Oceanen zijn vervuild, en deze kaart laat precies zien waar

Dagelijks gooien we onze prullenbak vol met afval. Zodra deze vol zit stoppen we het in een grote vuilniszak en brengen we het naar een container, waar een vuilniswagen het op komt halen. Opgeruimd staat netjes toch? Nou, niet helemaal. Want dat het uit ons zicht is betekent niet dat het ook écht weg is. We verplaatsen het gewoon.

Eerder schreven we op Bedrock dat er ieder jaar tonnen plastic afval in de oceaan terecht komen. En dat maakt niet alleen het uitzicht van de oceaan minder fraai, maar is ook een bedreiging voor het leven in de zee. Toch is voor veel mensen niet duidelijk hoe het precies zit. Wat houden deze bedreigingen bijvoorbeeld in? En waar zijn de oceanen het meest vervuild?

Duitse wetenschappers van het Alfred-Wegener Instituut komen met een antwoord. In een poging om wetenschappelijke informatie toegankelijk te maken voor het publiek heeft de groep van drie de bevindingen van 1267 studies samengevoegd in een kaart. Dat meldt de website Treehugger.

Via de online database Litterbase is alle informatie overzichtelijk te vinden, aan de hand van infographics en interactieve kaarten. Zo laat onderstaande kaart zien waar het meeste vuilnis in de oceaan belandt.

Zoals je ziet zijn sommige plekken op de kaart leeg, maar dat is niet omdat hier dan geen afval ligt. Bepaalde plekken zoals de Middellandse zee zijn simpelweg in veel meer detail onderzocht dan andere plekken.

Op deze kaart is de wijze waarop diersoorten worden beïnvloed door afval te zien. Een paars bolletje betekent kolonisatie, oranje is verstrengeling, groen is inslikken en geel is overig.

Het doel van Litterbase is om waardevolle wetenschappelijke informatie toegankelijk te maken en makkelijk te begrijpen voor het grote publiek. De wetenschappers hopen dat er een bewustzijn komt bij mensen over wat er met afval gebeurt. Want pas als er bewustzijn is kunnen er ook echt maatregelen genomen worden.

Meer lezen?

In 2050: meer vissen dan plastic in de oceaan.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Oceanen zijn vervuild, en deze kaart laat precies zien waar
Sluiten