is dat alleen weggelegd voor de vrouwen die het wel is gelukt een fatsoenlijk betaalde baan te krijgen.

Daarom een ode aan de huisvaders

Je gender zou natuurlijk niet moeten bepalen welke rol je vervult, zowel de rol op de werkvloer of de rol thuis. Daarom is het goed om te zien dat die traditionele rollen steeds meer vervloeien.

Dus; totdat huisvaders, vrouwen aan de top, eerlijke salarissen en al die andere ongelijkenissen niet sociaal geaccepteerd worden (en slut shaming nog een ding is) én veranderd, zul je ons blijven horen.

Een ode aan de huisvaders. En omdat ik van die van mij altijd stiekem snoepjes mocht eten en televisie mocht kijken, tótdat mama thuis kwam dan. Dan deden we alsof we braaf aan het spelen waren.

Oh, én een ode aan alle huismoeders natuurlijk of wie de zorg voor de kinderen en het huishouden ook op zich neemt.

Liefde voor vaders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Een ode aan alle huisvaders
Sluiten