Joanne Wienen
Joanne Wienen Body 3 feb 2017

Nuchter in het nachtleven (de nachtburgemeester van Amsterdam vertelt)

Mirik Milan, nachtburgemeester van Amsterdam, besloot twee jaar geleden een maand lang geen alcohol te drinken. Niet makkelijk, wél de moeite waard, ontdekte hij.

Als er iets onlosmakelijk verbonden is met het uitgaansleven is het alcohol. Zodra de vijf op vrijdag in de klok zit, gaan de biertjes open en de wijn op tafel. Tenminste, bij veel mensen. Zo ook bij Mirik Milan, die als nachtburgemeester als doel heeft het Amsterdamse nachtleven te stimuleren en promoten. “Zodra ik op vrijdag mijn werk afsluit, krijg ik dorst. Ik ben geen stevige drinker, maar wel een binge-drinker. Ik drink eigenlijk de hele week niet, om er in het weekend vol voor te gaan.”

Tot twee jaar geleden dacht Mirik niet heel erg na bij zijn drank- en feestgedrag. Naarmate zijn werk steeds meer tijd vroeg, voelde hij zijn energie wegsijpelen. “Vroeger was de titel ‘nachtburgemeester’ meer een soort lollige eretitel, zoals ‘Prins Carnaval’,” vertelt hij. “Maar tegenwoordig hangt het echt aan een stichting, met een missie, visie en doelstellingen. Wij bouwen bruggen tussen de overheid en het nachtleven, iets dat hard nodig is omdat het vaak twee partijen zijn die elkaar niet goed begrijpen.”

“Vlak voordat de stichting professioneel werd, liep ik echt op mijn tandvlees,” vertelt Mirik. Evenementen organiseren en nachtburgemeester zijn was too much voor hem. Hij merkt dat hij tegen een burn-out aanhikt. Er moet iets veranderen, maar lang weet hij niet wat. Tot hij steeds meer dj’s en artiesten drank (en drugs) ziet afzweren. “Dat waren vaak mensen die echt alles wel geprobeerd hadden, maar ook heel druk zijn en continu dóór moeten. Velen van hen stopten tijdelijk of helemaal met alcohol en vertelden me vervolgens hoe goed ze zich voelden.”

Als ik mensen vertelde dat ik tijdelijk niet dronk, kreeg ik schampere reacties

In die tijd besluit Mirik zelf de uitdaging aan te gaan. Een maand lang geen alcohol, gewoon om te kijken hoe het zou bevallen. Maar dat bleek nog best lastig. “Het was in mijn scene toen helemaal nog geen onderwerp dat op de kaart stond. Als ik mensen vertelde dat ik tijdelijk niet dronk, kreeg ik schampere reacties. ‘Stel je niet zo aan’, ‘doe eens gezellig’ en ‘wat voor effect kan even niet drinken nou helemaal hebben’.”

Zeker in het begin vroeg Mirik zich dat ook af. “Het is niet zo dat je na één weekend niet zuipen al de effecten merkt. Het is echt even door de zure appel heen bijten. Ik wilde geen social calls mijden omdat ik niet dronk, dus ik kwam wel gewoon naar borrels, feestjes en verjaardagen. Ik ga niet beweren dat het dan altijd makkelijk is om niet te drinken. Het is echt een mentale kwestie. Het voelt gewoon anders als je met lege handen op een borrel staat. Als ik uitging, haalde ik daarom frisdrank of water in een flesje. Zelfs als het leeg was, hield ik het in mijn hand. Dat klinkt gek, maar mentaal hielp me dat.”

Ik merkte dat ik scherper en rustiger was

Die eerste dagen zijn voor Mirik moeilijk, maar na twee weken merkt hij de positieve effecten van zijn nuchtere tijd. “Ik merkte dat ik scherper en rustiger was. Bovendien had ik zeeën van tijd om me te wijden aan klusjes waar ik al maanden tegenaan hikte. Simpelweg doordat ik op zaterdag en zondag om negen uur ‘s ochtends fit wakker werd, in plaats van het halve weekend in bed te liggen. Daarnaast word je natuurlijk ook gewoon slanker. Ik merkte direct dat ik afviel.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Vorig jaar beleefde het fenomeen ‘nachtburgemeester’ haar internationale doorbraak. “Er verschenen zo’n honderdvijftig internationale artikelen, ik deed vijfentwintig talks door heel Europa en heb heel veel gesprekken gevoerd met gemeentes van andere grote steden die interesse hadden in het concept, zoals Londen. Ik was nonstop aan het werk en zat veel in het vliegtuig. En dan ga ik ook nog eens graag uit en word ik vaak uitgenodigd voor feesten en evenementen,” vertelt Mirik. Het is makkelijk dan door te blijven racen, maar hij voelt dat zijn lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen van ‘achterstallig onderhoud’. Daarom besluit Mirik jaarlijks een periode niet te drinken. “Ik zit er zelfs over na te denken om het eens drie maanden nuchter te proberen, maar alcohol helemaal afzweren wil ik niet. Daarvoor geniet ik teveel van whiskey, rode wijn en af en toe avonden doorhalen in de kroeg.”

Ik merk dat mensen elkaar aansteken om op een bewuste manier te kijken naar hun eigen alcoholgebruik

“Soms vragen mensen me of het dan wel nut heeft, maar ik geloof van wel. Afgelopen weekend hoorde ik op het NOS journaal nog over een onderzoek waaruit blijkt dat mensen die een maand per jaar niet drinken in de toekomst ook minder drinken. Er is ook gewoon veel meer acceptatie tegenwoordig. Als ik mensen nu vertel dat ik even niet drink, krijg ik complimenten en zeggen mensen hoe goed ze dat vinden. Een wereld van verschil met twee jaar geleden.”

Met de bewustwording op het gebied van gezondheid groeit ook een andere manier van uitgaan, denkt Mirik. “Laten we eerlijk zijn, er wordt nog steeds heel veel gefeest. Ook met alcohol. En dat is ook goed, want zo leggen mensen verbindingen. Maar er wordt wel steeds meer nagedacht over de gevolgen van uitbundig feestgedrag. Ik merk vooral dat mensen elkaar aansteken om op een bewuste manier te kijken naar hun eigen alcoholgebruik, en dat vind ik heel positief.”

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Een gevolg van deze bewustwording is dat het uitgaansleven ook langzaam verandert. Zo ziet Mirik in Amsterdam steeds meer mensen overdag uitgaan. “Daarom vind ik het een goede zaak dat clubs als De School 24 uur per dag open zijn. Zo kun je de club induiken en losgaan op de dansvloer, maar ook gewoon om twaalf uur in bed liggen.”

Mirik’s boodschap? Probeer het eens een tijdje zonder alcohol en kijk wat het met je doet. Het is even door de zure appel heen bijten, maar de voordelen zijn het waard. En voor mensen die het écht heel moeilijk vinden, heeft hij ook nog wel een truc. “Spreek vooral af in goeie cocktailbars. Niet om toe te geven en tóch een gin-tonic te drinken, maar om goede virgin cocktails te drinken. Goede cocktailshakers maken drankjes zónder alcohol maar mét spannende en interessante smaken. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijk.”

Meer lezen?

Ik dronk 40 dagen geen alcohol en uh… tja

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Nuchter in het nachtleven (de nachtburgemeester van Amsterdam vertelt)
Sluiten