Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 20 sep 2017

Waarom een ontbijt en camera essentieel zijn voor een goed begin van de dag

Goedemorgen, rise and shine! Tijd voor een nieuwe ochtend. Wanneer de één blijft snoozen en zich nog een keer omrolt in de dekens, staat de ander al fris en fruitig naast z'n bed voordat de wekker überhaupt van zich heeft laten horen. Maar bij welke groep je ook hoort en hoeveel tijd je ook hebt, een ontbijt en een camera - ja je leest het goed - zijn essentieel voor een goed begin van de dag.

Men neme een camera en havermout

Ik ben opgevoed onder het mom ‘bij nacht een man, bij dag een man’, dus vandaar dat ik altijd al een ochtendmens ben geweest. In plaats van uitslapen, sta ik vaak met mijn geliefde camera in de tuin of bij een weiland vlakbij mijn huis om een paar kiekjes te schieten. En dat kan van alles zijn: van dauwdruppels op grassprieten, tot een Instagrammable roze wolkenlucht en van een close-up van paardenwimpers tot een uitgestrekt bloemenveld. Eropuit gaan met een camera dwingt je te kijken naar de mooie dingen die voor jou misschien wel heel vanzelfsprekend of alledaags zijn.

[source id=”attachment_35757″ align=”none”][/source]

Zo besefte ik me onlangs dat mijn camera nog nooit in actie is geweest in Amsterdam (waar ik vier jaar studeerde), terwijl ik van vakanties in Los Angeles en op Terschelling met honderden foto’s terugkeer. Best gek als je bedenkt dat er dagelijks duizenden toeristen onze hoofdstad op de gevoelige plaat vastleggen en dat ik niet één knappe foto van een grachtenpandje heb. Daarom vind ik het belangrijk om terug naar de basis te gaan en ’s ochtendsvroeg door de zoeker van mijn camera te kijken. Hierdoor waardeer je je omgeving niet alleen meer, maar start je je dag ook nog eens met een blij en rustgevend gevoel.

[source id=”attachment_35758″ align=”none”][/source]

Maar, een camera is niet het enige ingrediënt van een fijne ochtend. Op een lege maag kun je niet presteren, dus ik sla mijn ontbijt nooit ofte nimmer over. Elke ochtend, met uitzondering van feestdagen, maak ik een keuze uit twee ontbijtjes:

Mijn favo ontbijtrecept(en)

Als ik haast heb kies ik voor twee sneetjes donker zonnepitbrood met smeerkaas, maar nu het zomer is ga ik vooral voor optie twee:

  • een bakje magere kwark
  • 3 grote eetlepels Quaker Havermout
  • een kiwi
  • fruit van het seizoen (op dit moment nectarines)

Ik vind het heerlijk om een warme dag te beginnen met een ontbijt dat zowel fris als voedzaam is. Zo houd ik namelijk mijn hoofd koel, maar kan mijn lijf vlammen! Daarnaast zorgt havermout ervoor dat ik niet zo snel een rommelende maag krijg die alweer gevoed moet worden. Echt een win-winsituatie dus.

[source id=”attachment_35206″ align=”none”][/source]

Hyggelig ontbijt

Na het maken van je ontbijt ben je nog maar één stap verwijderd van een perfect begin van de dag. Het gaat namelijk ook om de manier waarop je je ontbijt eet. ‘Hygge’ is hierbij het toverwoord. Ik hoor je al denken ‘hygge-wat?’, maar waarschijnlijk heb je het al regelmatig in je leven ervaren. In zijn boek ‘Hygge – de Deense kunst van het leven’ legt Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, uit dat het een woord is dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte en saamhorigheid. Het is het gevoel dat je krijgt wanneer je lekker onder een dekentje van een kop thee geniet of wanneer het ochtendlicht dat door je slaapkamerraam valt precies goed is.

Volgens Meik Wiking is mede daardoor Denemarken het gelukkigste land ter wereld. En omdat ik mijn ochtend ook gelukkig wil beginnen, kies ik er soms voor om mijn kwark met havermout buiten op te eten onder de papieren lampionnen, met zon in mijn gezicht. Of in de winter gezellig samen met familie met een kaarsje erbij.
Dus pak je camera, zoek dat fijne plekje op en geniet optimaal van je ontbijt! #datbegintgoed

Dit artikel hebben we in samenwerking gemaakt met Method.
Omdat iedereen andere ochtendrituelen heeft en we elkaar daarmee kunnen inspireren, hebben we samen met Quaker zoveel mogelijk ochtendrituelen van lezers verzameld. De meest originele inzending kwam van Babs Scheltema de Heere, en wordt daarom op Bedrock gepubliceerd en in het Morning Magazine van Quaker. Babs is een 25-jarige nuchtere Schagenees en de trotse eigenaar van een bachelordiploma Media, Informatie en Communicatie. Haar camera is haar partner in crime. Samen zijn ze altijd fanatiek op zoek naar de mooiste beelden.

Je kunt het Morning Magazine hier nu downloaden en personaliseren.

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Quaker tot stand gekomen.

In samenwerking met Quaker

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom een ontbijt en camera essentieel zijn voor een goed begin van de dag
Sluiten