Kiara Louis
Kiara Louis Mind 9 dec 2018

“Je moet goed zijn voor jezelf en anderen”: Maaikes ode aan het leven

Het leven is soms lastig, maar meestal heel mooi. Daar mogen we vaker bij stilstaan, ook juist als we heel gelukkig zijn. Iets met het leven, een feestje en slingers ophangen: je kent het wel. Daarom vragen wij inspirerende mensen naar hun eigen ode aan het leven. We trappen af met onze eigen Bedrock-redactie; deze keer de wereldverbeterende moraalridder Maaike.

“Een levensmotto heb ik niet. Soms verzin ik er eentje, maar het lukt me nooit om ernaar te leven. Motto’s als ‘doe waar je bang voor bent’ klinken tof, maar de realisatie daarvan vind ik toch lastiger. Ik doe vooral wat op dat moment goed voelt.”

Zelfliefde en vegan eten

“Ik heb goede dagen en slechte dagen en dat beïnvloedt ook zeker de manier hoe ik in het leven sta, maar over het algemeen is dat redelijk vrolijk en positief. Ik vind het belangrijk om de wereld te helpen en verbeteren. Zo eet ik vegan en promoot ik graag thema’s als zelfliefde en body positivity op Bedrock.”

“Jezelf zijn en kwetsbaarheid bewonder ik bij anderen. Dat probeer ik zelf ook meer te doen, al is dat wel lastig. Niet oordelen vind ik ook belangrijk. Zo wordt de wereld een veiligere en leukere plek. Je moet gewoon goed zijn voor jezelf en voor anderen.”

Je thuis voelen

“Het merendeel van de mooiste momenten in mijn leven is best recent. Door mijn verhuizing naar Amsterdam en nieuwe studies voel ik me meer op mijn plek. Maar af en toe voel ik me nog steeds awkward en overbodig, alsof ik nergens helemaal thuishoor.”

“Sinds kort ervaar ik wel steeds meer dat ik ergens thuis hoor. Dat is een mooi gevoel. Maar er zijn zoveel mooie gevoelens en bijzondere dingen: vorig jaar toen ik de Dam tot Damloop liep en mijn moeder huilend bij de finish stond, bijvoorbeeld, of concerten waarbij je een bijzonder groepsgevoel hebt. Er zijn weinig specifieke dingen die nu naar boven komen.”

Kleine momenten die groot voelen

“De kleine momenten die heel groot voelen, maken het leven waard. Momenten waarop ik denk: ik zou nu niks anders hoeven. Bijvoorbeeld de avonden met huisgenoten op het balkon, een slappe lach, een bijzonder concert, momenten van inspiratie en kracht. Na een krachtig maar kwetsbaar concert van Demi Lovato heb ik me nog dagen sterk gevoeld. Daar haal ik veel kracht uit.”

“Mijn ingebeelde ideale dag bestaat uit fotograferen en bloggen, maar uiteindelijk eindig ik dan met een serie op de bank. Oké, vooruit, ik omschrijf mijn ideale dag toch: ik word blij wakker en ga lekker douchen. Op werk interview ik iemand of fotografeer ik. Ik ga op tijd weg zodat ik na werk gezellig met verschillende mensen ga eten. De avond breng ik door op balkon of kijkend naar een film met vriendinnen of huisgenoten. Mijn ideale dag is best normaal. Ik moet gewoon gelukkig zijn en niet gestrest. En me goed voelen over mezelf.”

Dankbaar voor mogelijkheden

“De zin of de essentie van het leven? Dat zijn twee verschillende dingen”, zegt de altijd scherpe Maaike. “Het leven heeft geen zin, denk ik – lekker pessimistisch. Maar de essentie van het leven gaat om jezelf altijd blijven ontwikkelen en uitdagen met leuke mensen om je heen. Ik wil de wereld goed achterlaten om het leven te laten bestaan, ondanks dat ik niet per se kinderen wil.”

“Ik ben dankbaar voor mijn mogelijkheden, bijvoorbeeld voor mijn verhuizing naar Amsterdam. Er zijn weinig grenzen. De grootste beperkingen in mijn leven zitten in mijn eigen hoofd. Dat zegt wel veel. Daardoor kan ik groei en uitdaging meemaken en mijn passie uitvoeren. Mijn essentie van het leven kan ik beleven. Ook ben ik dankbaar voor de mensen om me heen. Zij geven mij steun en liefde.”

Oké zijn met jezelf

“Ik vind niet dat ik levenslessen kan geven, omdat ik nog niet ben waar ik wil zijn. Het is een cliché, maar mijn eigen belangrijkste les tot nu toe is dat alles zoveel makkelijker wordt als je oké bent met jezelf. Ik zit momenteel nogal in een body positivity-bubbel.”

“Hoe meer je jezelf accepteert, in de juiste omgeving zit waar je goed tot je recht komt en gewaardeerd wordt, hoe beter alles gaat. Dan is het ook makkelijker om jezelf te waarderen.”

Meer odes aan het leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
“Je moet goed zijn voor jezelf en anderen”: Maaikes ode aan het leven
Sluiten