Hoe het kan dat onze oceanen zuurstof verliezen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F01%2Foceanen-1-e1578318140768.jpeg)
Ja, dat heb je (jammer genoeg) goed gelezen: onze oceanen verliezen zuurstof. Dat was één van de belangrijkste conclusies op de vorige klimaattop in Madrid. Maar hoe komt dat precies?
Water dat zuurstof verliest: het lijkt bijna te absurd om waar te zijn. Toch is het de bikkelharde realiteit.
Oceanen en zuurstof: de cijfers
Uit een rapport van The International Union for Conservation of Nature blijkt dat het zuurstofniveau in onze oceanen gedaald is met 2 procent tussen 1960 en 2010.
Tip: Hoe het nou precíes zit met dat plastic in de zee? Dat zie je in A Plastic Ocean op Netflix
Dat lijkt misschien een miniem verschil, “want er is toch altijd genoeg zuurstof om te overleven?”, maar truth is dat als je de Mount Everest beklimt, een zuurstofdaling van 2 procent op een gegeven moment wel degelijk een héél groot verschil maakt.
Momenteel is de zuurstofafname nog maar in bepaalde delen van de oceaan zichtbaar, maar vanaf 2030 zal de afname in de oceanen bijna overal merkbaar zijn, schrijft De Wereld Morgen. Da’s dus al binnen 10 jaar…
De oorzaak van zuurstofverlies in de oceanen
Niet geheel verrassend wordt het zuurstofverlies grotendeels toegeschreven aan – je raadt het al – klimaatverandering. Door de opwarming van de atmosfeer wordt het oppervlaktewater van de oceanen warmer.
Maar hoe warmer het oppervlaktewater, hoe minder zuurstof er kan worden opgenomen, zeker in de diepere lagen. Je kan dit vergelijken met prik in cola die er op hete zomerdagen veel sneller uitgaat. Klimaatopwarming is dus zonder twijfel de belangrijkste boosdoener.
Must read: Dit moet hét klimaatdecennium worden en zo kan jij helpen
Daarnaast zijn er ook andere factoren, zoals een te grote toevoer aan voedingsstoffen uit meststoffen op boerderijen die via de waterwegen in de oceanen terecht komen. Deze voedingsstoffen moedigen de groei van algen aan, die – wanneer de algen later sterven en vergaan -, erg veel zuurstof uit de oceaan halen.
De gevolgen van zuurstofverlies in de oceanen
Minder zuurstof betekent minder kans op leven. Geleidelijk aan zullen zeedieren als vissen, krabben, en zeesterren het steeds moeilijker hebben om te ademen.
Nu al zijn er zogenaamde ‘dode zones’ waarin het zuurstofgehalte zo laag is dat geen zeedieren daar amper kunnen overleven. Vissen weten dit soort zones wel te vermijden, maar dat daardoor verkleint hun leefgebied weer.
Dit vind je misschien ook interessant: Waarom de argumenten van klimaatontkenners nergens op slaan (en hoe je dat bewijst)
Het gevolg is dat ze kwetsbaarder zijn voor roofdieren en bevissing, wat de biodiversiteit ernstig verstoort. In de toekomst zullen deze dode zones alleen maar stijgen. En Vice schreef eerder hoe we goed op weg zijn om al het zeeleven in de wereld helemaal te verwoesten.
Naast zeedieren lopen ook mensen gevaar door de zuurstofafname. Vooral in ontwikkelingslanden zal de visvangst voor kleine, ambachtelijke vissers bemoeilijkt worden.
En leven we niet allemaal liever in een wereld met kleurrijke koralen, een bruisend leven onder zee en een rijke biodiversiteit? Wij in ieder geval wel.
Meer over het klimaat?
- Hoe Greta Thunberg (16) wereldwijd jongeren inspireert om de straat op te gaan voor het klimaat
- Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is Primark?
- Waarom sommige mensen niet geloven in klimaatverandering