Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 23 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Hét ultieme ochtendritueel volgens de oudste Indiase geneeswijze Ayurveda

Een goed begin is het halve werk, zeggen ze weleens. Wie de ochtend begint in rust en helderheid, drukt een stempel op de rest van de dag. Of zelfs: op hoe gezond en gelukkig je leven eruit ziet. Dat is de reden dat de oudste geneeswijze uit India, Ayurveda, er een uitgebreid ochtendritueel op nahoudt. Het kan wel tot 2 uur duren, maar toch zweren velen er écht bij.

Hoe ziet het ultieme ochtendritueel volgens Ayurveda, genaamd Dinacharya, eruit?

Ochtendrituelen zijn the way to go

Een goede ochtendroutine heeft alles te maken met self-care. Het goed zorgen voor jezelf, jezelf aandacht tijd en liefde gunnen en dat dan ook daadwerkelijk doen. Hoewel dat uiterst logisch klinkt, is dat in de praktijk nog weleens knap lastig.

‘s Ochtends eerst een paar keer snoozen voor je opstaat, je socials door scrollen, snel onder de douche springen waarna je je kleding inschiet, begint met werken en vervolgens je ontbijt achter je bureau eet. En als je niet oppast, je lunch ook.

Dat kan beter. Helemaal als je nagaat dat volgens de Ayurvedische leer een dagelijkse routine cruciaal is om je lichaam, geest én je bewustzijn op een hoger functioneringsniveau te brengen.

Ochtendritueel volgens Ayurveda

Het Ayurvedisch ochtendritueel kan eruit zien als een hele waslijst, dus schrik niet. Zie het gewoon als praktische tools die je op jouw manier kan implementeren. Zeker niet allemaal als je dat niet wilt, pik gewoon degene uit die voor jou werken en waar jij tijd voor hebt of wilt maken.

Zo ziet een ideaal Ayurevedisch ochtendritueel eruit:

Sta op tijd op en ga op tijd naar bed

Een goed ochtendritueel begint met een goede slaap. Volgens de Indiase geneeswijze is het slim om vóór 6 uur in de ochtend op te staan. Ayurveda is ingedeeld in 3 typen, waarvan er één of twee bij jou het sterkst aanwezig zijn.

Lees ook: Zo leer je eten volgens je metabolisme (aldus Ayurveda, de oudste Indiase geneeswijze)

Eén daarvan is vata. Voor 6 uur in de ochtend is de vata-periode van de ochtend. Een ander type is kapha. De kapha-periode in de avond is voor 22.00u, je wilt dus het liefst voor die tijd in bed liggen.

Je tong poetsen

Je leest het goed: niet je tanden (niet overslaan uiteraard!), maar je tong poetsen is een belangrijk onderdeel van een Ayurvedisch ochtendritueel. Dat is volgens deze oude geneeswijze belangrijk omdat daar anders bepaalde gifstoffen en niet verteerde bacteriën blijven rondzwerven.

Die schraap je in de ochtend, nog voor het tanden poetsen van je tong met een zogeheten tongschraper. Je wilt dit zo’n 7 tot 14 (!) keer doen van achter naar voren.

Drink water op kamertemperatuur

Nadat je je tong hebt gereinigd, drink je een glas lauw-warm water om je spijsverteringssysteem te activeren. Ayurveda zegt ook wel: ‘Je bent wat je verteert.’

Vind je vast ook interessant: Je bent wat je verteert volgens de Ayurvedische leer. Hoe zit dat?

Toiletbezoek

Idealiter is dit hét moment om het toilet op te zoeken voor een boodschap #1 en #2.

Beweeg

Dan is het tijd om het lichaam in beweging te brengen. Een wandeling of een yogaflow wordt meestal aangeraden. Waar je zin in hebt!

Ook lezen: Krijg een stralende huid door te eten op basis van je dosha (volgens Ayurveda)

Massage

We schreven al eens eerder hoe belangrijk (zelf)massages zijn bij Ayurveda. Nadat je het lichaam hebt opgewarmd, wordt het tijd je lichaam te masseren: abhyanga.

Smeer je lichaam en gezicht in met olie: vata-types kunnen het beste sesamolie gebruiken, pitta-types kokosolie en kapha-types zonnebloem of mosterdolie.

Mondspoelen

Weer daarna is het tijd om je mond te spoelen met olie. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet héél aanlokkelijk, maar de olie reinigt je gebit en onttrekt ook bacteriën en gifstoffen uit het lichaam. Hoe ga je te werk?

Gebruik gerijpte sesamolie (ongeveer 1 tot 2 eetlepels). Zuig de olie heen en weer je de mond en gorgel tot de olie schuimt. Dan kan je de olie weer uitspugen.

Men zegt dat je na een tijd meer mentale helderheid en energie én een betere huid krijgt.

Douche of bad

Een warme douche of warm bad is de volgende stap in een gezond ochtendritueel volgens Ayurveda.

Meditatie

Je kan aan het ochtendritueel nog een meditatie toevoegen of een aantal ademhalingsoefeningen doen. Dat om de dag verder te beginnen met een innerlijke rust en helderheid.

Dit zijn onze favoriete meditaties:

Ontbijt

Dan is het tijd om te ontbijten, het liefst doe je dat voor 08.00u of uiterlijk om 09.00u. Volgens de Ayurvedische leer is je spijsverteringssysteem voor die tijd het meest actief.

Told you: een ideaal Aryuveda-ochtendritueel is best een kluif. Maar daar krijg je een hoop voor terug. Je begint de dag zen, uitgerust en hebt alle me-time en self-care al gehad. Hoe kan je dag dan nog stuk?

Meer over Ayurveda?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️